Βόμβα από τον πρόεδρο του ΕΟΦ για τις κατοχικές περικοπές στα φάρμακα!

Τη έντονη διαφωνία του με την τρόικα για το θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης εκφράζει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, προειδοποιώντας ότι, εάν εφαρμοστούν οι «διαταγές» της, θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές!

Ο κ. Τούντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος που θέτει η τρόικα για ψαλίδισμα 2,2 δισ. ευρώ από τα φάρμακα μέσα στο 2012, καθώς εκτιμά ότι ρεαλιστικός στόχος είναι η μείωση μόνο ενός δισ. ευρώ, διαφορετικά «θα κοπούν από τους ασθενείς σημαντικά για την υγεία τους σκευάσματα», όπως τόνισε σε ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, με θέμα τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε μεταξύ άλλων: «Ο περιορισμός του όγκου της κατανάλωσης φαρμάκων, ο έλεγχος της σύνθεσης της κατανάλωσης με την ενίσχυση των γενοσήμων και η καταπολέμηση της παρανομίας είναι τα μέτρα που θα πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα μέτρα που αφορούν κυρίως τις τιμές και το rebate (επιστροφή ποσοστού από τον τζίρο των φαρμακοποιιών στα ασφαλιστικά ταμεία) για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά ένα δισ. ευρώ, που αποτελεί εφικτό και ρεαλιστικό στόχο για το 2012, σε αντίθεση με τον στόχο που βάζει η τρόικα για περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στα 2,2 δισ. ευρώ και υπολογίζεται μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Ο στόχος αυτός του Μνημονίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί η επιδίωξή του θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, θέτοντας μεταξύ άλλων σε κίνδυνο την παροχή πολλών σημαντικών φαρμάκων για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».

Ο κ. Τούντας τόνισε επίσης ότι η προώθηση πιο φθηνών φαρμάκων (γενοσήμων), που έχουν μικρότερο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορέσει να επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την παροχή κινήτρων σε φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους.

Από την Δημοκρατία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *