Ποινή 10 χρόνων σε γιατρό για το θάνατο ασθενούς

φυλακήΠοινή κάθειρξης 10 χρόνων για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών στον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, για τον θάνατο ασθενούς το 2002.

Ο γιατρός θα οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς η δίκη γινόταν σε δεύτερο βαθμό. Πρωτόδικα, ο γιατρός είχε αθωωθεί, αλλά ο εισαγγελέας Εφετών Πάτρας είχε ασκήσει έφεση επί της απόφασης. Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου και την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών.

Από την πλευρά του, ο γιατρός ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τον θάνατο του ασθενούς, ούτε επέδειξε ιατρική αμέλεια, καθώς όπως ανέφερε ο ασθενής αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο γιατρό δύο ελαφρυντικά, αυτό του προτέρου εντίμου βίου και της καλής ζωής που επέδειξε από το 2002 μέχρι και την ημέρα της δίκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ

συμπληρωματικά……από http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/231247

Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Διευθυντής της ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρίου Κρίτων Φίλος ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τον θάνατο ασθενούς το 2002. Κατηγορήθηκε πως προκάλεσε θάνατο ασθενούς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρίου το 2002.

Ο Κρίτων Φίλος οδηγήθηκε στις φυλακές αφού η ποινή του ήταν από Εφεση που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας Γιώργος Μποροδήμος. Σημειώνεται οτι η έφεση ασκήθηκε όταν  οι συγγενείς του ασθενούς προσκόμισαν περιεχόμενο συνομιλίας που είχε ηχογραφηθεί εντός της ΜΕΘ από κασετόφωνο που είχαν τοποθετήσει στο κρεβάτι του ασθενούς.

Από την πλευρά του ο ιατρός υποστήριξε πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τον θάνατο του ασθενούς, ούτε επέδειξε ιατρική αμέλεια.

Ο ασθενής Βασίλης Κλωνής είχε αποβιώσει το 2002. Σε πρώτο βαθμό ο γιατρός είχε αθωωθεί με ψήφους 6-1. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γιατρός έδωσε εντολή σε νοσηλευτή να μειώσει την παροχή οξυγόνου από 8 λίτρα σε 3 λίτρα το λεπτό. Επίσης χορήγησε φάρμακο πενταθόλη με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθούν οι πνεύμονες του ασθενούς.  Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Κρίτων Φίλος τα τελευταία χρόνια είχε σώσει δεκάδες ζωές, ενώ είχε καταβάλλει τα μέγιστα και για την διάσωση της μικρής Βενετίας, ενός κοριτσιού που πρόσφατα είχε τραυματιστεί και σώθηκε χάρη στη ΜΕΘ. Ωστόσο εκκρεμούσε σε βάρος του η συγκεκριμένη υπόθεση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μετά από 11 χρόνια την αξιόλογη έφεση του Εισαγγελέως Εφετών και την μνημειώδη αγόρευση της Εισαγγελέως της έδρας το δικαστήριο απέδωσε στο γιατρό αυτό εκείνα που έπρεπε καθώς παρέβει τον όρκο του και αντί ν απροσφέρει περίθαλψη στους ασθενείς πρόσφερε κάτι άλλο. Η απόφαση αυτή τονώνει πλέον την εμπιστοσύνη του πολίτη» ανέφερε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιάννης Κρηνίδης που μαζί με την συνάδελφό του Εύη Λογγίνου πέτυχαν να τεκμηριώσουν την υπόθεση από κάθε άποψη.

«Υπάρχει ικανοποίηση στην οικογένεια καθώς μετά από 11 χρόνια, από το θάνατο του μέλους της, έχει κάνει ένα τεράστιο αγώνα. Η οικογένεια δεν το έβαλε κάτω μετά την πρωτοβάθμια απόφαση και συνέχισε τον αγώνα της έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη» σημείωσε η κ. Λογγίνου τονίζοντας ότι: «Στο Εφετείο Πατρών ακολουθήθηκε μία εξαιρετική διαδικασία μέσω της οποίας φωτίστηκε κάθε πλευρά, ιατρική, οικονομική, ηθική κ.α.. Μπορέσαμε και εξάγαμε με ασφάλεια ένα αποτέλεσμα».

Καταλήγοντας δε, η κ. Λογγίνου υπογραμμίζει ότι με την συγκεκριμένη απόφαση ικανοποιήθηκε και το περί δικαίου αίσθημα. «Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν γνωστό τοις πάσι ότι έκανε κάποιες πράξεις, αλλά κανείς δεν τολμούσε να τις πει δεδομένου ότι στο πρόσωπό του μετουσιωνόταν όλο το πανεπιστήμιο κι όλο το νοσοκομείο. Είχε εξαιρετική κυρίαρχη θέση στο χώρο του».

Το επόμενο βήμα που αναμένεται από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου είναι η άσκηση των ενδίκων μέσων που της αναλογούν.

 

 

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

 

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Π”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *