Εμπεριστατωμένη πρόταση της Διοίκησης επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας Κέντρο Αποκατάστασης 50 κλινών το Νοσοκομείο Κρεστένων

ΚΡΕΣΤΕΝΑ ΝΟΣ.Ταυτόχρονη διατήρηση του Κ.Υ. για την κάλυψη του πληθυσμού – Τέλη Νοέμβρη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από τον Αδωνι Γεωργιάδη

Εμπεριστατωμένη πρόταση, για την αλλαγή χρήσης της νοσηλευτικής μονάδας Κρεστένων σε «Νοσηλευτική Μονάδα Χρόνιων Πασχόντων & Αποκατάστασης- Κ.Υ. Κρεστένων» εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της αξιολόγησης των νοσηλευτικών μονάδων της περιφέρειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Πρωινής», προερχόμενες από πηγές στο Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε ζητήσει και έχει ήδη παραλάβει σχετική πρόταση που επικεντρώνεται στην αλλαγή χρήσης της υπάρχουσας δομής από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κρεστένων.

Μια πρόταση η οποία έχει κοινοποιηθεί και στην 6η ΥΠΕ και η οποία συνδέεται άμεσα και με το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο, βάσει του οποίου το Νοσοκομείο Κ.Υ. Κρεστένων θα παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας στην κατεύθυνση όμως της Μετανοσοκομειακής Φροντίδας και Αποκατάστασης.

Η πρόταση

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης για την αλλαγή χρήσης της νοσηλευτικής μονάδας, η δημιουργία «Νοσηλευτικής Μονάδας Χρόνιων Πασχόντων & Αποκατάστασης» αναμένεται να εξυπηρετήσει στην αποσυμφόρηση των κλινών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου κατά 10-20 %, δίνοντας ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα κάλυψης του Νομού Ηλείας και των Νομών της Πελοποννήσου με ένα εξειδικευμένο Κέντρο Αποκατάστασης δυναμικότητας έως και 50 κλινών. Παράλληλα, προτείνεται η διατήρηση του Κέντρου Υγείας προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής (40.000 κάτοικοι) δεδομένου ότι κατά μέσο όρο το μήνα η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων εξυπηρετεί περίπου 2.500 πολίτες χωρίς να υπολογίζονται οι προσερχόμενοι στο Κέντρο Υγείας για συνταγογράφηση.

 

Βασική αποστολή της νέα προτεινόμενης δομής είναι α) η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Βραχείας Νοσηλείας, β) η παροχή Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κατεύθυνση στη Μετανοσοκομειακή Φροντίδα και Αποκατάσταση (όπως άλλωστε ορίζεται από τον Οργανισμό) και γ) έμφαση στη Μετανοσοκομειακή Φροντίδα Χρόνιων Πασχόντων και Αποκατάσταση Αναπήρων.

 

Το Κέντρο Αποκατάστασης

Όσον αφορά το Κέντρο Αποκατάστασης, προτείνεται να δημιουργηθεί μια πρότυπη διαγνωστική και θεραπευτική Μονάδα, που ως σκοπό θα έχει την αντιμετώπιση του ασθενή που πάσχει από συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις. Προβλέπεται να στεγαστεί στο υπάρχον κτίριο (χώροι του πρώην Νοσοκομείου) το οποίο καταλαμβάνει επιφάνεια 2.714,80 τ.μ και αποτελείται από ισόγειο και α΄ όροφο. Επίσης η Νοσηλευτική Μονάδα διαθέτει εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο έκτασης 2.722,01 τμ. ενώ είναι χτισμένη σ’ ένα καταπράσινο τοπίο ιδανικό για αποθεραπεία χρόνιων πασχόντων.

 

Στο Κέντρο αυτό, θα μπορούν να διακομίζονται σε πρώτη φάση, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και σε δεύτερη φάση με χρονικό ορίζοντα ενός έτους ασθενείς για αποκατάσταση τόσο από το Γ.Ν. Ηλείας όσο και από άλλα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου με τις παρακάτω παθήσεις: 1)Παθήσεις Μέσου Σταδίου (πχ Παθήσεις εξωπυραμιδικού συστήματος, Μυοπάθειες – Μυασθένειες, Νόσοι του Περιφερικού κινητικού νευρώνα, Ορθοπεδικές παθήσεις στο μετεγχειρητικό στάδιο, Ρευματοειδής αρθρίτιδα), 2) Παθήσεις προχωρημένου σταδίου (πχ Σκλήρυνση κατά πλάκας, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Εγκεφαλική παράλυση, Παραπληγία, Τετραπληγία, Πολυριζονευροπάθεια, Εκφυλιστικές παθήσεις Κ. Ν. Σ.

 

Προσωπικό και εξοπλισμός

Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής, απαιτείται η ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού με νέες προσλήψεις ή μετακινήσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας. Συγκεκριμένα, απαιτείται ένας Νευρολόγος, τρείς Παθολόγοι, δυο Φυσιοθεραπευτές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και δυο Φυσιοθεραπευτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένας Γυμναστής και ένας Ψυχολόγος.

Όπως τονίζεται στην πρόταση, η προμήθεια των απαιτούμενων ιατρικών μηχανημάτων για την Αποκατάσταση των Αναπήρων προϋπολογισμού 50.000- 80.000 ευρώ μπορούν να καλυφθούν από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της μονάδας για το 2014.

Κική Κολοβέρου

kkoloverou@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *