Πώς γράφουμε Φυσικοθεραπείες στόν ΕΟΠΥΥ

ΠΡΟΣ: Ιατρούς και Φυσικοθεραπευτές

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ξεκαθάρισα πώς γράφουμε Φυσικοθεραπείες στόν ΕΟΠΥΥ
1. Ο κάθε ασφαλισμένος δικαιούται 12 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ (Συνεδρίες) Φυσικοθεραπείας κάθε 6μηνο
2. Γιά κάθε ΕΠΙΣΚΕΨΗ (Συνεδρία) η αμοιβή φυσικοθεραπευτή θα είναι 20 Εuro ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ Φυσικοθεραπευτικών πράξεων.
3. Στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, πάμε στό κεφάλαιο ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
4. Οφείλουμε υποχρεωτικά να επιλέξουμε “Φυσικοθεραπευτικές πράξεις” (ΟΣΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΙΔΟΣ). Η αμοιβή όμως είναι η ίδια. 20 Euro
5. ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ, λόγω αστοχίας του Software εκτυπώνονται στό τέλος 3-5 σελίδες και έχουμε ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙΟΥ.
6. Ετσι το λογικό είναι να επιλέγουμε ΜΙΑ MONO Φυσικοθεραπευτική πράξη ΠΧ LASER και τον ΑΡΙΘΜΟ 12 ΚΑΙ εκτύπωση
7. Ετσι το Ηλεκτρονικό παραπεπτικό θα βγεί ΣΕ ΜΙΑ σελίδα και θα χρεώνεται 20χ12=240 Εuro, ασχετα με το τί κοστολογεί ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΠΌ ΚΑΤΩ.
Χαράλαμπος Γκούβας
(Τηλεφωνική συννενόηση με τον κ. Μάρκο Μήτση του ΟΠΑΔ)

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΟΠΥΥ ΛΕΕΙ:

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΑΡΘΡΟ 14

Φυσικοθεραπείες – λογοθεραπείες –εργοθεραπείες  – ψυχοθεραπείες

Α. Οι φυσικοθεραπείες διενεργούνται σε συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια, εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, σε εργαστήρια κλινικών και θεραπευτηρίων,  κατόπιν παραπεμπτικού θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας και έγκριση ελεγκτή ιατρού.

Στη φυσικοθεραπεία καθιερώνεται αποζημίωση ανά συνεδρία (επίσκεψη) εντός της οποίας εκτελούνται όσες φυσικοθεραπευτικές πράξεις κρίνονται αναγκαίες. Η έκδοση του κάθε παραπεμπτικού θα γίνεται ανά μήνα και στο παρεπεμπτικό θα αναγράφεται ο αριθμός των συνεδριών καθώς και οι απαιτούμενες φυσικοθεραπευτικές πράξεις ανά συνεδρία.

Δικαιολογούνται έως 12 συνεδρίες το εξάμηνο (αφορούν συνολικά όλα τα σημεία του σώματος) και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ.

α. Σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια δύναται να χορηγούνται φυσικοθεραπείες δέκα (10) συνεδρίες το μήνα καθώς και οκτώ (8) λογοθεραπείες το μήνα και μέχρι έξι (6) μήνες.

Για συνέχιση της θεραπείας και μέχρι άλλο ένα εξάμηνο (6 μήνες), απαιτείται απαραιτήτως ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου θεράποντος ιατρού ανάλογης ειδικότητας Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία θα επισυνάπτεται στο παραπεμπτικό.

β. Σε σοβαρά κινητικά προβλήματα, όπως παραπληγίες, τετραπληγίες κ.λ.π., μπορεί να χορηγούνται μέχρι δέκα (10) συνεδρίες  το μήνα και για έξι (6) μήνες που μπορεί να παραταθούν έως 1 έτος, μετά από γνωμάτευση ειδικευμένου θεράποντος ιατρού ανάλογης ειδικότητας  Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία θα επισυνάπτεται στο παραπεμπτικό.

γ. Σε σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα αναστρέψιμα (σοβαρά κατάγματα ή δυσκαμψίες) χορηγούνται 12 συνεδρίες το μήνα και μέχρι έξι (6) μήνες.

Β. Λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες χορηγούνται ανάλογα με την πάθηση με παραπεμπτικό θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας και έγκριση ελεγκτή ιατρού ως εξής:

–  Λογοθεραπείες  εως 8 ανά μήνα και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε 10€.

– Εργοθεραπείες όσες απαιτούνται και η αποζημίωση είναι αυτή του κρατικού τιμολογίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

– Ψυχοθεραπείες έως 4 το μήνα (ομαδική ή ατομική ή θεραπεία συμπεριφοράς) σε ενήλικες και η αποζημίωση είναι αυτή του κρατικού τιμολογίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

5 thoughts to “Πώς γράφουμε Φυσικοθεραπείες στόν ΕΟΠΥΥ”

  1. Λανθασμένα αναφέρετε δύο φορές το εξάμηνο,το άρθρο 14 αναφέρει δύο φορές το χρόνο ( όχι κάθε εξάμηνο) και αυτό έγινε έπειτα από πρόταση του ΠΣΦ διότι σε σοβαρά περιστατικά χρειάζονται περισσότερες των 12 συνεδριών για να μπορούν να συνταγογραφούνται συνεχόμενα.Ειναι το μόνο σημείο του άρθρου 14 του έχετε αντιγράψει λάθος.
    ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
    Πρόεδρος Περιφ.Τμ.Φυσικοθεραπευτών Ανατ.Στερεάς.

  2. Αν κάποιος κάνει για δύο συνεχόμενα εξάμηνα φυσικοθεραπεία(σύνδρομο chiari), μετά από ποιό διάστημα μπορεί να ξαναρχίσει πάλι; Με την χορηγία του εοππυ, εννοείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *