Σε αλλαγή πολιτικής υποχρεώνει η κρίση στη φαρμακευτική αγορά

Σε ανακοίνωση των ημερομηνιών του 2012 στις οποίες ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα πληρώνει τους φαρμακοποιούς, πρακτική την οποία εφαρμόζει σήμερα το ΙΚΑ, θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο ο διοικητής του Οργανισμού, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Γερ. Βουδούρης, αλλά προς το παρόν ουδέν…

* Ο Αν. Λοβέρδος δεν έχει ανοίξει ακόμη τη συζήτηση για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς αυτό το μέτρο δεν φαίνεται πλέον ως επιτακτικό εκ μέρους της τρόικας

Οι φαρμακοποιοί ανησυχούν σφόδρα για την καθυστέρηση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, καθώς εκτιμούν ότι ο νέος Οργανισμός δεν θα αντέξει οικονομικά περισσότερο από τρεις μήνες, εξαιτίας τόσο της μειωμένης δημόσιας χρηματοδότησής του όσο και της σημαντικής αύξησης των νοσηλίων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο Αν. Λοβέρδος δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις διμερείς με τον κλάδο συζητήσεις για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ αυτό το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής δεν φαίνεται πλέον να είναι ιδιαίτερα επιτακτικό εκ μέρους της τρόικας.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει στα μέσα του περασμένου μήνα ότι “η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα περισταλεί περαιτέρω το 2012 και με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών”, ωστόσο ο Αν. Λοβέρδος συνεκτιμά πλέον την αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έναντι των φαρμακοποιών, αλλά και τη συναινετική στάση των εκπροσώπων του κλάδου στο θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων όλης της χώρας.

Τη στάση του υπουργού Υγείας συνδιαμορφώνει επίσης το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει προειδοποιήσει ότι ο κλάδος θα προχωρήσει σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, από τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση θέσει επισήμως θέμα μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλεί στον υπουργό Υγείας και το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων εάν συνεχισθεί η παρούσα καθυστέρηση στην εξόφληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η Ιανουαρίου 2012 είναι η ημέρα που θα τεθεί σε πλήρη και καθολική λειτουργία ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα, βεβαίως, με τις πιο πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις…

Είναι προφανές ότι ούτε η κυβέρνηση συνολικά ούτε οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας θα ήθελαν να δουν τον ΕΟΠΥΥ να ξεκινά την πλήρη και καθολική λειτουργία του με κλειστά τα φαρμακεία και σε απόγνωση τους ασφαλισμένους, και μάλιστα εν συνόλω και επ’ αόριστον.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 200 είναι τα κατασχετήρια τα οποία έχουν στα χέρια τους οι υπεύθυνοι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) για φαρμακεία της δύναμης του Συλλόγου, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) Κ. Κούβαρης κατήγγειλε πρόσφατα ονομαστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες “Roche” και “Biotest” ως από τους βασικούς πρωταγωνιστές για τη νέα ασφυκτική πιστωτική πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες έναντι των φαρμακοποιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα 300 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα να λείπουν από τα ράφια των περισσοτέρων φαρμακείων της χώρας.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αρκετά από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πολύ ακριβά, αφορούν καρκινοπαθείς, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμοσχευθέντες και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας και λείπουν ακόμη και από τα ράφια των φαρμακείων του ΙΚΑ!

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=657991

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *