Ελληνική Ενωση Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής.Απάντηση στο δελτίο τύπου με αριθ. πρωτ.: 10179/ 5-12-2011 του Ι.Σ. Πατρών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ/ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

«Σε απάντηση του Δελτίου Τύπου με Αριθ. Πρωτ.: 10179/ 5-12-2011 του Ι.Σ. Πατρών»
Η ΕΛΕΓΕΙΑ και η οργανωτική επιτροπή του 2ου Παμπελοποννησιακού Συμποσίου Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, τίμησε και προσκάλεσε να χαιρετίσουν την εκδήλωση, τόσο τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΠ.
Στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του Συμποσίου έλαβε χώρα η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «ΕΟΠΥΥ, καινοτόμος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας : είναι ο Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός κινητήριος μοχλός;». Ομιλητές παρέστησαν ο κ. Ι. Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ ΕΣΔΥ, ο κ. Ευ. Φραγκούλης, Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικής/ Οικογενειακής  Ιατρικής και ο κ. Γ. Βουδούρης, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι προσπάθησαν να διερευνήσουν το ρόλο του Γενικού/ Οικογενειακού Ιατρού στα Συστήματα Υγείας και το ρόλο που καλείται να παίξει αυτός στον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ. Προήδρευσε της τράπεζας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, κ. Μποδοσάκης-Πρόδρομος Μερκούρης.
Μετά το πέρας των επιστημονικών τοποθετήσεων των ομιλητών, δόθηκε  από το Προεδρείο ο λόγος στους συνέδρους, προκειμένου να θέσουν ερωτήματα στους ομιλητές σχετικά με το θέμα της Τράπεζας: το ρόλο και το μέλλον της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής μέσα  στον ΕΟΠΥΥ.
Δυστυχώς τα ερωτήματα που υπέβαλαν αρκετοί σύνεδροι, πολλοί από τους οποίους δήλωναν την ιδιότητα τους ως μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΠ, παρότι αφορούσαν σημαντικά και επίκαιρα επαγγελματικά θέματα, δεν ήταν σχετικά με το θέμα της συζήτησης. Το Προεδρείο της στρογγυλής τράπεζας, ως όφειλε, για να προστατέψει τον διάλογο πάνω στο θέμα, συνέστησε επανειλημμένα στους συναδέλφους, οι ερωτήσεις τους να είναι σχετικές. Οι ερωτήσεις εκτός θέματος, συνεχίστηκαν. Χαρακτηριστικά συνάδελφος παθολόγος ζήτησε κατά λέξη «ραντεβουδάκι από τον Πρόεδρο του ΟΑΕΕ» καθώς δήλωνε προδομένη από την κλήση της σε απολογία για την αποκλίνουσα από τη συνήθη, συνταγογραφική της συμπεριφορά. Συνάδελφος καρδιολόγος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΠ, ζητούσε σε έντονο ύφος απάντηση από τον κ. Βουδούρη, για το αν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα triplex, για το πώς θα κάνει συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ με εργαστήρια και για το αν θα παραδώσει την ΠΦΥ βορά στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.  Η συζήτηση παρέκκλινε από το θέμα και σταδιακά παρεκτράπηκε και σε ύφος. Ο Πρόεδρος της τράπεζας εξαντλώντας όλα τα όρια, ζήτησε από τους ομιλητές να μην απαντούν σε ερωτήσεις άσχετες ως προς την συζήτηση και τελικά καθώς δεν έγιναν σεβαστές οι εκκλήσεις του, και του ήταν αδύνατο να διακόψει τον «διάλογο» αυτόν, αλλά και να παρακολουθεί απλώς την εκτροπή αυτή, άφησε την θέση του, θέλοντας να αποχωρήσει. Τον μετέπεισαν οι συνάδελφοι της Οργανωτικής Επιτροπής που παρενέβησαν, η όλη οχλαγωγία σταμάτησε και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν, μετά μάλιστα την συγγνώμη που του ζητήθηκε από μέλος του ΔΣ του ΙΣΠ.
Με έκπληξη αντικρίσαμε το Δελτίο Τύπου του ΙΣΠ με ημερομηνία 5/12/2011, το οποίο απευθύνεται στον ΠΙΣ και σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, και φέρει ουσιαστικά ως υπαίτιο του επεισοδίου τον Πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ κ. Μποδοσάκη-Πρόδρομο Μερκούρη αλλά και, όπως σαφώς υπαινίσσεται, προστάτη του κ. Βουδούρη και υπέρμαχο των απόψεων που προβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Η αλήθεια διαστρεβλώνεται αναφορικά με το ποιός προκάλεσε το επεισόδιο και ποιος έδειξε ασέβεια και σε ποιόν. Μάρτυρες για αυτό είναι οι δεκάδες, των συναδέλφων, που παρακολούθησαν την τράπεζα.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι :
1.    Η ευθύνη του επεισοδίου ανήκει αποκλειστικά σε άγνωστα σε εμάς μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΠ, που μετέβαλαν ένα επιστημονικό συμπόσιο σε χώρο κακής συνδικαλιστικής πρακτικής.

2.    Η ΕΛΕΓΕΙΑ και η ΕΝΩΣΗ έχουν καταθέσει στον κ. Βουδούρη Υπόμνημα με τις θέσεις τους, που απέχουν πολύ από το σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ. Οι ίδιες, διαφορετικές, θέσεις, εκφράστηκαν ξεκάθαρα, και στην ίδια την τράπεζα από τον Γεν. Γραμματέα της Ένωσης κ. Φραγκούλη, κατά την ομιλία του και αυτές δεν σχετίζονται με το πόσο θα κοστολογείται το triplex στον ΕΟΠΥΥ, αλλά με το πώς είναι δυνατόν να καταστεί ο ΕΟΠΥΥ λειτουργικός και αποδοτικός, με γνώμονα κύρια τον ασφαλισμένο και αμέσως μετά τον επαγγελματία της υγείας.

Ζητούμε να αποκαταστήσετε άμεσα την αλήθεια και να ζητήσετε άμεσα συγγνώμη δημόσια, τόσο από τον Πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ κ. Μποδοσάκη-Πρόδρομο Μερκούρη, όσο και από τους διοργανωτές του Συμποσίου, για την απρεπή συμπεριφορά σας, τόσο κατά το συμπόσιο, όσο και για τα όσα ακολούθησαν αυτό.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Ανάργυρος Μαριόλης                                                            Ευάγγελος Φραγκούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *