Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ . Καταγγέλλει και απορρίπτει την πολιτική των ΥΥΚΑ & ΥΕΚΑ

Αθήνα
23/12/2011 Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, σε συνέχεια της συνεδρίασης της 19ης 12/2011, ενημερώνει:
Για μια ακόμη φορά, καταγγέλλει και απορρίπτει την πολιτική των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε (262/16-12-2011) σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και με την εγκύκλιο (Υ3β/Γ.Π./οικ. 141282/21-12-2011) που αναρτήθηκε και εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους επιχειρηματίες υγείας – κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Επειδή κάποιοι επιτήδειοι διαδίδουν, ή αφήνεται να διαρρέεται από κάποια Κυβερνητικά Κέντρα, ότι θα δοθεί και στους γιατρούς του ΙΚΑ κάποιος αριθμός επισκέψεων (στο ιδιωτικό τους ιατρείο) για σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνουμε απερίφραστα προς κάθε κατεύθυνση, όπως και το δηλώσαμε και στους αρμοδίους, ότι το ΙΚΑ δεν θα αποτελέσει σκαλοπάτι λειτουργίας του μορφώματος του ΕΟΠΥΥ και ότι οι γιατροί του ΙΚΑ σε καμμία περίπτωση, δεν πρέπει να δεχθούν και δεν θα δεχθούν τέτοιον εξευτελισμό και απαξίωση.
Απορρίπτουμε προτάσεις, που με εξευτελιστικά φιλοδωρήματα, προσπαθούν να εκμαυλίσουν συνειδήσεις. Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θα ενδώσουν σε τέτοιες πρακτικές.
Καλούμε όλο τον ιατρικό κόσμο, να απορρίψει και να μην δεχθεί τέτοιες συμβάσεις που απαξιώνουν την ιατρική λειτουργία και υποβαθμίζουν την περίθαλψη συνολικά.
Οι γιατροί του ΙΚΑ θα αγωνισθούν, όπως και πάντα, ώστε ο γιατρός να έχει αξιοπρεπή αμοιβή και εργασία, τόσο ο μισθωτός όσο και ο δεινά πληττόμενος σήμερα αυτοαπασχολούμενος συνάδελφός μας.
Η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (έχει ισχύ Νόμου), καταργεί προηγούμενες ρυθμίσεις υπέρ των γιατρών και βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συνολικά (δημόσιας και ιδιωτικής).
Η δυνατότητα συνταγογράφησης και αναγραφής παρακλινικών εξετάσεων, που παρά τη διαβεβαίωση των Υπουργών Υγείας & Εργασίας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία όπως είναι γνωστό παραστήκαμε με αίτημά μας, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, αλλά είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να δοθεί σε όλους τους γιατρούς, συμβεβλημένους ή μή με τον ΕΟΠΥΥ.
Κατόπιν όλων αυτών, και με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ (6/11/2011), επιμένουμε στις θέσεις μας και απορρίπτουμε τόσο τις προτάσεις του μεταβατικού σταδίου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (συμβάσεις 10 ευρώ, προ φόρου 20%) όσο και της οριστικής λειτουργίας με τις συμβάσεις αντιμισθίας.
Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή (όχι κατώτερη της σημερινής των 20 ευρώ), και συνταγογράφηση – αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων για όλους τους γιατρούς, θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων μας.
Θα καλέσουμε σύντομα όλους τους Πρόεδρους των ΣΕΥΠΙΚΑ της Χώρας και όσους Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων επιθυμούν, σε κοινή σύσκεψη με τα όργανα της Ομοσπονδίας, ώστε να συναποφασίσουμε κοινές δράσεις (απεργιακές κινητοποιήσεις κλπ), προκειμένου οι πολιτικές αυτές να μην προχωρήσουν.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *