Πακέτο μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Πακέτο 16 μέτρων που έχουν στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, θα ανακοινώσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Υγείας.
Πακέτο μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Οπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας σήμερα στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, ένα από τα μέτρα αυτά, θα είναι η επιπλέον μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 23% που είναι σήμερα στο 15% (καθαρό 18,5%).
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι ο αγώνας για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα στοχεύει πλέον στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, αλλά σε παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν με τον όγκο της κατανάλωσής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε την Πέμπτη στην τρίτη υποτιμολόγηση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα το νέο δελτίο τιμών να έχει σημαντικές μειώσεις σε γενόσημα και σε φάρμακα για τα οποία έχει λήξει η πατέντα.
Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο, είπε ότι τα μέτρα έχουν ήδη αποδώσει, καθώς το 2010 και το 2011 υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,65 δισ. ευρώ.
Πάντως, οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας που αφορούν τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ήταν άμεσες και έντονες. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε ότι όσα σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας οδηγούν στην πλήρη εξόντωση του φαρμακείου της γειτονιάς. “Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας καταστρέψει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι αποκλειστική του ευθύνη”, είπε ο κ. Αμπατζόγλου.
Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές, ο Ανδρέας Λοβέρδος τους ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ για το νομοσχέδιο που αφορά την ειδικότητα των νέων γιατρών, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων να δίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν την ειδικότητα.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αναζητήσει λύση και θα φέρει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως έγινε γνωστό από την τοποθέτηση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας, κ. Πολύζου, έχει λήξει ήδη το θέμα με την αποπληρωμή 200 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προς έγκριση βρίσκονται επιπλέον 20 εκατ.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας σχολίασε τη στάση του διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου, ο οποίος όπως είπε “κάνει συνδικαλισμό στο υπουργείο Υγείας”. “Εμείς θα τον αφήσουμε να κάνει αυτά που νομίζει, αλλά θέλω να πω ότι στον αγώνα για το σύστημα υγείας είμαστε όλοι μαζί”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

http://www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *