Οι ανάπηροι στην πυρά…

Για δύο λόγους βάλλονται αυτήν τη στιγμή πανταχόθεν τα ΑμΕΑ στην Ελλάδα: α) επειδή τους έχει αυθαίρετα μετακυλιστεί η ευθύνη για τις νοοτροπίες μιας ολόκληρης εποχής, κατά τη διάρκεια της οποίας… και οι τελευταίοι κομματικοί ανθυποπαραγοντίσκοι μπορούσαν να ψηφοθηρήσουν τάζοντας κι εξασφαλίζοντας αναπηρικές συντάξεις στην εκλεκτή τους πελατεία, β) επειδή, σε συνέχεια των, ούτως ή άλλως, ελλιπών προνοιακών πολιτικών των περασμένων δεκαετιών, σήμερα πια, οι όροι «κοινωνικό πρόσωπο» ή «κοινωνική ευαισθησία» είναι εντελώς αναχρονιστικοί και αμετάφραστοι στα τροϊκανικά…

Στο πλαίσιο λοιπόν της «εκκαθάρισης εν αναπηρία» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, επιχειρώντας αφενός να διαχωρίσει την ήρα της απάτης από το στάρι της ανάγκης και αφετέρου να μειώσει κατά παντός ανευθύνου τα έξοδά της…, καταργήθηκαν από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη όλες οι επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και στο Δημόσιο. Βάσει του Νόμου 3863/2010 δημιουργήθηκε αντ’ αυτών το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που υπάγεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αριθμεί 45 Γραμματείες ανά την Ελλάδα και έχει επωμιστεί το σκληρό έργο του καθορισμού του βαθμού αναπηρίας, τόσο των ασφαλισμένων όσο και των ανασφάλιστων (γι’ αυτούς τους τελευταίους απαιτείται πιστοποίηση αυτής καθαυτής της αναπηρίας). Η Αρχή που εμπνεύστηκε το ΚΕΠΑ, κοντολογίς, ευαγγελιζόταν προφανώς τη γενική, δίκαιη εξομοίωση των κριτηρίων και των παραγόντων που υπεισέρχονται κατά τη διενέργεια των υγειονομικών κρίσεων. Των ιδιαίτερα ευαίσθητων και επιρρεπών στους υποκειμενισμούς… δηλαδή, κρίσεων, που προαπαιτούνταν για την έγκριση και τη διαβάθμιση των αναπηρικών συντάξεων, για την επίδοση του χαρακτηρισμού ΑμΕΑ, για την παροχή όλων εκείνων των διευκολύνσεων που ακολουθούν την αναπηρία ως ατυχή τυχερά… Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πλέον και οι δυνατότητες εξαίρεσης από τα αδυσώπητα μέτρα (χαράτσια τύπου ΤΑΠ, μειώσεις και καταργήσεις επιδομάτων, εφεδρεία κ.λπ.)… Εύκολα αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το πέρασμα από τις Γραμματείες του ΚΕΠΑ, από την 1.9 και εντεύθεν, έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του Έλληνα ανάπηρου…

Εξυπηρέτηση – μαντολίνο…

Σύμφωνα με την επίσημη άποψη, η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους «υποψήφιους ανάπηρους» με σκοπό τη διευθέτηση νέων υποθέσεων, όπου για πρώτη φορά κρίνονται οι ενδιαφερόμενοι από Επιτροπές, ή την τακτοποίηση εκκρεμών υποθέσεων (π.χ. παρατάσεις συντάξεων αναπηρίας), έχει ως εξής:

1.Προηγείται η υποβολή αίτησης αξιολόγησης, με όλα τα δικαιολογητικά (ουκ ολίγα), όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες.

2.Εφόσον τα δικαιολογητικά κριθούν από Ιατρό Προελέγχου ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση αίτησης και παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν παραλαμβάνεται η αίτηση από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ και επιστρέφονται όλα τα παραστατικά.

3.Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ-ΠΑ, μέσω ταχυδρομείου, για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής του στην υγειονομική επιτροπή.

4.Ύστερα από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής και τη χρησιμοποιεί νομίμως κατά βούληση.

Όλα καλά ώς εδώ. Φαινομενικά οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα μέρος της παλαιάς ταλαιπωρίας… Βρίσκονται στο σπίτι τους και η τύχη τους δουλεύει! Έλα όμως που, σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες και μαρτυρίες που έχουν φτάσει στο «Π», τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά… Έλα που σε κάποιες Γραμματείες (έξω από τις οποίες υποδεικνύονται ως ώρες παραλαβής των αιτήσεων τα ημίωρα από 8:00 ως 8:30 και από 13:00 ώς 13:30) δεν γίνεται καν παραλαβή των αιτήσεων. Αντιθέτως, οι «συλλέκτες δικαιολογητικών» που εμφανίζονται στα γκισέ, ανταμείβονται για τον κόπο τους με την επίδοση πρόχειρου τετράγωνου χαρτακίου (απ’ αυτά που έχουμε συνήθως πάνω στα γραφεία μας), επί του οποίου αναγράφεται ένας ανεπίσημος αύξων αριθμός, βάσει του οποίου θα επανέλθουν κάποια στιγμή στο διηνεκές και σε χρόνο ενεστώτα διαρκείας για να υποβάλουν την αίτηση. Οι ρυθμοί είναι τόσο χελώνειοι, ώστε να ισοδυναμούν πλέον με πάγωμα. Κι αυτό δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία αν πολλά από τα άτομα που ζητούν από την πολιτεία να τους αναγνωρίσει το πρόβλημά τους δεν κινδύνευαν λόγω αυτής της ακούσιας (;) δυσλειτουργίας να χάσουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από την εφεδρεία ή από την καταβολή φόρων.

Τα υπουργεία περι-παίζει…

Η ταλαιπωρία των επίδοξων ΑμΕΑ στο ΚΕΠΑ δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Συμβαδίζει με το εφεύρημα του «Νέου Κανονισμού Υπολογισμού Ποσοστού Αναπηρίας» που σκοπό έχει να προλειάνει το έδαφος για περισσότερα κουρέματα. Συμβαδίζει με τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις περί εξαίρεσης των αναπήρων κατά 80%, δηλαδή των «ολίγο νεκρών», που ήδη εξαιρούνταν από τα χαράτσια. Συμβαδίζει, τέλος, με τον ετσιθελικό υποσκελισμό των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στις προσλήψεις. Κλείνουν τις ολίγες θέσεις καταργώντας ένοχα και σιωπηλά την υπέρ των ΑμΕΑ ποσόστωση… Πάνε αυτά πια…
http://topontiki.gr/article/26319

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *