Παρέμβαση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι η ίδρυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν αναγκαία και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Η εκτίμησή μου, και την γνωρίζετε καιρό τώρα, καθώς την έχω συζητήσει με τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς όσο και στις εσωτερικές διαδικασίες του Κόμματός μας και στην Επιτροπή, είναι ότι η συνεργασία των τριών πλευρών, δηλαδή πολιτών, γιατρών και κεντρικής διοίκησης, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ο πολίτης να μην «βάλει το χέρι στην τσέπη». Η πρότασή μου, και νομίζω ότι αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ και εσάς αλλά και όλους μας, έγκειται στο δίπτυχο: ελεύθερη επιλογή γιατρού με σφαιρικό προϋπολογισμό.
Μάλιστα, έχουμε καταθέσει πρόταση στον κ. Υπουργό -πριν ένα μήνα περίπου κάναμε αναλυτική συζήτηση με συγκεκριμένα στοιχεία- μια μελέτη που έχει κάνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα αυτή την μελέτη, την είχαμε αποτυπώσει και για το νομό Αρκαδίας, όπου την παρουσιάσαμε στους ασφαλισμένους και στους γιατρούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση γι’ αυτό. Πιστεύω ότι ο στόχος είναι ο πολίτης να αποφασίζει ποιον γιατρό θέλει. Δηλαδή, σας άκουσα πριν να λέτε ότι τα κριτήρια, είναι αντικειμενικά κριτήρια, εσείς είστε όμως γιατρός. Λέτε π.χ. αν έχει κάποιος λίγους πελάτες να του δίνουμε περισσότερα μόρια. Για ποιο λόγο; Αυτός που έχει λίγους πελάτες δεν πρέπει να παίρνει μόρια.
Οι νέοι γιατροί αυτή τη στιγμή είναι δεκάδες χιλιάδες, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συνταγογράφησης, δηλαδή, υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι γιατροί οι οποίοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν. Αυτό σημαίνει ότι κανένας πολίτης δεν θα μπει στο ιατρείο τους. Άρα, όταν λέμε ότι δείχνουμε ενδιαφέρον για τους νέους γιατρούς θα πρέπει να το δούμε σ’ αυτή τη βάση. Η ελεύθερη επιλογή κύριε Πρόεδρε του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τι σημαίνει; Ότι όλοι μπαίνουν στο σύστημα και το σύστημα τι τους λέει; Ότι μέχρι αυτόν τον αριθμό, αν κάποιος π.χ. έχει κάτω από 300 ασθενείς, σημαίνει ότι δεν είναι καλός γιατρός, άρα θα πρέπει να βγει εκτός συστήματος. Αυτό δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτά τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα και να πάμε σ’ αυτούς που είναι καλοί γιατροί; Αυτό δεν θέλουμε;
Αν θέλουν να έχουν όλοι από λίγη δουλειά, είναι άλλο σύστημα δεν αφορά αυτό που εμείς έχουμε στην Ελλάδα, αφορά άλλο σύστημα. Εάν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν βοηθήσει στο να υπάρξει αποκέντρωση του ιατρικού προσωπικού, πώς θα γίνει; Ο τρόπος της ελεύθερης επιλογής και να υπάρχει ανά νόμο budget, θα βοηθούσε πάρα πολύ τον ιατρικό κόσμο να φύγει στην επαρχία από την Αθήνα, η μελέτη είναι συγκεκριμένη. Πώς μπορεί να προχωρήσει αυτό το σύστημα; Εμένα, ξέρετε, δεν με ενδιαφέρει η συντεχνία των γιατρών, εγώ είμαι γιατρός, αλλά θέλω να σας πω ας τους «ρίξουμε όλους στη φωτιά». Να δεχτούμε ότι όλοι οι γιατροί πρέπει «να πέσουν στη φωτιά».
Θέλω να σας πως το εξής, κύριε Πρόεδρε και είστε γιατρός. Εάν ο ασθενής δεν έχει καλή συνεργασία με το γιατρό, εάν ο ασθενής δεν μπορεί να βρει λύση με τον τρόπο που εφαρμόσατε εσείς, τι θα κάνει στο τέλος; Θα βγάλει λεφτά από  την τσέπη του για να πληρώσει τον  γιατρό. Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι, αν δεν γίνουν όλα σωστά με τα βήματα αυτά που πρέπει να γίνουν -και εγώ πιστεύω σε αυτή τη μεταρρύθμιση, την πιστεύω πάρα πολύ-, τότε αυτός που θα πληρώσει θα είναι πάλι ο τελικός δικαιούχος. Ο γιατρός θα τη βρει την άκρη και ειδικά οι μεγάλοι γιατροί, θα τη βρουν την άκρη. Αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι οι νέοι  γιατροί και οι πολίτες στο τέλος. Γι αυτό σας παρακαλώ, θα ήθελα να δούμε και αυτή τη μελέτη που έχουμε καταθέσει, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη, γιατί δεν την αξιοποιείτε;
Αν κάνουμε λάθη, θα το δούμε, είναι συγκεκριμένα τα ποσά. Έχουν να κάνουν με τις παρακλινικές εξετάσεις, με μια ολόκληρη φιλοσοφία που θέλουμε να αλλάξουμε. Για να την αλλάξουμε, δεν γίνεται αυτό με πλαφόν, αλλά με διαφορετικούς τρόπους, με σφαιρικούς προϋπολογισμούς ώστε να καταλάβει ο καθένας μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Λέτε, θα πάμε σε όλα τα εργαστήρια. Βεβαίως, να πάμε σε όλα τα εργαστήρια να δουλέψουν όλοι οι γιατροί. Είναι αντιφατικό αυτό. Θέλουμε οικονομίες κλίμακας, ναι ή όχι; Πώς θα γίνει αυτό; Σας ευχαριστώ και θα σας παρακαλούσα κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, αυτή την μελέτη να την λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Να έρθουν στην Επιτροπή άνθρωποι οι οποίοι την έχουν ετοιμάσει με πολλή προσπάθεια. Να τους ακούσουμε, μπορεί να κάνουμε λάθος. Αν κάνουμε λάθος να το αφήσουμε και να προχωρήσουμε με το δικό σας τρόπο. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *