Νέα από Αρκαδία. Γνωστό το πρόβλημα

Η υπόθεση χρηματισμού γιατρού του Παναρκαδικού νοσοκομείου θέλουμε να πιστεύουμε πως σύντομα θα αποτελέσει μια παρένθεση στην ιστορία του ιδρύματος. Και αυτό γιατί είναι πλέον ή βέβαιο πως τέτοια κρούσματα σπανίζουν και είναι από όλους καταδικαστέα. Αλλωστε οι ίδιοι οι γιατροί προ μηνών είχαν εκδώσει ανακοίνωση προτρέποντας τους ασθενείς να αποφεύγουν το «φακελάκι» και να  καταγγέλλουν ευθέως ανάλογα περιστατικά.

Παρόλα αυτά νοοτροπίες και πρακτικές παράνομου πλουτισμού δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να εκλείψουν. Και ενώ οι εκάστοτε υπουργοί υγείας  υποδύονται τους απηνείς διώκτες της διαφθοράς, αυτή καλπάζει ακάθεκτη και διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό. Ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να πρωτοστατεί και δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτροφείο σήψης και διαφθοράς. Εξ αυτού του λόγου  η διαφθορά ξαναγίνεται η γνώριμη έξυπνη αμαρτία που φωλιάζει μέσα μας: «μεταξύ μας, θα ήταν ηλίθιος αν δεν τα ‘παιρνε!…», είναι η φράση που ακουγόταν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες, ακόμα και για μιζαδόρους της πολιτικής τύπου Siemens. Είναι η φράση που τοποθετεί την κοινωνική ηθική στον πάτο των εθνικών μας, να πούμε, αρετών και την πολιτική ηθική κάτω από τον πάτο των αντίστοιχων πολιτικών. Βλέπετε, φθάσαμε στο σημείο το παράνομο να θεωρείται ηθικό για ορισμένους σύγχρονους πολιτικούς, αρκεί να ονομάζεται, χορηγία!

Παρόλα αυτά, η  πλειονότητα των  νοσοκομειακών γιατρών όχι μόνο δεν κρύβει το πρόβλημα, αλλά απερίφραστα αναγνωρίζει ότι έχουν και οι  γιατροί σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτά τα φαινόμενα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει, παρασυρόμενοι,  να σπιλώσουν το σύμπαν.

Εμείς, αναγνωρίζουμε  ότι  η πλειοψηφία των γιατρών ζει από τον μισθό και την αποζημίωση των εφημεριών, αρνούμενη να χρηματιστεί και να στιγματιστεί. Το πρόβλημα και η επίλυσή του βρίσκεται στα χέρια της πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης που παρά το τρομακτικό του μέγεθος, φαίνεται πως θέλει να το χειρίζεται επικοινωνιακά και μόνο σε επίπεδο δηλώσεων. Η πρακτική είναι εκείνη που απουσιάζει. Ως πότε όμως;

Συμβούλιο

Με απόφαση του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Κατσικόπουλου, το Συμβούλιο Διοίκησης του Ψυχιατρικού Τρίπολης ορίζεται από και τα εξής πρόσωπα:

Γκιόλα Σοφία, Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΨΝ Τρίπολης, Πρόεδρος και Εισηγήτρια του Συμβουλίου με αναπληρωτή της τον Καπλάνη Κωνσταντίνο, Προϊστάμενο Διοικητικής Υπηρεσίας του ΨΝ Τρίπολης, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού, Τυροβαλά  Παναγιώτη-Μάριο Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝ Τρίπολης, Δ/ντή Ψυχιατρικής με  αναπληρωτή του τον Παναγούτσο Παναγιώτη Δ/ντή Ψυχιατρικής του ΨΝ Τρίπολης. Αγγελοπούλου Μαγδαληνή Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΨΝ Τρίπολης, ΤΕ Νοσηλευτικής με αναπληρώτριά της την Ρέππα Αθανασία ΤΕ Νοσηλευτικής του ΨΝ Τρίπολης Καπλάνη Κωνσταντίνο Προϊστάμενο Διοικητικής Υπηρεσίας του ΨΝ Τρίπολης, Πε Διοικητικού Λογιστικού με αναπληρωτή του τον Ρουμελιώτη Γεώργιο ΤΕ Λογιστικής του ΨΝ Τρίπολης. Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Διοίκησης μαζί με τον αναπληρωτή του θα οριστεί με Απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή του ΨΝ Τρίπολης.

Προτάσεις Επιμελητηρίου

Συμφωνεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας με την « πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας για παροχή δικαιώματος στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά τουλάχιστον 40% (εφόσον δεν είναι κάτω από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) και στην περίπτωση που τα αρμόδιο δικαστήριο τελεσιδικίσει υπέρ του εκμισθωτή τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η διαφορά ενοικίου». Τη θεωρεί  μάλιστα ως μία πολύ καλή λύση που θα μπορούσε, σε πολλές περιπτώσεις, να εξυπηρετήσει και να δώσει «παράταση ζωής» σε πολλές επιχειρήσεις, υποό την προϋπόθεση ότι θα παρέμβει νομοθετικά η Πολιτεία. Αυτό ζητά με επιστολή του  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Διαφορετική υποδοχή

Με το δικό της τρόπο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον καινούργιο χρόνο η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.  Έτσι, στον Μητροπολιτικό   Ναό του Αγίου Βασιλείου, την παραμονή της πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2011, θα τελεσθεί  Δοξολογία από το Μητροπολίτη με την ευκαιρία της εισόδου του νέου έτους 2012 και  θα ακολουθήσει  η   κοπή της Βασιλόπιττας  κατά το Εκκλησιαστικό έθος.

Ταχεία δράση

Τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοικήτρια  του Παναρκαδικού νοσοκομείου κ. Σιουρούνη,  μετά τη σύλληψη του γιατρού, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση παθητικής δωροδοκίας, ζητά να μάθει με έγγραφό του  ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας,  κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, παροτρύνοντας ταυτόχρονα  να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες από το νόμο πειθαρχικές διαδικασίες.

Ικανοποιημένοι

Άκρως επιτυχημένη κρίθηκε η πρώτη κίνηση συλλογής υλικών υγιεινής για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρκαδίας από τον Όμιλο Τένις της ΑΕΚ Τρίπολης. Τα υλικά συγκεντρώθηκαν τακτοποιήθηκαν σε δέματα και παραδόθηκαν στους υπευθύνους του εργατικού κέντρου Αρκαδίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στόχος του ομίλου είναι να συνεχίσει σε μόνιμη βάση να προσφέρει ό,τι μπορεί στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρκαδίας ενημερώνοντας τακτικά τα μέλη του, τόσο από την ιστοσελίδα του ομίλου, όσο και με όποιους  άλλους τρόπους επικοινωνίας διαθέτει.

Αναμόρφωση – μεταρρύθμιση

«Μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», χαρακτήρισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας την αναμόρφωση του ελληνικού κράτους. Η μεταρρύθμιση αυτή προωθείται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο που παρουσίασε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου με τους Υφυπουργούς Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη. Παράλληλα, δημοσιοποίησε τόσο το μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική Κυβέρνηση και την task force, όσο και τον οδικό χάρτη για τα βήματα της μεταρρύθμισης, στον οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.

Χαμογελάτε

Μου αρέσει να βλέπω το video του γάμου μου ανάποδα. Τρελαίνομαι για την στιγμή που βγάζω τη βέρα και την κοπανάω από την εκκλησία…

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *