Απίστευτο: δώσαμε 1,55 δισ. για … συνδρομή στο ΔΝΤ!!

Όταν οι εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία να τους απαλλάξει από τα δυσβάστακτα χαράτσια για να πάρουν μια ανάσα, αντικρίζουν την άρνησή της κυβέρνησης, συνοδευόμενη από τη μόνιμη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» κι ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη με την Τρόικα πρέπει να τηρηθεί πιστά!

Όταν όμως τους ζητά το ΔΝΤ 1,55 δισ. ευρώ ως «αναγκαία πρόσθετη συνεισφορά της Ελλάδας» σε εκτέλεση μονομερούς απόφασής του για αύξηση της συμμετοχής της χώρας μας σ’ αυτό, ο κ. Βενιζέλος βρίσκει αμέσως τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα και εκδίδει την προβλεπόμενη απόφαση για την έγκαιρη απόδοσή τους.

Σε μια περίοδο που -όπως επανειλημμένα τονίζουν οι κυβερνώντες- τα δημόσια ταμεία έχουν στεγνώσει από ρευστό, οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους προμηθευτές του έχουν υπερβεί τα 6,7 δισ. ευρώ, οι εκταμιεύσεις πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό γίνονται με το σταγονόμετρο και η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ, η οποία εκταμιεύτηκε προχθές – υποτίθεται ότι- φτάνει ίσα ίσα για να εξοφληθούν μισθοί, συντάξεις και ομόλογα λήγοντα εντός του Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών… κατάφερε και βρήκε, με έναν ασυνήθιστο τρόπο, 1,55 δισ. ευρώ για το ΔΝΤ!

Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν στα νομισματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συμφώνησε να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο άτοκα δάνεια σε συνάλλαγμα ή ευρώ, συνολικού ποσού 1,55 δισ. ευρώ!

Το ακόμη πιο απίστευτο όμως είναι ότι τα άτοκα αυτά «δανεικά» που συμφωνήθηκε να λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να τα δώσει στο ΔΝΤ μπορεί να είναι και «αγύριστα»!

Κι αυτό διότι οι δανειακές συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και ΤτΕ προβλέπουν ότι τα ποσά των άτοκων δανείων συνολικού ποσού 1,55 δισ. σε ευρώ θα επιστραφούν από το Δημόσιο «μετά το πέρας της λειτουργίας του ΔΝΤ στο οποίο θα καταβληθούν ή μετά την παύση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΔΝΤ»! «Παύση λειτουργίας του ΔΝΤ» ή «παύση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΔΝΤ» δεν προβλέπεται να γίνει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πριν από το τέλος του 21ου αιώνα!

Όλα αυτά τα απίστευτα κι όμως ελληνικά αποκαλύπτονται από το κείμενο της απόφασης του Ευ. Βενιζέλου με την οποία προβλέπεται η εφαρμογή της απόφασης που έλαβε πριν από ένα έτος το συμβούλιο διοικητών του ΔΝΤ σχετικά με τη Δέκατη Τέταρτη Γενική Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής των Κρατών-Μελών του.

Η απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπει:

1. Την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της Ελλάδας από 1.101,8 δισεκατομμύριο Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), που -με την τρέχουσα ισοτιμία (1 SDR = 1,17 ευρώ)- ισοδυναμούν με 1,289 δισ. ευρώ, σε 2.428,9 δισεκατομμύρια Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), που ισοδυναμούν με 2,84 δισ. ευρώ.

2. Την παροχή στο ΔΝΤ της έγγραφης συναίνεσης της Ελλάδας στην αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.

3. Την καταβολή του ποσού της αύξησης του μεριδίου συμμετοχής της Ελλάδας στο ΔΝΤ εντός 30 ημερών από τη μεταγενέστερη ημερομηνία μεταξύ: α) της ημερομηνίας παροχής στο Ταμείο της έγγραφης συναίνεσης της Ελλάδας στην αύξηση ή β) της ημερομηνίας πλήρωσης όλων των προϋποθέσεων που ορίζονται στην απόφαση του συμβουλίου διοικητών του ΔΝΤ, με την επιφύλαξη ότι το εκτελεστικό συμβούλιο δύναται να παρατείνει την περίοδο πληρωμής όπως αυτό ορίσει.

4. Τη χορήγηση άτοκων δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο με τα παραπάνω ποσά.

5. Την καταβολή από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στο ΔΝΤ των ποσών που αντιστοιχούν στην αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας.

6. Τη σύναψη των παραπάνω άτοκων δανείων με συμβάσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

“Ελεύθερος Τύπος”

το λάβαμε από τον

George J. Eleftheriou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *