Ένωση εργαστηριακών ιατρών περιφέρειας Πελοποννήσου

Την παρασκευή 30/12/11 οι ιατροί μικροβιολόγοι – βιοπαθολόγοι Στεφανοπούλου Δήμητρα, Δημητρακοπούλου Ειρήνη και Μπεντεβής Κων/νος εκπροσωπώντας την υπό σύσταση ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  έδωσαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας.
Το θέμα ήταν η αδυναμία των εργαστηριακών ιατρών να δεχθούν παραπεμπτικά ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ από 1/1/2012 μιας και πρόσφατος νόμος του κράτους καταργεί τα παραπάνω ταμεία και τα ενοποιεί σε ένα, τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης λόγω της έλλειψης νομοθετικής κάλυψης και σύμβασης των εργαστηριακών ιατρών με τον καινούργιο φορέα (ΕΟΠΥΥ) είναι αβέβαιη η εξόφληση των παραπεμπτικών που θα εκδίδονται στο όνομα του ΕΟΠΥΥ. Σε συνάρτηση με την τεράστια πλέον οφειλή των ταμείων στους γιατρούς (16 μήνες καθυστέρηση), την έλλειψη σοβαρού και αξιόπιστου διαλόγου με τα συλλογικά τους όργανα, την εκβιαστική τελευταίας στιγμής υποχρέωσης τους (30/12/2011) να δεχθούν μέσω δελτίο τύπου την ασαφή και αγνώστου περιεχομένου αναφερόμενη σύμβαση, υποχρεώνει τους εργαστηριακούς ιατρούς να μην δέχονται παραπεμπτικά έως ότου ο διάλογος καταλήξει σε συμφωνία.
Τονίστηκαν επίσης οι πάγιες προτάσεις των ιατρών για μέτρα διάσωσης των ασφαλιστικών ταμείων όπως η απόλυτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, η μείωση των ακριβών εξετάσεων και η ταυτόχρονη αύξηση των εξετάσεων ρουτίνας (καθηλωμένες τιμές από το 1991) καθώς και η διάθεσή τους να συμμετέχουν σε κλιμακωτές εκπτώσεις των μεγάλων σε τζίρο ιατρείων έως ότου η χώρα βγει από την οικονομική κρίση. Προτάσεις που είτε δεν γίνονται εδώ και δεκαετίες δεκτές από τους εκπροσώπους των ταμείων είτε σκοντάφτουν σε δικαιολογίες όπως αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης που ενώ ξεκίνησε, υπολειτουργεί αδικαιολόγητα μιας και είναι απαράδεκτο το 2011 να μην καταφέρνουμε να στήσουμε ένα σοβαρό, αξιόπιστο και σταθερό ηλεκτρονικό σύστημα.
Αφού τονίστηκε ο κίνδυνος που υπάρχει να υποφέρουν οι ασθενείς  – ασφαλισμένοι από δευτέρα 2/1/2012, αφού τονίστηκε ότι περίμεναν μέχρι τελευταία ημέρα του χρόνου κάτι σοβαρό και επίσημο (και όχι δελτία τύπου χωρίς νομοθετική εξασφάλιση)  παρακάλεσαν τον πρωθυπουργό της χώρας να τους δώσει συνομιλητές σύγχρονους, έμπειρους στο χώρο της υγείας, ικανούς να διασώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να θεσπίσουν δίκαιους, νόμιμους και συνταγματικούς  κανόνες λειτουργίας του καινούργιου ασφαλιστικού φορέα.

Στεφανοπούλου Δήμητρα
Ιατρός Μικροβιολόγος

Δημητρακοπούλου Ειρήνη
Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος

Μπεντεβής Κων/νος
Ιατρός Μικροβιολόγος–Βιοπαθολόγος.
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου.

One thought to “Ένωση εργαστηριακών ιατρών περιφέρειας Πελοποννήσου”

  1. Προτασεις:1.Αμεση διαβουλευση της ΠΕΕΒΙ & δικης μας με ΑΔΕΔΥ &ΠΑΣΕΓΕΣ & οποιο αλλο οργανο που ανηκουν τα 9,5 εκατ ασφ/νων γιατι εκτιμω οτι εργ/κοι γιατροι & ασφ/νοι εχουμε πλεον κοινη μοιρα .Ετσι θα μαθει το ευρυ κοινο οτι π.χ.την αμεση & ετοιμη διαγνωση αν εχει η οχι λευχαιμια κ.λ.π.ο ασθενης & ο γιατρος του θα την παρει απο μας με την αμοιβη ντροπης 2,88Ε μειον 15%. 2.Στην ΠΑΣΙΔΙΚ να διαχωρισουμε αμεσα τη θεση μας απο τα Δ.Κ.Οχι πια κοινη πορεια.Τι κοινο εχουμε;Που επι χρονια οι εμποροι της υγειας πλουτιζουν ΜΟΝΟ με τις εργ/κες εξ/σεις;Που επι χρονια καλλιεργησαν την αντιληψη της τεχνητης ζητησης;Που εξ αιτιας τους-& με την ανοχη του κρατους φυσικα φτασαμε να μας ευτελιζουν επιστημονικα ζητωντας μας το αυτονοητο:Γεν.αιματος με ΠΛΑΚΑΚΙ;Που στους παντες παγιωθηκε η αντιληψη οτι στο εργ,ριο ΑΠΛΩΣ πατας κουμπια & βγαινει αποτελεσμα;Εν τοιαυτη περιπτωσει,γιατι το κρατος συνεχιζει & δινει στους νεους γιατρους εργ/κες ειδ/τες; 3.Ας προκαλεσουμε ευθεως τον Κο Υπουργο μας η & τους συναρμοδιους,τι τους κανει να μην βαζουν πραγματικο ΦΡΑΓΜΟ στην κινηση των Δ.Κ. Οικονομολογος δεν ειμαι,αλλα πιστευω οτι αν γινοταν!!! αυτο απο τα 352 για το 2012 θα περισσευαν κιολας.4.Ως προς τις προτασεις ανωνυμων συναδελφων,περι μη υπογραφης συμβασης,η μακροχρονια εμπειρια μου στα κοινα,λεει οτι αυτο ειναι ανεφικτο εφ,οσον δεν εχουμε συλλογικη συμβαση.Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ.Προτεινω να χρησιμοποιησουμε αμεσα οποιους μοχλους θα κανουν τη φωνη μας να ακουσθει στο Πανελληνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *