Στην ανεργία ο ένας στους τέσσερις νέους γιατρούς

Σοκάρουν τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, καθώς μεταξύ άλλων δείχνουν ότι δύο γιατροί καθημερινά φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία! Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε ο ΙΣΑ με τους νεοειδικευμένους γιατρούς, με θέμα τις επαγγελματικές τους προοπτικές στο αδιέξοδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι:

– Η ανεργία στο ιατρικό σώμα το 2011 ξεπέρασε το 12,69%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Περισσότεροι από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.

Εφυγαν 627 φέτος

– Κατά τη φετινή χρονιά, το 2,49%, δηλαδή 627 γιατροί, εξαναγκάστηκαν ν’ αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,11%, δηλαδή 539 γιατροί.

– Από την ανεργία και την υποαπασχόληση μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στην «Ε», «αυτούς τους μήνες δεχόμαστε στο Σύλλογο συνεχώς επιστολές και τηλεφωνήματα από νέους συναδέλφους λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει, καθώς και το ΕΣΥ τούς έχει κλείσει τις πόρτες και η πανεπιστημιακή κοινότητα που ουσιαστικά δεν προκηρύσσει νέες θέσεις.

«Κλειστός» ο ΟΠΑΔ

Η μόνη διέξοδος είναι το εξωτερικό γι’ αυτό ασκείται η πίεση στο υπουργείο Υγείας ν’ ανοίξει θέσεις σε παραμεθόριες περιοχές, ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι ο υγειονομικός χάρτης καθώς και η παραγωγή του ιατρικού δυναμικού για την επόμενη δεκαετία, προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων των αρμοδίων».

«Το χειρότερο είναι», ανέφερε στη συνάντηση ο κ. Πατούλης, «ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011».

Στη συνάντηση έγινε επίσης ενδελεχής ανάλυση του νομικού και οικονομικού πλαισίου που έχουν απέναντί τους οι νέοι γιατροί και ουσιαστική συζήτηση για τις επιλογές και τις διεξόδους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

http://www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *