ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Χαράλαμπος Μπονάνος. Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον κ Βουδούρη

Ο τρόπος γραφής, το ύφος ομιλίας, η επιλογή συγκεκριμένων λέξεων από το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο χαρακτηρίζουν πάντα αυτόν που εκφέρει δημόσιο λόγο. Δεν μπαίνω στον πειρασμό, αποφεύγω την πρόκληση να απαντήσω με τις ίδιες επιλογές φράσεων γιατί ο πολίτης της περιοχής μας θα χάσει το πραγματικό νόημα της διαμαρτυρίας μας. Ο κ Διοικητής, όταν αποφάσιζε να επισκεφτεί την πόλη μας με συγκεκριμένη αποστολή όπως ο ίδιος δηλώνει, όφειλε να είχε πλήρη πληροφόρηση για πρόσωπα, καταστάσεις, επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, κυρίως όμως, για να έχει σφαιρική αντίληψη, ο ίδιος θα έπρεπε να επιδιώξει συνάντηση με θεσμικούς παράγοντες που αποτελούν στοιχείο της δημοκρατικής μας πολιτείας. Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες του πρωτοβάθμιου υγειονομικού μας συστήματος, οι πολίτες- οι χρήστες υπηρεσιών υγείας δηλαδή- και φυσικά οι εργαζόμενοι στα πολυιατρεία. Συναντήθηκε με κανένα εκπρόσωπο απο τους δύο θεσμους; Για παράδειγμα συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ε.Κ.Π, τους συνταξιούχους, τους πολίτες που αναζητούν την ασφαλιστική τους κάλυψη; Άκουσε μήπως και δεν το καταλάβαμε την αγωνία και την αγανάκτηση ασφαλισμένων που ανήμποροι να αντιδράσουν εδώ και δύο χρόνια υφίστανται περικοπές στην υγειονομική τους περίθαλψη, την φαρμακευτική τους περίθαλψη (700 φάρμακα καθημερινής χρήσης εκτός λίστας ασφαλιστικών ταμείων), κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τεράστιες αναμονές ή και τελευταία αδυναμία εκτέλεσης απλών μικροβιολογικών εξετάσεων; Πώς θα τους ακούσει κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους τού γραφείου του διευθυντή στο ΙΚΑ του Αγίου Αλεξίου;
Αλλά σωστά δεν τους είδε.. Νομίζω ότι χρόνια τώρα που η καριέρα του έχει να κάνει με την αλλαγή μόνο ταμπέλας Ταμείου -ο τίτλος του Διοικητή παραμενει- ( θυμίζω ΤΣΑΥ ΟΑΕΕ) έχει μάθει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Και άλλωστε τι να τους πει, ότι με τον τελευταίο κανονισμό ενιαίων παροχών που συμμέτοχος των αποφάσεων των σοφών για την υγεία υποχρεώνει τον ασφαλισμένο,, να συμμετέχει σε ποσοστό 15% έως 25% σε παρακλινικές εξετάσεις ή αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, δηλαδή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του, ή να συναντήσει ευπαθείς ομάδες (νεφροπαθείς , ασθενείς μεσογειακής αναιμίας) και να τους αναλύσει ότι πέτυχε με τον νέο κανονισμό να τους στερήσει τα έξοδα κίνησης, για να μη μιλήσω για τις απάνθρωπες ρυθμίσεις στις επιτροπές εξωτερικού.
Είναι πράγματι δύσκολο να έρχεσαι αντιμέτωπος με την πρακτική εφαρμογή του ευφάνταστου μορφώματος του ΕΟΠΥΥ. Είναι άλλο να σχεδιάζεις σε κλειστές πόρτες και άλλο να έρχεσαι αντιμέτωπος με το πρόβλημα και τη σκληρή καθημερινότητα.
Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων βέβαια δεν θα ήθελε να συναντηθεί, να χαλάσει την ωραία βραδιά του αυτάρεσκου μονόλογου στο συγκεκριμένο συμπόσιο. Αυτοί που δεν αντέχουν στον διάλογο δεν αναζητούν συνομιλητές, δεν ψάχνουν την αντίθεση στη θέση, κλακαδόρους θέλουν και οσφυοκάμπτες που με λιβανωτούς θα εκθειάσουν τη θητεία τους. Για το ποιός παίρνει το μέρος των ασφαλισμένων κύριε Διοικητά, δοκιμάστε την επόμενη φορά να περπατήσουμε στους διαδρόμους των πολυιατρείων με δημοσιογράφους., να δούμε λοιπόν στην πράξη τι θα εισπράξει ο αιρετός που κρίνεται από την κάλπη και τι ο διορισμένος που αποφασίζει ερήμην των ασφαλισμένων. Ρωτήστε τον κ Σπυρόπουλο , ο οποίος είχε την γενναιότητα να το πράξει και έδωσε διαφορετικό δείγμα γραφής. Διαβάστε δημοσιεύματα εκείνης της επίσκεψης και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών. Ξέρετε, εμείς υφιστάμεθα τους πειραματισμούς και τις αποφάσεις σας και προσπαθούμε με τους ασφαλισμένους να κρατήσουμε την περίθαλψη σε αξιοπρεπή επίπεδα. Θα σας θυμίσω οτι, το μόρφωμα αυτό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η συνένωση ελλειμματικών ταμείων, ούτε την κοινωνική αναφορά έχει ούτε φυσικά αναβαθμίζει την περίθαλψη με την προβλεπόμενη μείωση της χρηματοδότησης κατά 40% για το ΙΚΑ και 20% για τον ΟΓΑ. Βρισκόμαστε 20 μέρες πριν απο την πλήρη εφαρμογή του και ακόμα δεν έχετε συνεννοηθεί οι ιθύνοντες στην κοινωνική ασφάλιση τι επιδιώκετε να κάνετε που είναι η αναλογιστική μελέτη που είναι το οργανόγραμμα, πιο το όφελος τελικά για τον πολίτη.
Όσον αφορά το ” γαλατάς” προφανώς συνειρμικά η χρήση της φράσης αυτής παραπέμπει στο να σκεφτούμε οτι ζείτε σε άλλη εποχή όπου ο Διοικητής ήταν ο αφέντης ή ο Καίσαρας του συστήματος. Δεν κατέχετε την μόνη αλήθεια και δεν πείθετε. Για την φράση σας “μαύρη οικονομική ευμάρεια” θα έπρεπε να σας έχουν πληροφορήσει ότι εμείς, εδώ στην περιοχή μας έχουμε ματώσει και τα συνδικαλιστικά όργανα του ΙΚΑ δεν υπήρξαν ποτέ η κολυμβήθρα του Σιλωαμ. Θα μας ενδιέφερε όμως να μας υποδείξετε ένα πρόσωπο από τις μεγάλες καρέκλες της Αθήνας που διοικούσε το Ταμείο και το χρέωσε με λάθη ή παραλείψεις του και το πλήρωσε με την προσωπική του περιουσία.
Κρίμα κ Βουδούρη, τα πρώτα σας βήματα στην περιοχή μας απέτυχαν, σημαδεύτηκαν με επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού, ξένα στοιχεία στο χώρο της υγείας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

http://ygeianet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *