Πρακτικά- Κοινής συνέντευξης τύπου πολιτικής ηγεσίας ΥΥΚΑ &ΥΕΚΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρίες και κύριοι Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους και στις οικογένειές σας. Είχαμε πει ότι θα συναντιόμασταν ανάμεσα στη μια και στην άλλη μεγάλη γιορτή για να πούμε ορισμένα πράγματα που αφορούν εφαρμοσμένες πολιτικές, και όχι στοχεύσεις για εφαρμογή πολιτικών, αλλά εφαρμοσμένες πολιτικές για το φάρμακο. Θα σας παρακαλούσα να περιμένετε το κείμενό μας λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη, θα απομαγνητοφωνηθεί η παρέμβασή μου και θα σας διανεμηθεί.

Το λέω αυτό γιατί έχει αρκετά επιμέρους στοιχεία. Γιατί –θα μου πείτε- δεν το είχατε έτοιμο; Βεβαίως και έχουμε έτοιμα τα κείμενα, αλλά σε συνεργασία με τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Τιμοσίδη, τον κ. Δημόπουλο και την κα Δρέττα προηγουμένως, είπαμε να μην αναφέρουμε ό,τι είναι σχεδιασμός και να αναφέρουμε μόνο, από όλα όσα έχουμε καταγράψει, ό,τι αποτελεί εφαρμοσμένη πολιτική. Μιλάμε για το σήμερα και τις επόμενες μέρες, δεν μιλάμε μόνο για τις επόμενες μέρες. Ό,τι λέμε υπάρχει από σήμερα.

Επιτρέψτε μου μια πολύ χρήσιμη αναδρομή. Στο τραπέζι αυτό της σημερινής συνέντευξης κάθονται άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί να επαναφέρουν την ετήσια δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων για τα φάρμακα από το 2009, έχουμε αγωνιστεί από το 2009 και έχουμε πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα όπως άλλωστε πανθομολογείται και όταν λέω πανθομολογείται εννοώ όχι μόνο τις δικές μας καταγραφές, αλλά και τις καταγραφές που κάνουν οι φορείς, άλλοτε φαρμακοποιοί, άλλοτε προμηθευτές στα Νοσοκομεία, άλλοτε εταιρείες που παράγουν φάρμακα, άλλοτε πολυεθνικές άλλοτε ελληνικές στα διάφορα συνέδριά τους.

Η δαπάνη όπως καταγράφεται στα συνέδριά τους δεν αντιστοιχεί με αυτή που δίνουμε εμείς. Μας κάνουν την τιμή να εμφανίζουν μεγαλύτερη επιτυχία στο έργο μας. Εμείς θα σας δώσουμε τα πραγματικά στοιχεία. Θα σας δώσουμε τα πραγματικά στοιχεία γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή μας.

Οι ίδιοι οι φορείς προκειμένου να υποστηρίξουν την άποψή τους ότι τους έχουμε δήθεν διαλύσει, εμφανίζουν μικρότερες μειώσεις από τις πραγματικές. Ακούστε όμως σήμερα κι εμάς που θα σας δώσουμε δυο Υπουργεία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εποπτεύει τα Ταμεία και εμείς που εποπτεύουμε τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τις λοιπές Μονάδες υγείας άρα που συνεποπτεύουμε από κοινού τον ΕΟΠΥΥ, είναι χρήσιμο για σας και για την ελληνική κοινωνία να σας δώσουμε τα ακριβή στοιχεία έως σήμερα.

Παραλάβαμε μια δαπάνη το 2009 5.200.000.000 ευρώ. Είναι η δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων. Όταν η αντίστοιχη δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων του Βελγίου, μιας χώρας με ίδιο πληθυσμό ήταν στα 2,5 δισ. Η δαπάνη έφτασε 5.200 ενώ το 2004 παραδώσαμε δαπάνη 2.400.000.000 ευρώ.

Άρα είχαμε ένα παροξυσμό αυτής της φαρμακευτικής δαπάνης όπως παραδέχονται όλοι, δεν το λένε μόνο τα δυο Υπουργεία, που δεν ήταν 2,5 δισ., αλλά αυξανόταν κατ’ έτος. Ήταν 2.700 δισ. το ’09 παραπάνω από τα 2.400 του 2004. Αυξανόταν όμως κατ’ έτος. Μπορεί κανείς να υπολογίσει λοιπόν με την ετήσια αύξηση για 5 χρόνια ένα ποσό παραπανίσιο, μη χρήσιμο για τους πολίτες, αλλά προϊόν της κακοδιοίκησης που ανήλθε κοντά στα 6 με 7 δισ. ευρώ. Χρήματα πεταμένα!

Γιατί επαναλαμβάνω δεν λέμε 2004 2.400, 2009 5.200 άρα μια φορά διπλασιασμό του ποσού, λέμε και κατ’ έτος την αύξηση που έφτασε να είναι τόση το 2009.

Μετά από 2 έτη πολύ μεγάλης προσπάθειας το 2011 κλείνει με πτώση της κατανάλωσης των φαρμάκων για τα ασφαλιστικά Ταμεία 1.650.000.000 ευρώ. Έχουμε εξοικονόμηση για τον Έλληνα φορολογούμενο μέσα σε 2 χρόνια 1.650.000.000 ευρώ! Περαιτέρω ανάλυση αυτής της πτώσης δίνει 1 δις να είναι η πτώση τελικά το ’10 και 650 εκατ. τελικά η πτώση το ’11. Αν υπάρχει μεταξύ αυτών των δυο αριθμών μια διαφοροποίηση, αυτή μπορεί να γίνει από εσάς σεβαστή. Το τελικό όμως ποσό μιας διετούς προσπάθειας είναι στα 1.650.000.000 ευρώ.

Όλοι ευθυγραμμίστηκαν; Όχι κυρίες και κύριοι, δεν ευθυγραμμίστηκαν όλοι. Υπάρχουν τέσσερα Ταμεία που δεν ευθυγραμμίστηκαν και που υπερέβησαν κατά 170 εκατ. τη δαπάνη που είχε γι’ αυτούς προβλεφθεί. Πρόκειται για τέσσερα Ταμεία που δεν μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αναφέρομαι στο ΕΤΑΑ δηλαδή στο Ταμείο των Γιατρών, Μηχανικών και Δικηγόρων, αναφέρομαι στο ΤΑΥΤΕΚΩ δηλαδή το Ταμείο των τραπεζικών υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ και αναφέρομαι και στο Ταμείο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ που έχει να κάνει με τους δημοσιογράφους, καθώς και τον Οίκο Ναύτου.

Θυμάστε ότι για τον Οίκο Ναύτου ειδικά είχαμε ζητήσει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση να μην ενταχθεί. Δεν θέλω να κάνω κομματικές αναφορές, ποιο Κόμμα κυρίως υποστήριζε ποιο Ταμείο να μην μπει στον ΕΟΠΥΥ από αυτά, αλλά αν κάνετε εσείς θα δείτε να έχουν ευθύνη όλοι.

Εμείς πάντως έχουμε την πολιτική βούληση, ο κ. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρωτίστως θα σας τα πει όλοι να ενταχθούν τελικά στον ΕΟΠΥΥ. Αλλά επειδή αυτό θα είναι μια διαδικασία και διαβούλευσης αλλά και συγκρούσεων, εκ των προτέρων σας λέμε ότι το ενιαίο συνταγολόγιο, το συνταγολόγιο του ΙΚΑ που επεκτάθηκε σε όλους, θα επεκταθεί και στους υπολοίπους ούτως ώστε να γίνεται σκανάρισμα των συνταγών που υπογράφουν οι συμβεβλημένοι ιατροί αυτών των Ταμείων.

Επαναλαμβάνω όσοι δεν μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ είχαν και ειδική συμβολή στην γι’ αυτούς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τις απαιτήσεις βέβαια του Μεσοπρόθεσμου, που ήταν πολύ πιο αυστηρές από τις απαιτήσεις του προϋπολογισμού του 2011. Το Μεσοπρόθεσμο από τον Ιούλιο δηλαδή και μετά ανέβασε τις απαιτήσεις για μας.

Η καταγραφή αυτών των παρεκκλίσεων από αυτά τα τέσσερα Ταμεία θα σημάνει όπως είπα μια σειρά από μέτρα, θα σας τα πει πολύ πιο ειδικά ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αμέσως μετά.

Ελάτε τώρα να δούμε ορισμένες πολιτικές εφαρμοσθείσες από εμάς που από 1η Απριλίου έχουμε την αρμοδιότητα για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Και θυμίζω ότι κάναμε δυο υποτιμολογήσεις, μια που αφορούσε τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών και μία άλλη που αφορούσε τα φάρμακα και τις τιμές τους.

Θυμάστε ότι είχαμε υποχρέωση να άρουμε τη flat μείωση από 31/3 εμείς παραλάβαμε την αρμοδιότητα 1/4 με αυτή την υποχρέωση και να κάνουμε ειδικές τιμολογήσεις, πράγμα που κάναμε και που ξανακάναμε στις 15 Δεκεμβρίου του 2011 με απόφασή μας. Απόφαση του Υπουργείου Υγείας η οποία απόφαση του Υπουργείου Υγείας αρχίζει να εφαρμόζεται στις τιμές των φαρμακείων από τις 15 Ιανουαρίου του 2012, τώρα δηλαδή, και δώσαμε αυτές τις μέρες της παράτασης προκειμένου τα φαρμακεία να εξαντλήσουν το στοκ τους, δηλαδή τα φάρμακα που έχουν αγοράσει με τις προηγούμενες τιμές και να μην έχουν πρόβλημα εκεί οι άνθρωποι.

Πάμε τώρα ειδικά στους φαρμακοποιούς. Διάβασα μια ανακοίνωση τις προάλλες όπου με καλούσαν –νομίζω ήταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος, ή ο Σύλλογος Αττικής δεν θυμάμαι- να μην στρέφομαι εναντίον των φαρμακοποιών και να μην μιλάω εναντίον τους. Προσπαθώ να βρω στους 15 μήνες που είμαι εδώ και στους άλλους 12 περίπου που ήμουν στο Υπουργείο Εργασίας, πότε μίλησα εναντίον των φαρμακοποιών.

Ίσως σε κάποια σύγκρουση στο δημόσιο διάλογο; Δεν το θυμάμαι όμως. Κατά βάση θυμάμαι να μιλώ πάντα για τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζει το ελληνικό φαρμακείο στην υγεία των πολιτών. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό και έχω πει στους εκπρόσωπους των Συλλόγων όλης της χώρας ότι όσο είμαι όχι μόνο στο Υπουργείο, αλλά και όσο είμαι στην πολιτική, δεν θα επιτρέψω -και μπορώ να το αποτρέψω- να υπάρξει η ελληνική αγορά του φαρμάκου στη λιανική του, ως αγορά των πολυεθνικών εταιρειών και των πολυκαταστημάτων.

Συνδέθηκα με αυτό το θέμα και δεν θα κάνουμε πίσω και δεν θα κάνω και προσωπικά πίσω, από οποιαδήποτε θέση έχω στην ελληνική πολιτική, ακόμη και ως βουλευτής Αντιπολίτευσης, έχω τα στοιχεία και τη δυνατότητα και τα επιχειρήματα να αντιπαρατεθώ σε κάθε πολιτική, η οποία έχει κατά νου το επάγγελμα ως προϊόν λειτουργίας των αλυσίδων καταστημάτων φαρμάκου των φαρμακείων και την πώληση του φαρμάκου στα σούπερ μάρκετ ή στα πολυκαταστήματα.

Γιατί το λέω αυτό ; Απαντώ σε αυτούς που με μέμφονται από νεοφιλελεύθερες θέσεις. Όποιος κάνει σκέψεις για το φάρμακο δεν μπορεί να παραβλέπει ποτέ, τι έχει συμβεί επί δεκαετίες πριν εγώ ο κ. Τιμοσίδης, ο κ. Μπόλλαρης, ο κ. Κουτρουμάνης αναλάβουμε υπουργικά καθήκοντα.

Εμείς οι τέσσερις Υπουργοί αναλάβαμε όταν η Ελλάδα είχε 10.500 φαρμακεία. Δεν έχουμε ευθύνη καμία οι τέσσερίς μας για το τι έγινε τα περασμένα χρόνια με την αύξηση των φαρμακείων που τα έφερε να είναι διπλάσια από την αμέσως επόμενη χώρα, σε μεγάλο αριθμό. Το Βέλγιο.

Δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό, δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη. Βρήκαμε το ’09-’10 10.500 φαρμακεία, σήμερα είναι κοντά στις 12.000 με τα στοιχεία που δίνουν οι Σύλλογοι. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας αυτό λέγοντας ότι «ας πάτε στα σπίτια σας εσείς προκειμένου να έρθουν τα πολυκαταστήματα και ας ταλαιπωρηθούν εσείς, οι εργαζόμενοι εκεί και οι οικογένειές σας. Γιατί έτσι εμάς μας ήρθε βολικό!».

Μήπως υπάρχει κάποια ντιρεκτίβα ή κάποιος κανονισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιος καθολικός κανόνας Δικαίου ενωσιακός δηλαδή, που να επιβάλλει στα 27 κράτη – μέλη ή στα 17 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης με αυτό το νεοφιλελεύθερο τρόπο να απελευθερώσουν την αγορά τους; Όχι. Άλλες χώρες το τηρούν, άλλες χώρες δεν το τηρούν.

Έχουμε διακριτική ευχέρεια δηλαδή και την ασκήσαμε αυτή τη διακριτική ευχέρεια, όπως αποδεικνύεται από τα κείμενα του διαλόγου μας με την Commission όταν μας ειπώθηκε «γιατί δεν το κάνετε αυτό;» και αρθρώσαμε τα επιχειρήματα της άρνησής μας.

Μπορούμε να το αρνηθούμε γιατί δεν υπάρχει ενωσιακό Δίκαιο σχετικό, δεν θέλουμε να το υιοθετήσουμε γιατί θα ήταν βάρβαρο απέναντι στις 12.000 οικογένειες κατ’ ελάχιστο γιατί δεν βάζω τους εργαζόμενους εκεί, αναφέρομαι απλώς στους φαρμακοποιούς τους αδειούχους, που έχουν καταστήματα που έχουν ανοίξει τα φαρμακεία τους και δουλεύουν και έχουν εισόδημα οι οικογένειές τους.

Αυτό δεν θα αλλάξει όποιος κι αν έρθει εδώ, θα δείτε –και το έχω πει στους συνδικαλιστές εκπρόσωπους- ότι θα έρθουν κι άλλες απόψεις από άλλα Κόμματα στην πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου τους επόμενους καιρούς. Θα δείτε ότι η στάση αυτή που κρατάμε εμείς, δεν θα χαρακτηρίσει τους πάντες.

Εμείς όμως από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης, δεν θα το αφήσουμε αυτό να γίνει γιατί είναι άδικο. Θα ήταν άδικο αν γινόταν, αλλά δεν θα γίνει.

Θα είδατε ακόμη ότι το θέμα της απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος έφυγε από την ημερήσια διάταξη των εκκρεμοτήτων. Δεν υπάρχει. Δεν το θεωρούν θέμα που έχει καθυστερήσει, γιατί κάναμε μια πάρα πολύ καλή ρύθμιση με τη δική μου Υπουργική Απόφαση, για την απελευθέρωση του ωραρίου. Ήταν το πρόβλημά μας αυτό.

Παραπονιέμαι και όσα λέω σήμερα ο κ. Καρδαράς θα τα διανείμει σε 12.000 φαρμακεία για να πάψει η παραπληροφόρηση. Παραπονιέμαι που ο Σύλλογος Αττικής άσκησε αίτηση ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης της δικής μου, κάνοντας μια πράξη πολέμου σε μια πολύ χρήσιμη και συζητηθείσα εν εκτάσει Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε κατ’ επιταγή του νόμου και δεν ήταν ούτε βάρβαρη, ούτε υπερβολική. Δεν επέτρεπε την πειρατεία, δηλαδή να ανοίγει κάποιος κατά βούληση 2 ώρες στην εμπορική «φέτα» της ημέρας. Και όμως παρ’ ότι προσπάθησα να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση και εφαρμόζεται εν μέρει, αλληλογράφησα με τον κ. Σγουρό που με ρώτησε, «έχει κατατεθεί η αίτηση ακυρώσεως, τι να κάνω;», του είπα ότι «η αίτηση ακυρώσεως δεν αναστέλλει την ισχύ μιας πράξης, ας κριθεί στα Δικαστήρια αν ήταν νόμιμη η απόφασή μου, θα εφαρμόσεις την απόφαση περί ελεύθερου ωραρίου».

Έδωσα τη δυνατότητα στον κ. Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που είχε σ’ εξέλιξη διαγωνισμό και σε όλους τους Προέδρους, για να κάνει ψηφιακή την ενημέρωση των πολιτών, ποιο φαρμακείο εφημερεύει και έδωσα με το νόμο τη δυνατότητα να έχει δικαίωμα να κάνει τέτοιου είδους διαγωνισμό και γρήγορα, όχι μόνο ο Αττικής αλλά και ο Πανελλήνιος και όλοι, παρ’ ό,τι βοήθησα, λοιπόν, και ενώπιόν σας συζήτησα, μου ήρθε μια αίτηση ακυρώσεως. Είναι άδικο αυτό.

Και επειδή πολλά λέγονται που δεν έχω πει, και πολλά από αυτά που λέω δεν λέγονται, η σημερινή μου παρέμβαση θα διανεμηθεί σε όλους τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας. Το επάγγελμα απελευθερώθηκε. Σας έχω δώσει όλα τα στοιχεία, πόσοι αξιοποίησαν τις δυνατότητες για σύμπραξη φαρμακείων, πόσοι μπήκαν, ήταν τότε περίπου 800 καινούργιοι στην αγορά, ότι υπήρχαν πόλεις που κράτησαν κενές θέσεις γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον γι’ αυτές!!!

Έχουμε πάει καλά. Εξ ου και δεν υπάρχει ως εκκρεμότητα πια ανάμεσα σ’ εμάς και την Commission, το θέμα αυτό. Και νομίζω ότι το κάναμε με υπεύθυνο τρόπο. Γιατί αναρωτιέμαι, για το ωράριο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Πειραιά; Γιατί ο Πρόεδρός του έχει συνεννόηση με τα μέλη του. Εάν υπάρξει ασυνεννοησία ενός Συλλόγου με τα μέλη του που είναι λογικό, γιατί ειδικά στις μεγάλες πόλεις δεν είναι σίγουρο ότι συνεννοούνται όλοι οι άνθρωποι, αυτό δεν αφορά ούτε την απελευθέρωση του επαγγέλματος ούτε τις σχετικές δικές μας ενέργειες, κανονιστικές και άλλες.

Υπάρχουν προβλήματα στην Αθήνα, υπήρξαν κάποια στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρξε κανένα στον Πειραιά εξ όσων μάθαμε. Εμείς κάναμε το χρέος μας και θέλουμε να είμαστε σε συνεννόηση και σε καλή συνεργασία. Αντιληφθήκαμε το λάθος της κατάργησης της εκπτώσεως. Προέκυψε αυτό από διάλογο. Και την επαναφέρουμε την έκπτωση.

Αυτή δεν έχει να κάνει με τα Ταμεία, δεν έχει να κάνει με τις δαπάνες. Έχει να κάνει με τη λειτουργία ανάμεσα στις εταιρείες, στις αποθήκες και τους φαρμακοποιούς. Πείστηκα, παρ’ ότι υπάρχουν και επιχειρήματα άλλα τα οποία άκουσα, είχα προσαρμοστεί σ’ αυτά στην προηγούμενη απόφασή μας, τώρα αντιλαμβάνομαι ότι η δυνατότητα να διευκολυνθούν στις μεταξύ τους σχέσεις χωρίς να επηρεάζουν τα Ταμεία και την τελική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, αυτή η έκπτωση επανεισάγεται σε όλες τις φάσεις της συναλλαγής.

Ωστόσο, ξέρουν πολύ καλά οι εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων των Φαρμακοποιών, με τους οποίους έχουμε συνεργασία παρά τις συγκρούσεις μας, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι έχουμε τη θέληση αλλά και την υποχρέωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μειώσουμε κατά 3% περαιτέρω το ύψος του κέρδους των φαρμακοποιών. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, είναι καταγεγραμμένο, σε όλα τα κείμενα των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους.

Η υποχρέωσή μας αυτή έχει να κάνει με το α’ τρίμηνο του 2012. Εγκαίρως λοιπόν, από σήμερα, εκπληρώνουμε αυτή την πολιτική μας απόφαση και υποχρέωση έναντι των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει. Πώς θα το κάνουμε όμως ; Θα κάνουμε flat μείωση 1,5% του κέρδους, υπολογίζουμε το κέρδος του φαρμακοποιού στη λιανική τιμή, το 23% και κάτι. Αυτό θεωρούμε κέρδος. Υπάρχει και το επιχείρημα ότι κέρδος είναι στην ex factory τιμή.

Όλοι, και εμείς και οι φαρμακοποιοί και η Commission, δέχονται ότι το κέρδος υπολογίζεται πάνω στην τελική τιμή, στη λιανική τιμή. Άρα, επ’ αυτού δε χωρεί περαιτέρω συζήτηση, αρκετά το κουβεντιάσαμε. Εκεί λοιπόν εμείς με τα rebate που είχαμε κάνει, με τη μείωση της τιμής, του κέρδους των φαρμακοποιών στα ακριβά φάρμακα κτλ., είχαμε φτάσει το 23% στα 18% και κάτι. Τώρα λοιπόν, για να πάμε στο 15% πρέπει να πέσουμε 3%. Πέφτουμε λοιπόν 3%. 1,5% flat μείωση στο κέρδος των φαρμακοποιών για όλα τα σκευάσματα και 1,5% που προκύπτει μεσοσταθμικά κατά το ποσόν αυτού του κέρδους, από την κλιμακωτή μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών για όσα φαρμακεία έχουν τζίρο άνω των 40.000 ευρώ μηνιαίως.

Επαναλαμβάνω, για να είμαι σαφής –μη νομίζετε ότι είμαι και ο αρτιότερος τεχνικά: 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και 1,5% ως πρόσθετο κλιμακωτό rebate σε τζίρο φαρμακείων στα Ταμεία, πάνω από 40.000 ευρώ ανά μήνα. Αυτή είναι η τελική και ορθή διατύπωση, συγνώμη για το προηγούμενο λάθος της διατύπωσής μου. Επαναλαμβάνω, 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων flat και 1,5% ως πρόσθετο κλιμακωτό rebate σε τζίρο φαρμακείων στα Ταμεία πάνω από 40.000 ευρώ το μήνα.

Τέλος, για ν’ αποφύγουμε τις βαριές συνέπειες πολλές φορές της τεχνητής στέρησης της αγοράς από φάρμακα και μετά από διευρυμένο διάλογο που κάναμε με τους Συλλόγους των Φαρμακοποιών, μόνο για τις περιπτώσεις αυτές της τεχνητής έλλειψης λόγω παράλληλων εξαγωγών ή άλλων πολιτικών που ο ΕΟΦ μας λέει και δεν προκύπτει αυτό από το τι μας λέει ένας Πρόεδρος ενός Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο ΕΟΦ μας καταγράφει και υπάρχει μεγάλη απόσταση κατά καιρούς ανάμεσα με ό,τι λέγεται ως έλλειψη από έναν συνδικαλιστή και σε ό,τι λέγεται ως έλλειψη από τον ΕΟΦ.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που έχουμε από τον ΕΟΦ καταγεγραμμένη την έλλειψη, εκεί πάμε στη δυνατότητα αντικατάστασης των φαρμάκων με ίδιο ακριβώς φάρμακο. Είναι κάτι που συζητήσαμε αν θυμάστε οι δημοσιογράφοι στο Ζάππειο μαζί με τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο, σας μιλώ για πράγματα που έχουμε αποφασίσει, για πράγματα που έχουμε επιλέξει ως πολιτικές και θα συμπληρωθεί η λίστα των πεπραγμένων με αναφορές που θα κάνει οι κ. Τιμοσίδης σχετιζόμενες με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου ανά φάρμακο που ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά.

Άκουσα και διάβασα πολλά ψευδή στοιχεία και επίσης υπέστην και μια κριτική αδίκως. Η Ελλάδα προβλέπει τη μικρότερη σε όλη την Ευρώπη συμμετοχή του ασφαλισμένου, 9% κατά μέσο όρο αντί για 30%. Δε θα την αυξήσουμε. Απλώς την προσδιορίσαμε κατά φάρμακο. Αυτό δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον ασφαλισμένο. Αλλά και δεν επιτρέπει συναλλαγές. Δεν επιτρέπει συναλλαγές κυρίες και κύριοι.

Αυτά λοιπόν τα οποία έχουμε ήδη κάνει, σας τα έχουμε ανακοινώσει, δε θέλω να επανέλθω, αλλά ό,τι θεωρεί ο κ. Τιμοσίδης ως χρήσιμο και μη ειπωθέν, θα σας το αναφέρει όταν θα πάρει το λόγο.

Να κλείσω, επειδή εδώ είναι οι εκπρόσωποι και των Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά. Αίρω οποιαδήποτε ανησυχία έχει δημιουργηθεί μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όπου κάναμε μεγάλες και σαφείς διευκρινίσεις. Εμείς κάνουμε το αυτονόητο, προσαρμοζόμενοι σε πραγματικές ανάγκες επεκτείνουμε τη δυνατότητα συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, ηλεκτρονικά όπως αποφασίσαμε μαζί με τους Προέδρους και το ανακοινώσαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ό, τι επιπροσθέτως υπάρχει δεν αφορά απόφασή μας και επειδή πολλές φορές στην πορεία της δουλειάς μας προκύπτουν παρεξηγήσεις από το α, το β, το γ, το δ, σας λέω ότι επιμένουμε σε αυτή την πολιτική, δεν αλλάζουμε αυτή την πολιτική και θα συνεννοηθούμε στο μήκος και στο πλάτος των δηλώσεων που κάναμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πριν μόλις από εφτά ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε θα υπάρξει αυτή η ΚΥΑ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αύριο έχουμε συνεδρίαση με τον κ. Κουτρουμάνη και τον ΕΟΠΥΥ, γιατί πλησιάζει η 1η του έτους και θέλουμε να δούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες τις τεχνικές και αύριο θα σας πάρουμε τηλέφωνο κύριοι Πρόεδροι.

Σ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ: Ο κ. Βουδούρης έλαβε υπόψιν..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το έχουμε υπόψιν μας.

Β. ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ: Έχει δημιουργήσει όμως μεγάλη..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά ο Υπουργός τη διευκρινίζει κα Ανεμοδουρά, αυτή είναι η διευκρίνιση.

Β. ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ: Τότε να αποσύρει ο κύριος..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μετατοπιζόμαστε στην απόφασή μας. Ήταν άλλωστε και εισήγηση του κ. Βουδούρη αυτή. Λοιπόν εγώ τέλειωσα προς το παρόν, αλλά παρακαλώ μην αλλάζετε τον χαρακτήρα της συνέντευξης.

Σ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ: Δεν αλλάζουμε τίποτα πραγματικά, αυτό που είπατε για τον ΕΟΦ, μπορούν να ενημερώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι ώστε να ενημερώνουν και τους συναδέλφους, για να μη γίνεται η αλλαγή των φαρμακείων; Αυτό θα παρακαλούσα μόνο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προφανώς, αμέσως βέβαια.

Κύριε Κουτρουμάνη, σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε έτσι υπομονετικά, έχετε το λόγο.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ και να ευχηθώ κι εγώ χρόνια πολλά σε όλους, το 2012 να είναι ένας χρόνος με λιγότερα προβλήματα για όλους μας, για όλο τον ελληνικό λαό, για σας και τις οικογένειές σας.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της δαπάνης για το φάρμακο, στη φαρμακευτική δαπάνη και στα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα, αλλά και στα μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα, έτσι ώστε να έχουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα και για το νέο χρόνο.

Πρέπει να πω ότι το θέμα των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, όπου το μεγαλύτερο μέρος βέβαια αφορά στο φάρμακο, ήταν για τη χώρα αυτή, την τελευταία δεκαετία, μία μόνιμη πληγή. Η εξέλιξη αυτών των δαπανών έχει τα χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού σκανδάλου, γιατί πολλά χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, σπαταλήθηκαν χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι να έχουν την ανάλογη ποιότητα στις υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, ότι ενώ στις άλλες χώρες και στην Ελλάδα ο κανόνας ήταν οι πόροι των ταμείων και των κλάδων υγείας χρηματοδοτούσαν τις συντάξεις, φτάσαμε στο σημείο να χρηματοδοτούνται οι δαπάνες, οι σπατάλες θα έλεγα, των κλάδων υγείας από τους πόρους των συντάξεων.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι αυτό που καταγράφεται αυτή την περίοδο, που γίνεται ο διαχωρισμός των κλάδων. Οι κλάδοι υγείας οφείλουν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ στους κλάδους σύνταξης, ως αποτέλεσμα κυρίως των έξι-εφτά τελευταίων χρόνων.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί, έπρεπε να μπει μία τάξη, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις μας και έπρεπε να συζητήσουμε και συζητάμε με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κι έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά τα οποία έχουμε σήμερα να παρουσιάσουμε είναι τέτοια, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με τις παραπέρα προσπάθειες και τα καινούρια μέτρα στα οποία αναφέρθηκε και ο κ. Λοβέρδος, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο έτσι ώστε οι συνολικές δαπάνες μαζί με τη φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσουν το 2012 τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει από τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαμε το 2009 να περιορίσουμε κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες μέσα στην τριετία 2009-2012, για να έχουμε ταυτόχρονα καλύτερες υπηρεσίες και όχι χαμηλότερες υπηρεσίες από αυτές που προσέφερε το σύστημα πριν από αυτές τις περικοπές.

Τι σημαίνουν τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ; Σημαίνουν ότι αν δεν είχαμε καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα, θα έπρεπε να μειώσουμε κατά 12% τις συντάξεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης που κάναμε και αντιστοιχεί σε μη μείωση των συντάξεων κατά 12%, γιατί ο προϋπολογισμός των ταμείων είναι ενιαίος, άρα περιορίζεις τις δαπάνες, δηλαδή τις σπατάλες, την κατάχρηση και όχι τη χρήση, αλλιώς δεν έχεις άλλα περιθώρια.

Επομένως, όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία, εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις,.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποια ταμεία λέτε;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Για όλα τα ταμεία, αλλά κυρίως για τα μεγάλα ταμεία.

Στο στόχο για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, φαίνεται να υπάρχει μία απόκλιση -γιατί πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς- της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011. Αρχικός στόχος ήταν τα 3.443 και είμαστε κοντά στο 3.630.

Όμως ο κ. Λοβέρδος είπε ποια ήταν η βασική αιτία, δηλαδή πρώτον, η απόκλιση της τάξεως των 171 εκατομμύρια ευρώ που είχαν τα τέσσερα ταμεία και δεύτερον το γεγονός ότι το ΙΚΑ κυρίως αλλά και τα άλλα ταμεία χρειάστηκε να καλύψουν έναν σημαντικά μεγάλο αριθμό ανέργων ή εργαζομένων που είχαν λίγα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ αυτό σήμαινε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ από τα 200 εκατομμύρια που είπατε τα 140 είναι του ΙΚΑ και για τα υπόλοιπα που λέτε είναι..

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Είναι 171.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 171 είναι συν δηλαδή;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά τα 171;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Έτσι ακριβώς. Δηλαδή τελικά ο στόχος..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, λέω με βάση τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο, φαίνεται να υπάρχει 200 εκ. απόκλιση. Αν λοιπόν κανείς μετρήσει τις δύο παραμέτρους που προανέφερα και δει αθροιστικά τις αποκλίσεις που προέκυψαν, διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται από το άθροισμα των δύο παραμέτρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγαλύτερο Υπουργέ, 140 και 171..

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Το κατάλαβα πάρα πολύ καλά, ναι είναι 310. Άρα λέω η απόκλιση των 200 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που φαίνεται μετρώντας τους δύο συγκεκριμένους παράγοντες στους οποίους αναφέρθηκα. Όμως πρέπει να σας πω το εξής, τα 171 είναι χρήματα τα οποία πληρώθηκαν, άρα δεν αθροίζουμε 200, 140 και 171, γιατί τα 171 λείπουν.

Και αυτό αναδεικνύει και το πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ακούγαμε πολλές φορές ή διαβάζαμε ότι δεν είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή εν πάση περιπτώσει οι άλλες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στα ασφαλιστικά ταμεία και σε συνεργασία βεβαίως με το Υπουργείο Υγείας, αλλά είναι η οριζόντια μείωση των τιμών.

Η οριζόντια μείωση των τιμών λοιπόν δεν πέρασε σε αυτά τα τέσσερα ταμεία, όπως είδατε. Το αντίθετο, θα έλεγα σε ορισμένα υπάρχει και αύξηση. Υπάρχει όχι απόκλιση απλά, υπάρχει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που δείχνει αυτό πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα ταμεία τα τέσσερα;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, ναι. Το πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση για τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται από το ποια είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά και τι συνέβη με τα ταμεία στα οποία δεν υπήρξε η αντίστοιχη παρέμβαση, τα οποία έχουν μεγάλη απόκλιση και σε ορισμένες περιπτώσεις και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης παρά τη μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20%.

Από 1η Ιανουαρίου όλα τα ταμεία θα συνταγογραφούν με ενιαίο συνταγολόγιο. Θα έχουμε ίσως μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου σε όλα τα ταμεία, και αυτά που είναι στον ΕΟΠΥΥ και αυτά που δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους τους με βάση το ενιαίο συνταγολόγιο.

Τι είναι το ενιαίο συνταγολόγιο; Είναι το συνταγολόγιο του ΙΚΑ, το οποίο βέβαια θα αξιοποιηθεί και από τους άλλους φορείς και μέσα από τη χρήση αυτού του συνταγολογίου έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος με το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης των συνταγών.

Επομένως, το σύνολο των συνταγών στις αρχές του χρόνου, περίπου 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα, θα ελέγχονται είτε μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης είτε μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πρέπει να σας πω ότι έχουμε φτάσει περίπου στο 40% των συνταγών. Δηλαδή συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά 2,5 εκατομμύρια συνταγές το μήνα.

Αυτό το μέτρο βοηθάει στο να έχουμε πλήρη εικόνα για το προφίλ του κάθε γιατρού, του κάθε παρόχου, του κάθε φαρμακείου. Άρα μας δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνταγές.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι σταματάμε εδώ και ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πάει πιο πίσω. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει μία δυναμική και με το νέο μεγάλο έργο που προκηρύσσεται θα έχουμε την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με όποια επιπλέον στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνει ένα τέτοιο μεγάλο έργο.

Όμως το 2012 θα είναι ένας χρόνος που οι συνταγές θα μπορούν πλέον να ελέγχονται και οι κυρώσεις να επιβάλλονται, γιατί κι αυτό έχει τη σημασία του. Νομίζω έχω αναφερεί πολλές φορές ότι σέβομαι και τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Και σ’ αυτό το πεδίο, σ’ αυτό το χώρο έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα διάφορα τα οποία για πολλά χρόνια είχαν ως στόχο τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Πολλοί πλούτισαν από αυτή την άναρχη κατάσταση, από αυτήν την αδυναμία ελέγχου.

Τώρα όμως βάζουμε τέλος, σε συνεργασία με τους παρόχους, με τη βοήθειά τους, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους των ταμείων. Οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές, θα είναι αποτελεσματικές. Δηλαδή το μέτρο για παράδειγμα της αναστολής της δυνατότητας του γιατρού να συνταγογραφεί όταν εντοπίζεται να είναι παραβάτης, δεν θα είναι μόνο στο ΙΚΑ, θα είναι συνολικά σε όλο τον ΕΟΠΥΥ και στα άλλα ταμεία.

Ο ΕΟΠΥΥ, που συνεποπτεύεται από τα δύο Υπουργεία, διαπραγματεύεται συνεχώς για καλύτερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες. Αυτός είναι ο ρόλος του. Αυτό είναι το νέο στοιχείο που έχει στα χέρια του, το νέο εργαλείο που έχει ο νέος φορέας.

Μέχρι τώρα πρέπει να θυμίσω ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Τα ασφαλιστικά ταμεία απλά πλήρωναν. Με δεδομένο ότι δεν είχαν και τη δυνατότητα ελέγχου, γι’ αυτό φτάσαμε σ’ αυτό το κατάντημα, να πληρώνουμε διπλάσιες δαπάνες από άλλα ταμεία σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επομένως και το θέμα της διαπραγμάτευσης που θα είναι συνεχής, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το νέο φορέα και συνολικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, με διπλό στόχο όπως είπα και για τον περιορισμό των δαπανών, αλλά ταυτόχρονα και για τις καλύτερες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στους ασφαλισμένους.

Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι τόσο αυτά τα οποία ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, όσο και αυτά που ακούσατε από εμένα και που ουσιαστικά είναι κοινοί στόχοι, έχουν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο με κανόνες που πρέπει να είναι γνωστοί και είναι γνωστοί σε όλους τους παρόχους, τους ασφαλισμένους, στους χρήστες των υπηρεσιών αυτών.

Οι κανόνες είναι απαραίτητο να υπάρχουν και να είναι απόλυτα σαφείς για όλους, και νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση όλοι μας να τους τηρούμε. Δηλαδή από την πλευρά μας θέλουμε ο ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Βρισκόμαστε σε μία συζήτηση και με τους φορείς και με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ρυθμίσουμε παλιές οφειλές, εκκρεμότητες και το 2012 να βρει καθαρό τον ΕΟΠΥΥ. Να καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές των γιατρών. Να πληρώνονται κανονικά τα τιμολόγια σε όλους τους παρόχους, και βεβαίως όλοι μας να σεβαστούμε αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία και είναι το να εξυπηρετείται καλύτερα το κοινωνικό σύνολο.

Υπήρξαν αντιδράσεις και υπάρχουν. Θεωρώ ότι είναι μεμονωμένες. Δηλαδή θεωρώ απρέπεια το γεγονός ότι κάποιοι Ιατρικοί Σύλλογοι, ελάχιστοι, προσέφυγαν στα Δικαστήρια για να ακυρώσουν το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βέβαια η απόφαση ήταν υπέρ μας, ωστόσο πήγαν, κι αυτό νομίζω ότι είναι στην κρίση του καθενός.

Πώς είναι δυνατόν να έχεις την απαίτηση να δουλεύεις σε ένα συγκεκριμένο χώρο και να μην συμμορφώνεσαι με στοιχειώδεις κανόνες οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες. Κι όμως υπήρξε ένα αρνητικό κλίμα στην αρχή – τώρα νομίζω ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί – και στο ΙΚΑ που δεν ήθελαν κάποιοι να προμηθευτούν τους υπολογιστές για να μπουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε και τα ξεπερνάμε με διάλογο, ωστόσο και με τη σταθερή μας βούληση οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται, και θα εφαρμοστούν. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, καμία άλλη επιλογή. Σ’ αυτό το πεδίο, σ’ αυτό το κλίμα, σ’ αυτήν την προσπάθεια βρισκόμαστε αυτή την περίοδο και όπως ξέρετε, και θα το επαναλάβω κι εγώ, εδώ δεν μιλάμε για κάτι που σχεδιάζουμε και θα εφαρμοστεί μετά από κάποιους μήνες. Είναι για πράγματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί πριν από κάποιους μήνες και απλά τώρα βρισκόμαστε στην εφαρμογή τους. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από 1/1 θα μπορέσουν να γράφουν όλοι οι γιατροί ηλεκτρονικά κ. Κουτρουμάνη;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Απάντησε ο κ. Λοβέρδος. Βεβαίως θα μπορούν να γράφουν, με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δε νομίζω όμως ότι είναι εδώ τώρα η ώρα να το συζητήσουμε.

κα ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ: Άρα η απόφαση κ. Υπουργέ, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κατεβάσει ο κ. Βουδούρης από το διαδίκτυο αυτό το έγγραφο το οποίο είναι…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστούμε κα Ανεμοδουρά. Δώσαμε διευκρινήσεις απόλυτης ισχύος.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εγώ θα συμπληρώσω κάποια στοιχεία που κάποια είναι γνωστά και χρήζουν ιδιαίτερης υπόμνησης, πολύ σύντομα. Να θυμίσω τα μέτρα του τελευταίου τριμήνου του 2011, όπως ήταν η αναπροσαρμογή του ποσοστού, όπως παραδείγματος χάρη στα πρωτότυπα οι τρεις χαμηλότερες τιμές των 22 χωρών, για τα off pattern που φτάσαμε τη μέγιστη τιμή στο 65% από 70% και αυτό είναι άσχετο με τις τρεις χαμηλότερες τιμές όπως έχει γίνει με το νομοσχέδιο 4025 που ψηφίσαμε τον Οκτώβριο, γιατί υπήρχαν περιπτώσεις, τα off patern που δε μπορούσε να κατέβει η τιμή χαμηλότερα γιατί ακριβώς ήταν από τις τρεις χαμηλότερες τιμές των 22 χωρών.

Επίσης τα γενόσημα ότι κατέβηκαν στο 55% των πρωτοτύπων και για τα ακριβά φάρμακα, αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι η απόδοση τιμής όπως και όλα τα φάρμακα έχουν μείωση του ποσοστού του κέρδους των φαρμακεμπόρων στο 2% και τη μείωση στα φαρμακεία 16%, δηλαδή η τιμή για τα ακριβά φάρμακα είναι ίδια και στο φαρμακείο και στο νοσοκομείο.

Όμως θέλω να πω ότι ήδη από σήμερα λειτουργεί σε 81 σημεία που αφορούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από τα προηγούμενα Ταμεία και από τα νοσοκομεία θα χορηγούνται όλα αυτά τα φάρμακα των ειδικών παθήσεων όπως τα έχουμε ονομάσει. Επίσης να θυμίσω τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει των νοσοκομείων με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις πρώτες 14 δραστικές ουσίες και θυμίζω ότι είναι σ’ εξέλιξη πολύ σύντομα άλλες 18 δραστικές ουσίες, δηλαδή υπολογίζουμε περίπου 240 εκατομμύρια κόστος φαρμάκων να γίνει με αυτό τον τρόπο από τα νοσοκομεία και καταλαβαίνει ο καθένας που ακούει πόσο σημαντικό κέρδος θα έχουμε με αυτό το σύστημα διαγωνισμών γι’ αυτές τις φαρμακευτικές ουσίες για την προμήθειά μας από τα νοσοκομεία.

Θέλω επίσης να θυμίσω ότι για το α’ τρίμηνο του 2012 θα έχουμε την εφαρμογή της θετικής λίστας αλλά την επικαιροποίησή της μέσα στο Γενάρη με τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις που θα γίνουν, η αρνητική λίστα επικαιροποιείται και αυτή μέσα στον Ιανουάριο και εφαρμόζεται ξανά, επικαιροποιημένη καθώς επίσης και τα ΜΣΑΦ επικαιροποιημένα. Και θα πάω βέβαια σε αυτό που είπε και ο Υπουργός, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης από το φαρμακοποιό του ιδίου ακριβώς φαρμάκου, της ίδιας δραστικής μορφής, περιεκτικότητας, συσκευασίας, αφού πρώτα γίνει η διαπίστωση από τον ΕΟΦ και ειδοποιηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ώστε να το γνωρίζουν αυτό οι γιατροί οι οποίοι θα συνταγογραφούν και άρα θα ενημερώσετε έγκαιρα και τα μέλη σας κ. Πρόεδρε για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Θα υπάρχει η εφαρμογή στις χρόνιες παθήσεις της τρίμηνης συνταγής με καθορισμένες χρόνιες παθήσεις, θα το δούμε αυτό, το συζητούμε για να γίνει και προχωρώ σε μια διευκρίνιση ακόμη και κλείνω: Από 1/1/2012 θα εφαρμοστεί η διάταξη που ψηφίσαμε στο 4025 για τον καθορισμό της συμμετοχής του ασφαλισμένου ανά φάρμακο, γιατί αξίζει να πούμε ότι αυτή δε θα επιφέρει καμία επιβάρυνση στον πολίτη, στον ασθενή, απλώς δε θα δίνεται η ευχέρεια από γιατρούς να χαρακτηρίζουν ανάλογα με το πώς θέλουν να εξυπηρετήσουν, για το συγκεκριμένο φάρμακο να βάζουν μια νόσο που να δίνει μικρότερο ποσοστό συμμετοχής.

Θα υπάρχει δηλαδή ακριβώς ο χαρακτηρισμός ανά φάρμακο του ποσοστού συμμετοχής, αν θα είναι 10 ή 25, και όχι όπως θα το καθορίζει ο ίδιος ο γιατρός.

Επίσης αυτό θα επιφέρει μια σημαντική εξοικονόμηση και από 1/1/2012 θα έχουμε και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγοτράφησης και βεβαίως σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί η εφαρμογή της νέας ταινίας γνησιότητας στα φάρμακα με σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων παράλληλων εξαγωγών. Κάτι που ήταν πράγματι ήταν κενό και πρέπει αυτό να το τακτοποιήσουμε σύντομα, ξεκινά η εφαρμογή του από το 2012.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ν’ αρχίσουμε από σας.

Σ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ: Άκουσα κ. Υπουργέ από μεριάς σας ένα καλό σκεπτικό θα έλεγα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ότι κλείσαμε.

Σ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ: Ότι το στηρίξατε. Η εγκύκλιος που εκδώσατε για ένα ανάλογο ζήτημα που αφορά τους γιατρούς για την απελευθέρωση του απελευθερωμένου για μας ιατρικού επαγγέλματος, δε διαπνέεται από το ίδιο πνεύμα. Σκέφτεστε να την αλλάξετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, γιατί δεν είστε μέσα στη συζήτηση αυτή. Δεν ξέρω αν φταίω εγώ, μπορεί να φταίω εγώ. Επειδή έχει γίνει πάρα πολλή συζήτηση γι’ αυτό και με τον Πανελλήνιο και με τον κ. Εξαδάκτυλο, το έχουμε σχολιάσει αυτό επαρκώς, δηλαδή δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι σήμερα. Αν θέλετε στη συνέχεια να τα πούμε κατ’ ιδίαν, να σας πω. Πάλι, όμως, οι γιατροί; Ό,τι και να κάνουμε, και τους νοσηλευτές να έχουμε ως θέμα, μπροστά οι γιατροί, και φαρμακεία να έχουμε ως θέμα, ιδού οι γιατροί. Ξέρουμε ότι είστε οι αρχηγοί του χώρου, αφήστε μας όμως να κάνουμε τη δουλειά μας. Τώρα έχουμε συνέντευξη Τύπου για το φάρμακο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τιμοσίδης είπε σχετικά με το φάρμακο, ότι μπορεί να το αλλάξει ο φαρμακοποιός. Όταν υπάρχει έλλειψη..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τον ΕΟΦ και με ενημερωμένο τον Πανελλήνιο και τους τοπικούς.. Να σας πω, δεν είναι μόνο οι γιατροί το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά είναι όμως και η υγεία των πολιτών το πρώτο θέμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ κ. Βενιζέλο..

κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ της Υγείας, θα ήθελα να ρωτήσω κατ’ εκτίμηση δική σας ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κατά 1,5 και 1,5 και αν εκτιμάτε επίσης ότι αυτό το όφελος αξίζει για μια επικείμενη σύγκρουση που προοιωνίζεται αυτό το μέτρο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, έχουμε συγκεκριμένη πολιτική βούληση εξορθολογισμού του ποσοστού κέρδους και έχουμε και συγκεκριμένη κατά δεύτερο λόγο, υποχρέωση. Το προϋπολογιζόμενο κέρδος θα κυμανθεί από τα 60 έως τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Και δε χρειάζεται να κάνετε ερωτήσεις, δείτε ποια είναι η φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων το 2011 και κάνετε τον υπολογισμό.

Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εξοικονόμηση γιατί, κυρίες και κύριοι, θα πρέπει να σκεφτείτε, ό,τι υπερέβησαν σε φαρμακευτική κατανάλωση τα 4 Ταμεία που σας είπα, προστίθεται στις υποχρεώσεις μας για το 2012. Δηλαδή αυτά τα χρήματα τα οποία υπερκατανάλωσαν πάνω από τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο, πάνω από το μεσοπρόθεσμο κυρίως, τα 4 αυτά Ταμεία τα οποία δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις ανάγκες της χώρας προστίθενται στις υποχρεώσεις των δυο Υπουργείων για το 2012.

Άρα, κάνουμε έναν αγώνα. Εάν κάποιος πει ότι σ’ αυτό τον αγώνα για να μαζέψουμε πίσω ένα ποσό που ξεπερνάει το 1 δις το 2012, τα 70, τα 80, τα 90 εκατομμύρια δεν είναι τίποτα, τότε δεν καταλαβαίνει πόσο επίπονος είναι αυτός ο αγώνας, πόσο έχει εβδομαδιαία και μηνιαία διάσταση και πόσο κάθε ευρώ που εξοικονομείται είναι σοβαρό σ’ αυτή την προοπτική.

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Συγνώμη, πάνω σε αυτό γιατί έχω κάποια κενά. Το ΕΤΑΑ είναι ένα Ταμείο κύριας ασφάλισης το οποίο όμως έχει μέσα το ΤΣΜΕΔΕ, των Γιατρών κτλ. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι επίσης ένα Ταμείο κύριας ασφάλισης που μέσα έχει τον ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο είναι αυτοδιαχειριζόμενο, είναι των δημοσιογράφων και πάει λέγοντας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, θα σας πει ο κ. Κουτρουμάνης.

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Εμείς δεν έχουμε κρατική επιχορήγηση. Από πού κι ως πού θα σας επιβαρύνουμε τέλος πάντων; Αυτό θέλω να καταλάβω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τιμωρούνται τα Ταμεία επειδή δεν ενσωματώθηκαν μαζί με όλα τ’ άλλα..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί τιμωρούνται; Επειδή θα κάνουν λιγότερη δαπάνη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τιμωρούνται τα Ταμεία που δε θέλουν να ενσωματωθούν ή να σας χαρίσουν τα λεφτά που έφαγαν οι προηγούμενοι από το ΙΚΑ και από τα άλλα Ταμεία. Άρα λοιπόν επιβαρύνετε τους άλλους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους γι’ αυτό το θέμα. Τιμωρούνται δηλαδή, αυτό δε μας λέτε;

Και κάτι άλλο, να πω κάτι: Ο ΕΔΟΕΑΠ για να ενημερωθείτε, εδώ και 10 χρόνια κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση κύριοι. Δεν είναι πρωτιά αυτό.

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Να ρωτήσω με ποιον τρόπο επιβαρύνεται το κράτος από τα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ιδιωτικά Ταμεία είναι.

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Μιλάμε για όσο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ τη διαχείριση, για όσο έχει το τέλος από τα ακίνητα στο ΤΣΜΕΔΕ κτλ. Δεν ξέρω αν πάψουν αυτά να υπάρχουν τι θα γίνουμε. ..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι κα Φυντανίδου, κατανοητό, ο Υπουργός θ’ απαντήσει.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Πρώτον, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μόνο ο ΕΔΟΕΑΠ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, είναι και άλλα Ταμεία.

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Και δεν αφορά στον ΕΔΟΕΑΠ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Είπαμε ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αν εσείς τώρα πήγατε στον ΕΔΟΕΑΠ, είναι άλλο θέμα. Λοιπόν το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει..

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι στον κοινωνικό προϋπολογισμό, δεν αφορά στον ΕΔΟΕΑΠ.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει τον κλάδο του ΤΑΙΣΥΤ, έχει τον κλάδο του ΤΑΤΑ, έχει διάφορους κλάδους ιδιοκτητών και τα λοιπά. Άρα δε μιλάμε για τον ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται, αλλά μιλάμε συνολικά για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Μιλάμε για το ΕΤΑΑ και επίσης θέλω να τονίσω ότι σχετικά με τα 171 εκατομμύρια ευρώ απόκλιση που είπαμε, που ρωτάτε γιατί θα πληρώσουν αυτά τα ταμεία, να σας πω ότι το ΝΑΤ για παράδειγμα και ο Οίκος του Ναύτη έχει επιχορήγηση η οποία είναι στο 85% των δαπανών του.

Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει 1 δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια το χρόνο, για να μπορέσει αυτό το ταμείο -δεν είναι μόνο ο κλάδος υγείας, είναι και οι συντάξεις- να καλύψει τις δαπάνες του. Και από την άλλη πλευρά, οι εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων, είναι περίπου στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ή το ΤΑΥΤΕΚΩ είναι ένα ταμείο που έχει τεράστιο πρόβλημα από το γεγονός ότι έχουν μείνει απλήρωτες για παράδειγμα οι επικουρικές συντάξεις ή δε δίνουν τα φάρμακα οι φαρμακοποιοί στους ασφαλισμένους της ΔΕΗ.

Αυτά δεν είναι προβλήματα; Δηλαδή ζητήσαμε να πάρουμε κάποια χρήματα από κάποιους, γιατί το ΙΚΑ ήτανε προβληματικό; Το ΙΚΑ ήταν το πιο νοικοκυρεμένο ταμείο σε σχέση με αυτά. Και τώρα φαίνεται ότι όσο μικρότερο είναι ένα ταμείο κι όσο λιγότερες υποδομές έχει, τόσο χειρότερα.

Μπορεί κανένας να μου εξηγήσει γιατί πρέπει το ΤΑΥΤΕΚΩ για πρώτη φορά να έχει αύξηση 10% στη φαρμακευτική δαπάνη; Να μην μπορεί να πληρώσει τα εφάπαξ του, τις επικουρικές, να μην μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο έγινε αυτό;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Γιατί επέλεξαν να μείνουν έξω από τον ΕΟΠΥΥ, γιατί για τον ίδιο λόγο επέλεξε ο Οίκος του Ναύτη να μείνει έξω, αλλά και γι΄ αυτά τα ταμεία το ενιαίο συνταγολόγιο θα βάλει τάξη στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από πότε κ. Υπουργέ θα αρχίσει;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Τον Ιανουάριο και σε αυτά τα ταμεία θα υπάρχει ενιαίο συνταγολόγιο. Άρα όλοι οι ασφαλισμένοι όλης της χώρας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν μας απασχολεί ούτε ο ΕΔΟΕΑΠ, ούτε το ταμείο της Εθνικής Τράπεζας το ΤΥΠΕΤ για παράδειγμα, ούτε αυτά τα ταμεία. Μας απασχολούν κι είμαι πολύ σαφής, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως και για τις επικουρικές δεν κάνουμε καμία αναφορά στο θέμα. Αν το πρόβλημά σας είναι για τον ΕΔΟΕΑΠ, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει θέμα.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να ρωτήσω το εξής.

Κύριοι Υπουργοί, μας αναφέρατε προηγουμένως κάποια στοιχεία σε σχέση με την εξοικονόμηση από τη φαρμακευτική δαπάνη και μου κάνει εντύπωση το γεγονός, η αντίφαση μάλλον, πως γίνεται να έχετε εξοικονομήσει τόσους πόρους κι από την άλλη να μην μπορείτε να εξοφλήσετε τους φαρμακοποιούς οι οποίοι από 1/1/2012 σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση; Η διαφορά σας είναι 400 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Και η δεύτερη ερώτησή μου είναι περισσότερο διευκρίνιση. Μετά τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών θα υπάρξει αγορανομική διάταξη με μείωση των τιμών των φαρμάκων, με αντίστοιχη μείωση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για την προηγούμενη αγορανομική διάταξη της 15/12 δε ρωτάτε. Δε ρωτάτε αυτό;

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ («ΕΘΝΟΣ»): Όχι, αν θα υπάρξει νέα διάταξη με βάση τη μείωση των τιμών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφού μειώνεται το φάρμακο, βεβαίως μειώνεται η τιμή.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ («ΕΘΝΟΣ»): Γιατί είχατε πει ότι δε θα υπάρξει νέα διάταξη. Συγνώμη, αυτό που λέτε είναι διορθωτικό, έτσι κι αλλιώς..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα δεν αλλάζουμε την τιμή του παρασκευάσματος, έχει να κάνει με την τελική τιμή στον καταναλωτή.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ («ΕΘΝΟΣ»): Άρα θα αλλάξει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι βέβαια, προσαρμογή είναι αυτό όμως. Δεν είναι περαιτέρω μείωση της τιμής ας πούμε της ex-factory που αφορά τον παραγωγό.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ποιο είναι τελικά το ποσοστό των φαρμακοποιών..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι.

Επί τη ευκαιρία μια και ρωτάτε, πριν πάρει το λόγο ο κ. Κουτρουμάνης και απαντήσει, ακούμε διάφορα επιχειρήματα για μονομέρεια. Κύριε Καραγιώργο δε λέτε αυτό, αλλά η υπόθεση εργασίας που κάνατε συναρμολογείται και μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι που δεν είπα στην πρωτολογία μου, γιατί είχα μιλήσει πολύ.

Μας λένε αρκετά με τις τιμές. Η υποκοστολόγηση της Λούκας, οι δύο υποκοστολογήσεις και μία τρεις τώρα η δική σου, φτάνει πια με τις τιμές, έχετε δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρίες που απασχολούν και εργαζομένους και τα λοιπά. Από την άλλη, ενώ μας λένε αυτά οι παραγωγοί, οι φαρμακοποιοί λένε «μόνο τους φαρμακοποιούς χτυπάτε». Οι αποθήκες. «Γιατί δε χτυπάτε τις εταιρίες» ;

Λοιπόν, η ανταλλαγή των επιχειρημάτων γίνεται κάθε φορά, με σκοπό να διασφαλίσει, εγώ θα το πω, καλώς εννοούμενα συμφέροντα. Εργαζόμενοι άνθρωποι είναι στα φαρμακεία, εργαζόμενους έχουν εκεί, εργαζόμενοι απασχολούνται στη βιομηχανία, ας δεχθούμε λοιπόν τα επιχειρήματά τους.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι η ουσία, γιατί αυτή είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να καταλάβουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει. Κάναμε πολλές υποκοστολογήσεις, φτάσαμε σε ορισμένα παρασκευάσματα στα όρια.

Αποτελούμε -θα το πει αυτό ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, αλλά στα σημειώματα του ΕΟΦ και του κ. Δημόπουλου καταγράφεται αυτό- μία από τις πιο φτηνές χώρες στην Ευρώπη. Στα καλάθια των 22 που μπαίνει και η Ελλάς, αν πρόκειται να τιμολογήσουμε φάρμακα σε άλλη χώρα της Ευρώπης, είμαστε η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές.

Παρόλα αυτά, επειδή είχαμε την υπερκατανάλωση που είχαμε το 2011, παρ΄ όλες τις πολιτικές και πέραν του rebate περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ που δώσανε πίσω οι βιομηχανίες, επιβάλλαμε κι ένα ποσό 262 εκατομμυρίων όπως ξέρετε με διαπραγμάτευση που έγινε με τις εταιρίες το Νοέμβριο, το οποίο εκτελείται τώρα που μιλάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εισιτήριο εισόδου;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το εισιτήριο εισόδου, πολύ ωραία, το θυμάται η κα Σπαγγαδώρου. Άρα και υποκοστολογήσαμε και πήραμε 262 εκατομμύρια συν το rebate από τις εταιρίες. Το επιχείρημα ότι «προσέχετε τις εταιρίες» δεν στέκει και δεν στέκει πρακτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι δεν είπα για σας.

Λένε τώρα: Δεν ελέγξατε την πολυσυνταγογράφηση, αυτό που το είπε ο κ. Γιαννόπουλος ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας. Έχει δίκιο, δεν μπορέσαμε στα ταμεία που προαναφέραμε να ελεγχθεί, ούτε μπορέσαμε στους συνταγογραφούντες αγροτικούς ιατρούς ανά την επικράτεια, που συνταγογραφούν με «μεράκι το πολύ», να είναι γεμάτη η συνταγή.

Εκεί δεν το ελέγξαμε πράγματι, αλλά με συγχωρείτε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, προσπαθήσαμε, το παλέψαμε. Στα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μπαίνει μια τάξη, οι γιατροί προσαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι από την 1η του έτους 2011, υπήρξε σταδιακότητα στην προσαρμογή κυρίες και κύριοι.

Όσο επεκτεινόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που έφτασε πια το μισό αν δεν με απατούν οι αριθμοί που έχω των συνταγών, οι μισές είναι ηλεκτρονικές πια και το σκανάρισμα που κάνουν στο ΙΚΑ και τώρα πια και για τα άλλα ταμεία αποδίδει αποτελέσματα, επιβάλλονται κυρώσεις.

Εκεί λοιπόν το 2012 από το Γενάρη θα μπούμε επιθετικά σε αυτή την πολιτική, κάνοντας ότι κάναμε και το 2011, αλλά το 2012 προσθέτοντας και κάτι ακόμη κι είναι καλό που είναι εδώ οι Πρόεδροι των Συλλόγων, γιατί νομίζω ότι εδώ ταυτιζόμαστε.

Κάνουμε μια κωδικοποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου φαρμακοποιών, γιατρών και θα επιβάλουμε ως πρώτο βασικό και σημαίνον μέτρο, όπου χρειαστεί θα προσθέσουμε Πειθαρχικό Δίκαιο, με το νόμο που καταθέτουμε στη Βουλή το Γενάρη που θα έχει το θέμα των ιατρικών κοινοτήτων και θα σας πω μια κουβέντα και γι΄ αυτές, αλλά και άλλα θέματα του Υπουργείου Υγείας μεταξύ των οποίων πολλά και για τα θέματα των φαρμάκων, θα έχουμε τη δυνατότητα στο Διοικητή του ΕΟΠΥΥ που είναι πια εκεί η υπαγωγή τεσσάρων ταμείων.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς που έχουν σχέση αορίστου χρόνου, η ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι να τους παίρνει Ο ΕΟΠΥΥ το συνταγολόγιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς όργανα κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως όργανα και με την τήρηση του Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπεται αυθαίρετη..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως με όργανα και κατά το Ευρωπαϊκό και Κοινοτικό Δίκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διάταξη πέρασε χωρίς όργανα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ζυγίζουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και το ξέρουμε και πολύ καλά. Και επίσης εκτός ΕΟΠΥΥ μέχρι να αποδοθεί η δικαιοσύνη από τα τακτικά δικαστήρια, θα τίθεται και το φαρμακείο που εμπλέκεται σε μια τέτοια διαδικασία.

Άρα με όλες τις προδιαγραφές του Ενωσιακού Δικαίου, με όλες τις προδιαγραφές του Ελληνικού Συντάγματος και των Ελληνικών Νόμων, θα προσπαθήσουμε να έχουμε αυτό το Δίκαιο το οποίο φυσικά θα εφαρμόζεται σε αυτούς οι οποίοι παρεκκλίνουν, όχι στους υπολοίπους και θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή πορεία όπως την είχαμε με υποδειγματική συμπεριφορά και γιατρών και φαρμακοποιών μέσα στην πορεία του έτους 2011 και σχετικά με τα μεγάλα μας ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Πιστεύουμε δηλαδή ότι υπάρχει σταδιακά, αν οι Ιατρικοί Σύλλογοι θέλουν να πάρουν οι ίδιοι ένα τέτοιο κομμάτι, είμαστε ανοιχτοί συζητάμε, το έχουμε πει και με τους Προέδρους, αλλά παρότι ο νόμος έδωσε αυτή τη δυνατότητα είμαστε ακόμα στη συζήτηση μαζί τους.

Τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, επεστράφησαν για τον Έλληνα φορολογούμενο 1.650 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, θα έχουμε συν ένα plus το 2012 κι αυτό σημαίνει ότι παρότι ας πούμε ο ομιλών την έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, γιατί έχω γίνει στόχος επιθέσεων πολύ σοβαρός.

Εν τούτοις σιγά-σιγά επειδή δεν είχαμε ταλαντευόμενη αλλά είχαμε αταλάντευτη στάση βρίσκεται κοινός τόπος συνεργασίας όλων και πραγματικά η Ελλάδα με το 2012 όποιος κι αν είναι στην ηγεσία του Υπουργείου θα μπορεί να ξέρει ότι έχει φαρμακευτική δαπάνη όπως έχουν σε όλο τον κόσμο και δεν υπερβάλλει.

κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχω την αίσθηση ότι μάλλον την είδηση που αφορά τον κόσμο μας την περάσατε λίγο υπογείως, γιατί άκουσα τον κ. Κουτρουμάνη να λέει ότι ναι μεν δεν αυξάνεται η συμμετοχή για τους ασφαλισμένους στην αγορά φαρμάκων, αλλά η συνταγογράφηση θα γίνεται ανά φάρμακο κι όχι ανά ασθένεια. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει γίνει αυτό κα Ευθυμιάδου δύο μήνες τώρα.

κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ναι, ξαναλέω, αυτό σημαίνει πρακτικά, γιατί γι΄ αυτό διαμαρτύρονται πάρα πολλοί ασφαλισμένοι, υπάρχει μια αύξηση στη συμμετοχή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι.

κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Διότι όταν κανείς συνταγογραφεί για έναν διαβητικό συγκεκριμένα σκευάσματα και κάποια συμπληρωματικά δεν μπορεί να τα εντάξει στην ασθένεια, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πρέπει ενδεχομένως να πληρώσει από την τσέπη του.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Ευθυμιάδου, για να είμαι σαφής και οριστικός και να μην υπάρξει εδώ συζήτηση, το θέμα αυτό σας το έχουμε ανακοινώσει δυο μήνες πριν. Δεν ανέβηκε ούτε κατ’ ελάχιστον η συμμετοχή του Έλληνα ασφαλισμένου στη σχετική δαπάνη, παραμένει η χαμηλότερη στην Ευρώπη 9% έναντι 30% που είναι ο μέσος όρος, δεν προσθέσαμε τίποτα και ο κ. Δημόπουλος ας δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για κάτι που έχουμε διευκρινίσει σε κοινή συνέντευξη τύπου.

κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ωραία να την κάνω αλλιώς την ερώτηση; Θα υπάρξει πλαφόν στον αριθμό φαρμάκων που θα μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί για τον κάθε ασφαλισμένο;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν τέθηκε πουθενά αυτό, καταλάβατε τελείως λάθος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το έχω ακούσει ούτε εγώ αυτό, πάμε παρακάτω. Ο κ. Κουτρουμάνης χρωστάει το μισό της απάντησης στον κ. Καραγιώργο.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, ο κ. Καραγιώργος έκανε μία ερώτηση θα έλεγα εύλογη, δηλαδή πως είναι δυνατόν αφού μειώσατε τις δαπάνες να μην έχετε να πληρώσετε τους φαρμακοποιούς;

Πρώτον, σε σχέση με τις πληρωμές πρέπει να πω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο, από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή οφείλουμε ένα ποσό της τάξης των 300 με 350 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να σας πω ότι τα ταμεία περιμένουν και αυτή τη διαφορά που προκύπτει από τα 262 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία είχε γίνει πολλή συζήτηση. Αλλά έχουμε πληρώσει με απόλυτη συνέπεια τις οφειλές μας στα μεγάλα ταμεία, δηλαδή στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ.

Για τι δεν έχουμε σήμερα την πολυτέλεια; Τι μπορούμε να κάνουμε, που γινόταν κάθε χρόνο τα προηγούμενα χρόνια και το 2010; Το ΙΚΑ για παράδειγμα χρηματοδοτούσε τον κλάδο υγείας με 1,5 – 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα.

Άρα έχει κλείσει πλέον οριστικά αυτή η στρόφιγγα της μεταφοράς κεφαλαίων, περιουσιακών στοιχείων, πόρων, από τον κλάδο σύνταξης στον κλάδο υγείας. Γι΄ αυτό λοιπόν δυσκολίες θα υπάρξουν, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η επιλογή είναι να μπορούν οι πόροι που προέρχονται από τους ασφαλισμένους και το κράτος να στηρίζουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Κι έχω πει σε συνομιλία που είχα το πρωί και στον κ. Αμπατζόγλου και στους εκπροσώπους Φαρμακευτικών Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά, ότι θα πληρωθούν κανονικά, γιατί ακούω ότι δε θα υπάρξει πληρωμή ή ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τον Ιανουάριο. Έχει προγραμματιστεί, θα πληρωθούν κανονικά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΟΓΑ που θα είναι σε μία μεταβατική περίοδο όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να προσθέσω κάτι που μας μετέφερε ο κ. Αμπατζόγλου σήμερα και το θεωρώ πάρα πολύ χαρακτηριστικό.

Τιμώ το Ελεγκτικό Συνέδριο, ξέρετε ότι είμαι Νομικός και έχω μεγάλο σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη και σεβασμό όποιος έχει στην ελληνική δικαιοσύνη σημαίνει ότι δεν κατακρίνει αλλά ούτε και επαινεί τις αποφάσεις της. Όποιος σέβεται, δεν κάνει με το κομμάτι σεβασμό, κάνει σεβασμό καθολικό. Σπάνια, εκτός αν επρόκειτο για κάτι που αφορούσε πια την επιστήμη, σχολίασα δικαστική απόφαση. Εκτιμώ λοιπόν όλη τη δουλειά που κάνει ο κ. Καραβοκύρης και οι συνεργάτες του στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Αμπατζόγλου μου μετέφερε σήμερα, παρακαλώντας με να σας το μεταφέρω, μια υπερβολή την οποίαν την αναφέρω όχι ασκώντας κριτική, γιατί ο κάθε Δικαστής απονέμει δικαιοσύνη κατά τη συνείδησή του. Αλλά την καταγράφω, ως μία ένδειξη στοιχείων του προβλήματος, όχι ως μία ιστορία που σχετίζεται με το πρόβλημα αυτό καθαυτό και στην ολότητά του, αλλά ένα στοιχείο του προβλήματος του οποίου ο Υπουργός Εργασίας αλλά και εγώ γινόμαστε κοινωνοί.

Ένταλμα πληρωμής αξιολογείται από Δικαστή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύψους 350 χιλιάδων, από το Ταμείο Νομικών. Το Ταμείο Νομικών δηλαδή εξοφλώντας τις υποχρεώσεις του αποστέλλει ένα ταμείο που δυσκολεύεται, όσοι το ξέρουμε, δυσκολεύεται που με αγώνα των Δικηγόρων αυτό το ταμείο το παλεύει.

Εν πάση περιπτώσει αυτό το Ταμείο πάει να εξοφλήσει μια υποχρέωσή του απέναντι στα φαρμακεία 350 χιλιάδων ευρώ. Ο Πάρεδρος που ελέγχει τη δαπάνη προκειμένου να υπογράψει εγκρίνοντας τη διεκπεραίωσή της, βρίσκει διαφορά 50 λεπτών και επιστρέφει τη σχετική εντολή πίσω. Αυτό σημαίνει κατά τον κ. Αμπατζόγλου για τους φαρμακοποιούς του 1,5 με 2 μήνες πίσω.

Αυτό θα το χρεωθεί ο Κουτρουμάνης και ο Λοβέρδος, όμως είναι στοιχείο της διαδικασίας. Εμπεριέχει αυτό υπερβολή στην κρίση σας; Εγώ δεν μέμφομαι ούτε επαινώ, λέω όμως ότι ενώ αυτό είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας κατά τους νόμους, αυτό θα ακούσουμε στην τηλεόραση εμείς, και θα έχουν δίκιο όλοι όσοι μέμφονται τους δύο Υπουργούς, μόνο που δεν είναι ευθύνη μας. Θα μου πεις εξ αντικειμένου ό,τι συμβαίνει εσύ φταις. Εντάξει, δεκτό αυτό, αποδεκτό εκ μέρους μας, έτσι είναι στην πολιτική, αλλά να έχουμε όλοι υπόψη μας τι ακριβώς συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι. Στον καθορισμό της συμμετοχής θα μπουν και εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια; Όχι. Το ξεκαθαρίζετε αυτό. Και δεύτερον, αυτό που μας είπατε κ. Κουτρουμάνη για την εξόφληση των φαρμακοποιών μέσα στον Ιανουάριο. Εννοείτε ότι θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι οφειλές του 2011; Από τον ΕΟΠΥΥ; Πώς θα γίνει;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όχι, εγώ σας είπα ότι γίνεται μία συζήτηση για να κλείσουμε οφειλές παρελθόντων ετών, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι ο ΟΠΑΔ έγινε ταμείο πριν από 6 – 7 μήνες και από τότε καταβάλλει το δημόσιο την εισφορά που αντιστοιχεί στον εργαζόμενο και στον εργοδότη – και υπάρχουν οφειλές παρελθόντων ετών. Όχι μόνο για τα φαρμακεία. Υπάρχουν και για τους γιατρούς και για τους άλλους παρόχους υγείας.

Έχει αναλάβει το δημόσιο να εξοφλήσει αυτές τις υποχρεώσεις και είμαστε στη διαδικασία τακτοποίησης, μάλιστα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και άλλοι Σύλλογοι έχουν μιλήσει και με μας και με το Υπουργείο Οικονομικών για τις εκκρεμότητες.

Εγώ λέω λοιπόν και είπα και πριν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το 2012 με τις πληρωμές με καθαρό τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και στο πλαίσιο αυτό είπα ότι υπάρχει και συγκεκριμένος σχεδιασμός να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακοποιών τον Ιανουάριο που ανησυχούσαν ότι μπορεί να συμβεί κάτι και να μην έχουν πληρωθεί κανονικά στην ώρα τους.

Το δεύτερο, να σας πω, επειδή αναφερθήκατε σε εισοδηματικά κριτήρια και μου θυμίσατε κάτι, ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, για παράδειγμα, έχουν συμμετοχή 10% στο φάρμακο. Ξέρετε πόσες φορές εντοπίζονται περιπτώσεις που στο βιβλιάριο κάποιου δικαιούχου του ΕΚΑΣ γράφονται τα φάρμακα κάποιου άλλου που πρέπει να πληρώσει υψηλότερη συμμετοχή;

Είναι δηλαδή ορισμένα πράγματα που κανένας τα βλέπει στην πράξη και βλέπει πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα για να μπορέσουμε το σύστημα όσο γίνεται να το ελέγξουμε, να το περιορίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι συζητήσαμε και μαζί, συζήτησα και με άλλους Συλλόγους. Δε νομίζω ότι αποτελεί αντικείμενο της σημερινής συνέντευξης τύπου. Το γραφείο και το δικό μου και του κ. Λοβέρδου είναι ανοιχτά όλη την ημέρα και μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί μας και να βρούμε λύση για όποιο πρόβλημα υπάρχει.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όχι, εγώ σας είπα ότι γίνεται μία συζήτηση για να

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η κα Σπαγγαδώρου.

κα ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Ευχαριστώ. Κύριε Υπουργέ, θέλω να επανέλθω λίγο στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Έγινε μία μελέτη για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Δεν ξέρω αν περιήλθε στην αντίληψή σας. Ωραία, τη γνωρίζετε. Όχι, ένα σχόλιο θα ήθελα και από σας ίσως κ. Δημόπουλε, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε περίπτωση που πράγματι υπάρξει και θεμελιωθεί η μείωση αυτή του ποσοστού κέρδους, θα έχουμε πλήρη αποψίλωση του μικρού φαρμακείου της γειτονιάς, κυρίως όμως σε περιοχές απομακρυσμένες και απομονωμένες.

Μιλάνε λοιπόν για μία μείωση 16.000 ανθρώπων σε μια τόσο δύσκολη και δεινή θέση όπως είναι αυτή που βιώνουμε, με τρομερά αποτελέσματα στην απασχόληση αρνητικά. Έχουμε 50% μείωση. Αυτό είναι το ένα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε…

κα ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Αφήστε με παρακαλώ να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Μείωση στους εργαζόμενους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ το κατάλαβα, κα Σπαγγαδώρου.

κα ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Αυτό είναι το ένα. Και επειδή είπατε ότι στοχοποιείστε κ. Υπουργέ. Αν στοχοποιείστε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν παραπονέθηκα.

κα ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Γιατί εγώ το εξέλαβα σαν…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, είπα ότι κάναμε έναν αγώνα δύο χρόνια και φτάνουμε εδώ που μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αυτό τον αγώνα τον τρέξανε δύο άνθρωποι που κάθονται στο τραπέζι.

κα ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Καλή και άγια η εξοικονόμηση, πιστέψτε με, πάρα πολύ, αλλά εάν σε αυτή την εξοικονόμηση προσθέσετε και ένα λιθαράκι για ανάπτυξη, τότε μπορεί ο Έλληνας να σας ευγνωμονεί, γιατί και οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, πάλι είναι λογιστικό το θέμα. Δηλαδή πάλι μιλάμε για μειώσεις. Εκεί κριτήρια δεν θα μπουν; Που έρχονται … από το Καμερούν και από την Ινδία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Σπαγγαδώρου, κοιτάξτε…

κα ΣΠΑΓΓΑΔΩΡΟΥ: Και κάτι τελευταίο για ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές κλινικές που μπορεί ενδεχομένως και ο κ. Κουτρουμάνης να μας απαντήσει. Τι γίνεται με τις ιδιωτικές κλινικές; Θα υπάρξουν συμβάσεις με τις 190 ιδιωτικές κλινικές ξεχωριστά; Θα έχουμε ΦΕΚ ανάλογα; Θα έχουμε επίσης νέες τιμές; Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω κα Σπαγγαδώρου, κυρίες και κύριοι, ότι υπήρξαν πολιτικοί που είχαν αναλάβει τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους επιδόθηκαν, όντας πάρα πολύ καλοί άνθρωποι, στην αύξηση κάθε μορφής δαπάνης.

Κάθισαν εδώ ή μήνες ή κάποιον καιρό περισσότερο και ήταν οι καλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν χάλασαν χατίρι σε κανέναν, με αποτέλεσμα η χώρα από τον κοινωνικό της προϋπολογισμό να χρεοκοπήσει, με την έννοια να φτάσει εκεί που έφτασε.

Για μας τους καθήμενους σ’ αυτό το τραπέζι, η πολιτική ζωή του τόπου επιφύλαξε τη δύσκολη δουλειά, στη διάρκεια της θητείας μας η πρώτη μας αγωνία και ο πρώτος μας στόχος να είναι να συγκρατήσουμε τις δαπάνες για να κρατήσουμε τους θεσμούς ανοιχτούς. Και έκανα και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο επανειλημμένα την επισήμανση και στον Πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν ότι οι αντοχές της Ελλάδας για να κρατήσει ανοιχτές όλες τις υποδομές στην υγεία και στην ασφάλιση εξαντλούνται το 2012, υπό την έννοια ότι αυτές οι εξοικονομήσεις που κάνουμε δίνουν και τα τελευταία έσοδα στον Έλληνα φορολογούμενο το 2012, και πως αν δεν υπάρχει αυτό που λέτε εσείς ανάπτυξη, δεν θα μπαίνουν χρήματα στα ταμεία ούτε θα έρχονται και στην υγεία συνεπώς.

Είμαι πάρα πάρα πολύ σαφής σε αυτή την τοποθέτηση, αναδεχόμενος όλο το προσωπικό κόστος για ό,τι μου συμβαίνει δύο χρόνια τώρα, προκειμένου να εξορθολογιστεί το σύστημα παίρνοντας τα χρήματα του φορολογούμενου πίσω, και οι παράλληλα αγωνιζόμενοι να κρατήσουμε τις υποδομές ανοιχτές. Και προβλήματα δημιουργούνται και αδικίες γίνονται, γιατί πρέπει με πολύ πολύ μεγάλη ένταση σε πολύ μικρό χρόνο να κάνουμε πολλά που δεν έγιναν επί πολύ χρόνο. Και όπου βλέπουμε τα λάθη μας σπεύδουμε να τα διορθώσουμε. Ας πούμε τα ΚΕΝ. Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια τα έχει όλος ο πλανήτης πλην Ελλάδος, μέχρι πρόσφατα, Αλβανίας και Κύπρου.

Η Κύπρος τρέχει, εμείς από 1ης Οκτωβρίου τα ενσωματώσαμε. Αλλά σας προλέγω, η Γερμανία άλλαξε τέσσερις φορές τα ΚΕΝ της μέχρι να κατασταλάξει. Εμείς την πρώτη αλλαγή την υπογράψαμε το Δεκέμβριο, έκανε μια πάρα πολύ σοβαρή κριτική στη Βουλή ο κ. Κακλαμάνης, ελέγξαμε με λεπτομέρειες τι μας είπε, είδαμε τα δίκια του και προσαρμοστήκαμε.

Στις ιδιωτικές κλινικές λ.χ., ο ΕΟΠΥΥ έκανε συμβάσεις προβλέποντας τη μέριμνα για το ότι αυτές πληρώνουν και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σ’ αυτές, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων, ενώ εμείς στο ΕΣΥ, τα πληρώνει το Υπουργείο όπως ξέρετε τα μισθολογικά τους. Και τα νοσοκομεία πληρώνουν μόνο τις προμήθειες και τα λειτουργικά τους.

Άρα ήταν αίτημα να πάει στην τιμή του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου και ένα συν 20% σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αντέχω την κριτική σε αυτό. Είναι δίκαιο. Κάπου 2 και κάτι δις είναι το μισθολογικό μας βάρος για το ΕΣΥ. Πληρώνουμε. Αυτά ο ιδιώτης τα πληρώνει από την τσέπη του. Άρα στα νοσήλια, στα κλειστά, έπρεπε αυτό να υπολογισθεί, παρ’ ότι είναι λογικό κυρίες και κύριοι, ενημέρωσα ότι το αφαιρώ αυτό. Δεν το αντέχει, όμως, το Υπουργείο Υγείας αυτό. Δεν το αντέχει πολιτικά. Και θέλω να με καταλάβετε. Δεν αντέχει τις μομφές επ’ αυτού.

Λοιπόν, απαντώ κα Σπαγγαδώρου σ’ αυτή την ερώτησή σας για τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Θα υπόκεινται σε διαρκή προσαρμογή, δεν γίνεται να τα πάρουμε πίσω. Θα ήταν ολέθριο λάθος. Μια μεγάλη καινοτομία που μαζί με τις κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης, κατά τη Διεθνή Οργάνωση Υγείας συνιστούν τις βασικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί η ελεύθερη είσοδος των ανθρώπων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Άμα δεν πάμε εδώ να ελέγξουμε τη συνταγογράφηση στο νοσοκομείο και τη μεταχείριση του ασθενούς, πώς θα κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα του νοσοκομείου για όλους;

Άρα λοιπόν είναι ένας αγώνας. Αυτός ο αγώνας έχει δρόμο μπροστά του, εμείς όμως τον κάναμε. Δε διαμαρτυρόμαστε για τις επιθέσεις. Στο πρόγραμμα είναι. αλλά πάντως εμείς αυτό το χρέος αναλάβαμε απέναντι στην Ελλάδα. Άλλοι ανέλαβαν το «χρέος» της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ας τους δείξτε και ας τους ελέγξετε.

Κι επειδή μου έγραψαν, σωστά, δε λέω, πριν από λίγες μέρες για κάποιες σχέσεις που έχει το Υπουργείο Υγείας με την εκπόνηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, πόσα χρόνια έχει αυτό που μου το αποδίδουν κ. Δημόπουλε; Από το 2007. Και συνεργασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ που υπάρχουν πάλι από το 2007.

Θα μου πείτε, ο Υπουργός Υγείας είμαι εγώ, όλα θα πρέπει να τα σηκώσω. Εντάξει, αλλά κι εσείς δείτε πως έχουν τα πράγματα.

κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ παρακαλώ να μας διευκρινίσετε πώς ακριβώς διαμορφώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών αφ’ ενός και αφ’ ετέρου αυτά τα 350 εκατομμύρια που χρωστάει ο ΟΠΑΔ στους γιατρούς, αν έχουν προϋπολογισθεί, αν έχουν βρεθεί και τι προβλέπεται να κάνετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τους φαρμακοποιούς τα είπα, είναι αυτό το ποσοστό, που πηγαίνει, το συνολικό ποσοστό στη λιανική τιμή, στο 15%. 18,2% ήταν.

κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: 18,5% είναι με τα rebate όμως κ. Υπουργέ…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βέβαια, με τη συνολική μας παρέμβαση. Τι θέλετε, να μη συνυπολογίζουμε τα άλλα; Δηλαδή αυτό που λέτε θα ήταν εξοντωτικό, αν το έκανα. Και αυτό πήγαν να μου πουν ότι κάνω κα Σταθάκου. Αυτό μια εβδομάδα μου το έλεγαν, ότι σε όλα τα υφιστάμενα προσθέτω. Αλλά δολίως το έλεγαν, γιατί αυτό δεν υπήρχε ποτέ, σε καμία σκέψη, κανενός.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ν’ απαντήσω στο ερώτημα για τις οφειλές, αν και απάντησα νομίζω: Στον ΟΠΑΔ το καθυστέρημα το 2011 μειώθηκε. Δηλαδή είχαμε μια οφειλή της τάξεως των 785 εκατομμυρίων ευρώ, τώρα η οφειλή είναι μικτότερη και μιλώ για το σύνολο των παρόχων. Κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, φαρμακεία, γιατροί.

Αυτό δεν έχει να κάνει με οφειλές του 2011, είναι και οφειλές του 2010 και του 2009 και του 2008. Για τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα μπορεί να είναι και του 2006 και του 2007. Λοιπόν, έχουμε συζητήσει και με τους Συλλόγου, έχουμε συζητήσει και με το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτά τα θέματα, για την κάλυψη δηλαδή των οφειλομένων μέχρι τη στιγμή που έγινε ο ΟΠΑΔ Ταμείο, αυτή τη στιγμή εκείνο που επιχειρούμε να κάνουμε με τον .κ. Σαχινίδη, και νομίζω ότι θα είναι λυτρωτικό, όχι μόνο γι’ αυτούς που τους οφείλουμε, και δεν είναι οφειλές του τώρα όπως είπα, είναι και του παρελθόντος, αλλά κυρίως για την πορεία των κλάδων υγείας και του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια, είναι η ρύθμιση των παλαιών οφειλών έτσι ώστε να πάμε καθαροί στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ το νέο χρόνο. Αυτό το σχεδιασμό κάνουμε. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχει εξέλιξη σ’ αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με αφορμή το χθεσινοβραδινό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που κράτησε μέχρι τόσο αργά, θα μπορέστε να μας πείτε τελικά τι θα γίνει; Θα διεκδικήσετε ρόλο άμεσα; Να περιμένουμε να σας δούμε; Γιατί στις τελευταίες μας συναντήσεις μας έχετε χτυπήσει 3-4 φορές ότι «οι επόμενοι που θα έρθουν εδώ και οι επόμενοι που θα έρθουν εδώ..»

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή είναι η λογική φορά της Δημοκρατίας. Δεν είναι δική μου παρέμβαση για άλλα θέματα. Μια και συζητάμε για τα φάρμακα σήμερα, έχουν φροντίσει και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ζητήσατε κ., Υπουργέ χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο επίσπευση των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό δε γίνει, αν δε γίνει πριν τις εκλογές, τι θα κάνετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι η ώρα, αλλά και από χθες δε θα ξαναείναι ποτέ η ώρα για οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θεσμικών διαδικασιών και οργάνων. Δε θα προσθέσω τίποτα και ούτε θα με ξανακούσετε να λέω κάτι σχετικό. Όλα τώρα πια συζητούνται στις θεσμοποιημένες διαδικασίες της παράταξης.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να πω το εξής: Στο συμπέρασμα της σημερινής συζήτησης, πέρα από τα μέτρα που έχουμε πάρει για λίστες, τιμές και rebate όσον αφορά τους φαρμακοβιομήχανους πέρα από το ποσοστό κέρδους για το άνοιγμα του επαγγέλματος στους φαρμακοποιούς, έχουμε ένα ανοιχτό θέμα με τους γιατρούς.

Ο Υπουργός έδειξε το καλοκαίρι την απόλυτη εμπιστοσύνη με το πέρασμα της άδειας που έδωσε στη συνάντηση που έγινε με τον ΙΣΑ και με το νέο Πρόεδρό του τον κ. Πατούλη τότε, εμείς θέλουμε βοήθεια τώρα στα μέτρα πολιτικών φαρμάκου από εδώ και πέρα, το οποίο τι είναι; Είναι το μεγάλο φάρσα του ΕΟΠΥΥ μαζί με τα Κέντρα Υγείας που δεν αναφέρθηκε καθόλου εδώ που είναι ο τεράστιος Πρωτοβάθμιος χώρος, ο οποίος έχει ενιαία συνταγογράφηση και ο οποίος για πρώτη φορά μπορεί να έχει μια καθοδήγηση από τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες.

Καλώ λοιπόν τον κ. Πατούλη και όλους τους παρευρισκόμενους αγαπητούς συναδέλφους σα γιατρός να στηρίξουν τη χρήση των γενοσήμων και των πολιτικών που κάνουμε και να μην βρίσκονται απέναντι, εφόσον είναι πιστοποιημένες αυτές. Λέω και πάλι για φάρμακα τα οποία είναι πιστοποιημένα και τα οποία πρέπει να μας βοηθήσει ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος στο να πάμε σε καινούργιες πολιτικές φέτος, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε τις τιμές, ζητώ τη βοήθεια όλων αυτών των παρευρισκομένων.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να προσθέσω ότι το απόγευμα έχουμε στις 4 η ώρα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στη συγκεκριμένη διαδικασία προσκλήθηκε και ο κ. Κουτρουμάνης και εγώ να μιλήσουμε για τα θέματα των προνοιακών – επιδοματικών παρεμβάσεων.

Σε αυτά εμείς θα πούμε μεταξύ άλλων που ξέρετε, για την εθνική λίστα που φτιάχνουμε, για ορισμένες πολιτικές που σχετίζονται με τους πολύτεκνους, για τα μη οικονομικά τους προνόμια – πλεονεκτήματα, που σκεφτόμαστε να τα μεταφέρουμε και στους τρίτεκνους είναι μια διαδικασία που ο κ. Μπόλλαρης όπως ξέρετε επεξεργάζεται.

Σκεφτόμαστε και το ενδεχόμενο για τον άπορο συνταξιούχο να έχουμε μηδενική συμμετοχή στην περίπτωση που ο γιατρός του συνταγογραφεί γενόσημο. Αυτό θα το δούμε. Εάν πάει καλά η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα το δούμε, το μελετάμε τώρα να το θεσπίσουμε τότε.

Εάν κάποιος λόγω της φασαρίας δεν κατάλαβε και δεν άκουσε, επιμένουμε σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των μη συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Την έχουμε ανακοινώσει στη Βουλή και επειδή αύριο έχουμε με τον κ. Κουτρουμάνη συνεργασία για τον ΕΟΠΥΥ ενόψει της έναρξης λειτουργίας από την 1η του έτους καθολικά, θα κάνουμε και περαιτέρω διευκρινίσεις επ’ αυτού το οποίο έχουμε συμφωνήσει ήδη με τους ιατρικούς Συλλόγους χωρίς παρεκκλίσεις.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Τόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτά τα νούμερα. Λέγαμε προηγουμένως για εκατοντάδες εκατομμύρια που χάθηκαν ή που χάνονται. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο είναι αντικείμενο συζήτησης το απόγευμα στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, κοστίζει μόλις 80 εκατ. ευρώ. Το καταξιωμένο πρόγραμμα στη χώρα αυτή με 65.000 ωφελούμενους και με 3.800 περίπου εργαζόμενους κοστίζει 80 εκατ. Και έχουμε διασφαλίσει τους πόρους όχι μόνο για να συνεχιστεί, αλλά και να επεκταθεί.

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Και στον έλεγχο και γενικότερα στη διαδικασία της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και βεβαίως μέσα από δίκαιη κατανομή των πόρων και απόσυρση αυτών, οι οποίοι δεν κάνουν σωστά αυτή τη διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *