Το 25% των εργαζομένων πάσχει από ψυχική νόσο σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ!

Ένας στους πέντε εργαζόμενους υποφέρει από ψυχική νόσο, όπως κατάθλιψη ή άγχος, ενώ οι συγκεκριμένες παθήσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο την παραγωγικότητα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Η έρευνα αποκάλυψε ότι άνθρωποι με ψυχικές νόσους απουσιάζουν συχνά από τη δουλειά τους, ενώ το 30% – 50% όλων των νέων αιτήσεων για επιδόματα στις χώρες του ΟΟΣΑ οφείλονται σε “φτωχή” ψυχική υγεία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να βρουν νέους τρόπους να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της ψυχικής νόσου, αναφέρει η έκθεση, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι παράγοντες που τις προκαλούν, όπως το στρες στον εργασιακό χώρο.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αυξανόμενη ανασφάλεια στην εργασία και η πίεση στον εργασιακό χώρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας τα επόμενα χρόνια.

Το ποσοστό εργαζομένων που εκτίθενται στο στρες λόγω εργασίας ή σε πίεση στην εργασία αυξήθηκε την περασμένη δεκαετία σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Στο υπάρχον οικονομικό κλίμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους.

Δύο έρευνες, που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανακάλυψαν ότι μέχρι το 40% των Ευρωπαίων υποφέρουν από ψυχικές και νευρολογικές νόσους κάθε χρόνο και το ετήσιο κόστος των εγκεφαλικών διαταραχών είναι σχεδόν 800 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, άνθρωποι με ψυχικές νόσους είναι 2 έως 3 φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι, σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν από ψυχικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο χάσμα αντιπροσωπεύει μεγάλη οικονομική απώλεια, αναφέρει η έκθεση.

Ο OΟΣΑ αναφέρει ότι οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές μπορεί να βελτιωθούν και τα ποσοστά απασχόλησης να σημειώσουν βελτίωση με επαρκή αντιμετώπιση.

Ωστόσο, αναφέρει ότι το σύστημα υγείας στις περισσότερες χώρες δεν εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση ανθρώπων με σοβαρές διαταραχές όπως σχιζοφρένεια, που αφορούν το ένα τέταρτο των πασχόντων.

Ο ΟΟΣΑ προτρέπει όσους χαράσσουν πολιτική να εστιάσουν στην παροχή καλών εργασιακών συνθηκών, που βοηθούν τους εργαζομένους να μειώσουν και να ρυθμίσουν το στρες, να εισαγάγουν συστηματική παρακολούθηση των απουσιών λόγω νόσων και να βοηθήσουν τους εργοδότες να μειώσουν την ένταση στην εργασία και να αποφύγουν μη αναγκαίες απολύσεις που προκαλούνται από προβλήματα ψυχικής υγείας.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=657798

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *