Δραματική αύξηση νοσηλίων

Ιδιαίτερα μειωμένη είναι και η χρήση υπηρεσιών που παρέχουν ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια, ενώ από άλλες μελέτες προκύπτει μείωση κατά 30% στις επισκέψεις στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

κΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Αλλη ελληνική μελέτη, την οποία διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έδειξε ότι το κόστος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι σχεδόν διπλάσιο σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί κάταγμα. Τη μελέτη παρουσίασαν οι καθηγητές Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ, και Γιώργος Λυρίτης, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, και ο ερευνητής Κώστας Αθανασάκης.

Το μέσο ετήσιο κόστος της εγκατεστημένης οστεοπόρωσης εκτιμάται κατά 78% υψηλότερο, προσεγγίζοντας τα 2.027,46 ευρώ , έναντι των 1.139,63 ευρώ για τη μη εγκατεστημένη οστεοπόρωση.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου, με μέσο ετήσιο κόστος 4.334,27 ευρώ , λόγω της αντιμετώπισής τους, η οποία στο 90% των περιπτώσεων επιβάλλει τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Αντιστοίχως, το μέσο ετήσιο κόστος του κλινικού σπονδυλικού κατάγματος ανέρχεται στα 2.723,27 ευρώ και του κατάγματος καρπού στα 1.731,35 ευρώ .

Συνολικά, η μελέτη καταδεικνύει ότι το άμεσο κόστος που επωμίζεται το ΕΣΥ για την οστεοπόρωση φτάνει τα 890 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

* «Ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής και θα καταρρεύσει σε πολύ σύντομο χρόνο μετά τη λειτουργία του», επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας πως «υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η δραματική αύξηση των νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία και ακόμη περισσότερο στις ιδιωτικές κλινικές που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ».

Επίσης έκανε λόγο για τη δραματική αύξηση των νοσηλίων τα οποία, όπως ανέφερε, «τα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ανασφάλιστοι μόνοι τους -που είναι οι σημερινοί άνεργοι κατά βάσιν. Αν λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να πληρώσει, τότε θα καταρρεύσει πριν ακόμη λειτουργήσει. Οι άνεργοι δε, μη έχοντας να πληρώσουν αυτά τα αυξημένα νοσήλια, θα στερηθούν την πρόσβαση στα νοσοκομεία και θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη ζωή τους».

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *