Περιφορά ασθενών από κλίνη σε κλίνη

Ώρα… μηδέν για τη δημόσια υγεία καθώς 11.000 οργανικές κλίνες από τα νοσοκομεία ολόκληρης της επικράτειας αποτελούν, ήδη, παρελθόν.

Τραγικότερη όλων η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο άλλωστε είναι και το μοναδικό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη 90 οργανικές κλίνες έχουν απομακρυνθεί, λόγω περικοπών, με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη ανάπτυξη του νοσοκομείου να φαντάζει αδύνατη.

Αιτία της οργανικής περικοπής των κρεβατιών από τα νοσοκομεία είναι η πρόσφατη αναμόρφωση των νοσοκομειακών οργανισμών η οποία αν και είχε άλλους στόχους, τελικά οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση των κλινών.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στη zougla.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδος (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Φ.), κ. Βασίλης Κυριακάκης, πρόκειται για μια  «δολοφονική πολιτική» η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κοινωνική κρίση.

Προσθέτει μάλιστα  ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας προβλέπονταν μέχρι τώρα 430 κρεβάτια, μετά όμως από τις τελευταίες εντολές του υπουργείου ο αριθμός των κλινών μειώθηκε αισθητά και έφτασε στο 340.

«Ενώ πριν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν και άλλα τμήματα με βάση τις κλίνες που μπορούσαμε να προσθέσουμε, τώρα πια μια τέτοια πιθανότητα έχει εξαφανισθεί», δηλώνει.

Αυξάνονται οι ασθενείς

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι ασθενείς που επισκέπτονται καθημερινά τα νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς, το υπουργείο φαίνεται να εθελοτυφλεί ακολουθώντας πολιτική «μείωσης και περικοπών».

Ενδεικτικό είναι ότι στο νοσοκομείο Λαμίας δεν υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας όλων των ασθενών (ειδικά στη παθολογική) με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε άλλα τμήματα.

«Υπάρχει μια αύξηση ασθενών στα νοσοκομεία γύρω στο 30%. Εμείς δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς στην παθολογική και τους παραπέμπουμε σε άλλα τμήματα. Καθημερινά η παθολογική έχει 40 νοσηλευόμενους. Τους 10 τους στέλνουμε σε άλλες κλινικές. Είναι απαράδεκτη η μείωση των κλινών» τονίζει ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Φ.

Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες υγείας

Κατά τον κ. Κυριακάκη οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, καθώς «ακολουθείται πολιτική που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση».

Επιπλέον σημειώνει ότι το υπουργείο σκοπεύει να παραδώσει τις εξετάσεις -που μέχρι τώρα γίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία- σε ιδιωτικές εταιρίες. Δηλαδή τα νοσοκομεία να προβαίνουν σε εξετάσεις μέσω εταιριών… «με το αζημίωτο» φυσικά.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι έχει αρχίσει να συζητιέται το ενδεχόμενο εφεδρείας και στο νοσηλευτικό και ιατρικό κλάδο που μέχρι τώρα είχε εξαιρεθεί.

«Έχουν ιδιωτικοποιηθεί όλα, θα πρέπει να πληρώνουμε για το οτιδήποτε. Το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δωρεάν. Δεν γίνεται να διαλυθεί το σύστημα υγείας» καταλήγει ο κ. Κυριακάκης, εμφανώς προβληματισμένος.

Τι απαντάει ο διοικητής

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Βασίλη Αγγουρά, ο οποίος επισήμανε ότι τα κρεβάτια που αφαιρέθηκαν από τον οργανισμό θα ήταν δύσκολο ούτως ή άλλως να τοποθετηθούν στο νοσοκομείο.

Παραδέχτηκε  ότι υπάρχει πρόβλημα με το παθολογικό τμήμα, σημείωσε όμως, ότι οι ασθενείς παρ’ όλο που μεταφέρονται σε άλλα τμήματα εξακολουθούν να δέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, υπογράμμισε πως μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί θέμα εφεδρείας των εργαζομένων που ανήκουν στον νοσηλευτικό και ιατρικό κλάδο.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Χριστίνα Νικόλα

http://www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *