Γ. Τούντας: “Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιβίωση του ΕΣΥ”

Ότι δεν υφίσταται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να πετύχουν οι βαθιές τομές που απαιτούνται για την επιβίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στη χώρα μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην τελετή έναρξης του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, “Η Υγεία και οι Υπηρεσίες Υγείας μετά το Μνημόνιο”.

Ο κ. Τούντας έκανε λόγο για αποτυχία των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών κατά το παρελθόν καθώς δεν πληρούνταν βασικές προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη περιβάλλοντος που να ευνοεί και να επιδιώκει τις επιθυμητές αλλαγές, η διαμόρφωση ενός τεκμηριωμένου συνολικού σχεδίου, η ύπαρξη πολιτικής βούλησης καθώς και η λειτουργία θεσμών και μηχανισμών εφαρμογής των αλλαγών.

“Σήμερα, το εξωτερικό περιβάλλον ευνοεί λόγω των απαιτήσεων για αλλαγές που επιβάλλει η οικονομική κρίση και υπάρχει πολιτική βούληση” ανέφερε ο κ. Τούντας. Ωστόσο, όπως   υπογράμμισε, δεν υφίσταται ακόμα ένα ολοκληρωμένο συνολικό σχέδιο, δεν υπάρχουν ευνοϊκοί εσωτερικοί συσχετισμοί και δεν έχουν διαμορφωθεί αποτελεσματικοί μηχανισμοί – θεσμοί υλοποίησης των αλλαγών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ πρότεινε μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση νέων θεσμών Διοίκησης στο ΕΣΥ, όπως ένα κεντρικό όργανο που να συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου, την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) αλλά και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία της χώρας.

Καταλήγοντας, ο κ. Τούντας επισήμανε ότι όπως και στην Παιδεία έτσι και στην Υγεία, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ο. Φυτά

http://www.capitalhealth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *