Ποδαρικό με απεργίες

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας ξεκίνησε το νέο έτος, καθώς σήμερα στον χορό μπήκαν οι φαρμακοποιοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί και οι συνάδελφοί τους που υπάγονται στο Ι.Κ.Α..

Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρουν κλειστή την πόρτα των φαρμακείων, ενώ τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά μέχρι την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, τετραήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του Ι.Κ.Α. και οι ιδιωτικοί γιατροί. Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί θα βρίσκονται στις θέσεις τους, ωστόσο δεν θα εξυπηρετούν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, παρά μόνο τα επείγοντα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μη μειωθεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη περικοπεί κατά 35%, ενώ σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες κατέρχονται και οι γιατροί του Ι.Κ.Α..

Όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.), οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί απεργούν, αντιδρώντας στην «επιχειρούμενη πρόχειρη και επικίνδυνη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ» και ζητώντας αναστολή της λειτουργίας του για τουλάχιστον ένα τετράμηνο, μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας του. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τονίστηκε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί κόκκινη γραμμή ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άμεση λύση και ήτοι δυνατόν να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου ακόμη και σήμερα. Απαιτούν επίσης την άμεση εξόφληση των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ. ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με το Ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, για τις οποίες ο Ι.Σ.Α. ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zougla radio ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης.

Κατεβασμένα ρολά στα φαρμακεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο και τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς 48ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για περαιτέρω μείωση (κατά 3%) του κέρδους τους.

Το ποσοστό κέρδους τους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5% σε φαρμακεία των οποίων ο μηνιαίος τζίρος είναι άνω των 40.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που επί της ουσίας σημαίνει ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους, προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

http://www.zougla.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *