Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.Γυρίζουν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί – Απεργία στο ΙΚΑ

80 από τους 2.200 γιατρούς – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου έχουν υπογράψει σύμβαση με το νέο φορέα – “Λουκέτο” ως την Παρασκευή στο ΙΚΑ

Και οι γιατροί του Ηρακλείου “γύρισαν την πλάτη” στον ΕΟΠΥΥ, το νέο φορέα παροχών υγείας και από τα 2.200 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, μόνο 80, κυρίως παθολόγοι, καρδιολόγοι, και γενικοί γιατροί υπέγραψαν σύμβαση με τον ασφαλιστικό φορέα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που θέλουν να επισκεφθούν γιατρό χωρίς να πληρώσουν και πρέπει να γράψουν φάρμακα, μπορούν να απευθυνθούν μόνο σ’ αυτό το μικρό αριθμό γιατρών.

Πανελλαδικά υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβληθεί περίπου 4.000 ιδιώτες γιατροί ενώ το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να εξασφσαλίσει περίπου 22.000 συνεργαζόμενους γιατρούς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, είπε στην “Πατρίδα”: “Εχουμε ζητήσει από τους γιατρούς να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που έχουν δηλώσει την συνεργασία τους. Το θέμα είναι ότι ένας γιατρός δεν μπορεί να αμείβεται με 10 ευρώ την επίσκεψη, δηλαδή να του μένουν καθαρά 7 ευρώ και να έχει πλαφόν 200 επισκέψεις το μήνα. Είναι προφανές ότι οι πολίτες θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα επιπλέον ποσό”.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προανήγγειλε κινητοποιήσεις μέχρι την Πέμπτη ζητώντας μεταξύ άλλων επείγουσα νομοθετική θέσπιση της ελεύθερης συνταγογράφησης και αναγραφής ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών για όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς.

Ζητούν ακόμη καθιέρωση γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ που θα καθορίζει όλο τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν να συμβάλλονται αμειβόμενοι κατά πράξη και κατά περίπτωση.

Αίτημά τους επίσης είναι η εξόφλησή τους από τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ταμεία.

Απεργία στο ΙΚΑ

Λουκέτο μπαίνει στο ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή ενώ όπως εκτιμά ο Μανόλης Παπαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ, η συμμετοχή των γιατρών θα είναι μεγάλη. Στα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων απ’ όλους τους γιατρούς, είτε είναι συμβεβλημένοι, είτε όχι με το νέο φορέα παροχών υγείας.

Στον “αέρα” τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων

Στον “αέρα” βρίσκονται εκατοντάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αφού οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της ομοσπονδίας του απέχουν από τα καθήκοντά τους, μεχρι την Πέμπτη με αίτημα να μη θιγεί το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

http://cretalive.gr/new/67924/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *