ΥΥΚΑ. Πρώτος στόχος η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Από τον Ιανουάριο τα αποθέματα υλικών και φαρμάκων θα παρακολουθούνται ανά κλινικό τμήμα και ανά γιατρό
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί αγορανομική διάταξη με μειώσεις σε τιμές ακριβών φαρμάκων
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί αγορανομική διάταξη με μειώσεις σε τιμές ακριβών φαρμάκων

Στο 30% θα φτάσει, έως το τέλος του έτους, η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, προωθώντας σειρά μέτρων, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός προμηθειών. Αυτά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες στελέχη του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με εκπροσώπους της τρόικας.

Η συνάντηση ήταν τεχνικού χαρακτήρα και οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν από τους γενικούς γραμματείς κ. Νίκο Πολύζο και Αντώνη Δημόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, ενώ σήμερα οι ξένοι εμπειρογνώμονες επισκέπτονται και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τον ερχόμενο μήνα ολοκληρώνονται όλοι οι κεντρικοί διαγωνισμοί και οι κεντρικές ηλεκτρονικές προμήθειες, καθώς και το πρόγραμμα προμηθειών της προηγούμενης χρονιάς από τα νοσοκομεία. Από τον Ιανουάριο του 2012 τα αποθέματα των υλικών και φαρμάκων θα παρακολουθούνται ανά κλινικό τμήμα και ανά γιατρό, με το νέο πρόγραμμα προμηθειών.

Νέοι οργανισμοί
Ολοκληρώνονται εντός του έτους οι νέοι οργανισμοί για τα 82 κύρια νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και η κοινή διοίκηση σε θέματα εσωτερικού ελέγχου (ορισμός επιτροπών και ελεγκτών), προμηθειών, πληροφοριακών συστημάτων. Στον τομέα των φαρμάκων, εκδίδεται τις επόμενες μέρες η τελευταία αγορανομική διάταξη, με μειώσεις ακριβών φαρμάκων, γενοσήμων και εκτός πατέντας. Εφαρμόζεται, επίσης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο 50% των γιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και στο 70% των γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Η χρήση γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο ήταν στο 25% και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να πλησιάσει στο 30%.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63589622

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *