Νέα από την Αρκαδία.Υγιής επιχειρηματικότητα

Υγιής επιχειρηματικότητα

Η νεότερη γενιά οινολόγων και οινοποιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αρκαδίας έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο τα φτερά της και μαζί της προωθεί στα πέρατα του κόσμου  το κρασί που παράγει. Είναι οι  οινοποιοί του αύριο, που με ταξίδια σε μακρινά οινοποιεία του πλανήτη έχουν εμπλουτίσει τις παραστάσεις τους και δεν διστάζουν να αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα. Η πίστη στο καλό σταφύλι, οι οινοποιήσεις με τη χρήση των πλέον σύγχρονων αλλά και πολλών από τις παραδοσιακές μεθόδους είναι μόνο κάποιες από τις ενέργειες που ενέχουν οινολογικό ή εμπορικό ρίσκο. Είναι όμως απαραίτητες, ώστε τα νέα κρασιά της Ελλάδας να μεταφέρουν αυτούσια και ισχυρά τα αρώματα και τις γεύσεις ου παράγονται στα ελληνικά αμπελοτόπια.  Η περίοδος των Χριστουγέννων έκανε πολλούς να έρθουν σε επαφή με κάποιες από τις γεύσεις αυτές, κυρίως μετά την ευχάριστη είδηση του περασμένου μήνα που ήθελε τον συμπατριώτη μας Γιάννη Τσέλεπο, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή οίνων στην περιοχή  των Ριζών Τεγέας, να κλείνει εμπορικές συμφωνίες πολλών χιλιάδων ευρώ με μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, την Κίνα. Και δεν είναι μόνο αυτός που δραστηριοποιείται στο χώρο καθώς και πολλοί άλλοι έχουν να επιδείξουν ανάλογες επιτυχείς εμπορικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια γενιά επιχειρηματιών που κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της επιτυχίας, που έχει πίστη στον εαυτό της και  στις ικανότητές της και που προσπαθεί  να αντικαταστήσει την εγχώρια κατανάλωση με εξαγωγές.

Όλα αυτά σε αντιδιαστολή με τους πολιτικούς μας που ασύνδετοι, χωρίς πρόγραμμα και προοπτική, χωρίς στρατηγική, αιώνιοι θεσιθήρες που συνέπρατταν για την κατάκτηση της εξουσίας, που σήμερα ακόμη πασχίζουν να αποσείσουν το στίγμα του υπαίτιου, να αποδιώξουν την αποστροφή, την απάρνηση, το ανάθεμα των ψηφοφόρων για  να σώσουν την πολιτική τους υπόσταση. Και ενώ καταφεύγουν σε συγγνώμες, κωλοτούμπες, εξομολογήσεις, υπαναχωρήσεις, για να σωθούν οι ίδιοι, ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τα λάθη, τις μεθοδεύσεις, τις αυταπάτες και τις απάτες που συγκάλυπτε η ευρεία κομματική συναίνεση. Ένα τεχνητό σύμπαν που λίγη διαύγεια το απογύμνωσε.

Υγιής επιχειρηματικότητα από τη μια, πολιτική γεμάτη κομπίνες και αντιφάσεις από την άλλη. Ιδού οι όψεις της σύγχρονης Ελλάδας. Ας διαλέξουμε…

Για 250 ευρώ

Για μια χούφτα  ευρώ γκρέμισε  μια ολόκληρη σταδιοδρομία και οδηγείται σε περιπέτειες γνωστός γυναικολόγος του Παναρκαδικού, ακριβώς στο τέλος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Μια τυπική επέμβαση  που επρόκειτο να κάνει σε γυναίκα στο νοσοκομείο,  τιμολογήθηκε προς 250 ευρώ τα οποία και απαιτήθηκαν από το σύζυγο.  Ο τελευταίος προσποιούμενος έλλειψη χρημάτων ζήτησε πίστωση χρόνου  προκειμένου να μεταβεί στην τράπεζα για ανάληψη και να επανέλθει. Επιστρέφοντας μαζί με τα  προσημειωμένα χρήματα έφερε και τους αστυνομικούς της ασφάλειας οι οποίοι και τον συνέλαβαν επ αυτοφώρω, να χρηματίζεται. Τα υπόλοιπα είναι προδιαγεγραμμένα.

Ευχές  Θ.Ο

Πρωτότυπες οι ευχές, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, της Θεατρικής Ομάδας. Και σε διαλογική μορφή, μέσα στο κλίμα των ημερών. Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα που δημοσιεύουμε.  Από τη στήλη ευχές για μακροημέρευση και επιτυχίες στους δύσκολους καιρούς που περιμένουμε.

Τυπική ευχή:  Παππού, χρόνια πολλά. Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά!

Παππούς: (κάτι πάει να πει, να ζητήσει μάλλον διευκρινίσεις γιατί είναι φανερό πως βαριακούει, αλλά δεν προλαβαίνει, γιατί εμφανίζεται λάβρος στη σκηνή ο ΟΓΑ)

ΟΓΑ: (στρώνοντας την ευχή στο κυνήγι) Θα σε συγυρίσω εγώ,  εθνοπροδότρα! Που καίγεσαι μην αποβιώσουν τίποτα γέροι κι όχι αν θα επιβιώσουν τα ταμεία.  Τι την κρατάτε, μωρέ; Στο Γουδί, και γρήγορα, πριν μας την κάνει τη ζημιά!  Άκου, σαν τα ψηλά βουνά…(σ.σ. Τα ψηλά βουνά –κατά τη δημοτική μούσα- «χάρο δεν φοβούνται»).

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Αύριο Πέμπτη,  29 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ.,  στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο, οργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του άγιου των ελληνικών γραμμάτων”, που κατέχει δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεον των πιο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών. Στην εκδήλωση  θα παρουσιαστεί η ζωή  και το έργο του συγγραφέα καθώς και δραματοποιημένο το διήγημά του  «Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη», από τη «Νεανική Σκηνή» της Θεατρικής Ομάδας, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Αγγελάκου.

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Ευχές και μηνύματα για τα Χριστούγεννα εξέπεμψε η ηγεσία της Περιφέρειας και του Δήμου. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε πως : «Στην κορύφωση κρίσης των θεσμών, σε μια βαθιά πολιτική στιγμή για την χώρα μας, η αναγκαιότητα να κατευθυνθούμε σε ένα νέο προορισμό, σε ένα νέο όραμα ενδυναμώνεται από την πίστη μας στην εορτή της γέννησης του θεανθρώπου…», ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης ευχήθηκε «… τα Χριστούγεννα να είναι περίοδος ευτυχίας και ελπίδας για όλους μας. Να είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αφετηρία μιας δημιουργικής εποχής για το νέο Δήμο Τρίπολης , με επίκεντρο τον άνθρωπο-πολίτη και τις ανάγκες του».

Χιόνισε

Το χιόνι επισκέφθηκε και κάλυψε την ορεινή Αρκαδία, σε ικανοποιητικές ποσότητες, τουλάχιστον για τους εραστές του. Έτσι, εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου αλλά και της Αθήνας, επισκέφτηκαν χθες το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας και απόλαυσαν το χιόνι, ενώ από αύριο Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, αναμένεται η λειτουργία των αναβατήρων  για τους λάτρεις του σκι.

Μουδιασμένα Χριστούγεννα

Μουδιασμένη η αγορά παραμονή των Χριστουγέννων. Και αυτοί ακόμη οι λιλιπούτειοι φίλοι μας το σκέφθηκαν για τα κάλαντα και πολλοί δεν τόλμησαν να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους. Η οικονομική κρίση  έφερε όλους σε πρωτόγνωρα αδιέξοδα. Παρόλα αυτά Όμιλοι και Σωματεία τήρησαν το έθιμο και έψαλλαν τα κάλαντα στους δρόμους της πόλης, όπως  η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, ο Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, η Λαογραφική Εστία Τρίπολης, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, η παιδική και η  Παραδοσιακή Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης και άλλοι. Η τελευταία, μάλιστα, βρέθηκε κοντά στους γέροντες του Δεκαζείου Γηροκομείου Τριπόλεως και στις τροφίμους του Ιδρύματος Τυφλών, όπου και έψαλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Περιπολίες

Ομάδα «πολιτοφυλακής» συγκρότησαν οι κάτοικοι της Χώρας Μεσσηνίας.  Μετά τα απανωτά κρούσματα ληστειών και κλοπών οι κάτοικοι, απογοητευμένοι από την αδυναμία της Αστυνομίας να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες τους, αποφάσισαν να συγκροτήσουν ομάδα, η οποία με 10 ιδιωτικά αυτοκίνητα και δυο αυτοκίνητα ιδιωτικής επιχείρησης φύλαξης, θα περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή και στους δρόμους της Χώρας στη διάρκεια της νύχτας.

Χαμογελάτε

– Πύργε ελέγχου, είμαι στα 2500 πόδια, βρίσκομαι 400 χλμ μακριά από στεριά και δεν έχω σταγόνα καύσιμα. Δώσε οδηγίες.

– Επανέλαβε μετά από μένα: Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *