Περικοπές στις εξετάσεις και στα τσεκ απ

Περικοπές στις δαπάνες υγείας κάνουν, θέλοντας και μη, οι Έλληνες, λόγω μνημονίου.  Οι προληπτικές εξετάσεις και τα καθιερωμένα τσεκ απ έχουν «βγει» πια από τη ζωή πολλών  Ελλήνων, ακόμη και σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, καθώς αυτοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί σημαντικά οι επισκέψεις σε γυναικολόγους και οδοντιάτρους, με τους ασθενείς να κλείνουν ραντεβού στου προαναφερθέντες γιατρούς όταν η κατάσταση φτάνει στο… απροχώρητο, εις βάρος φυσικά της υγείας τους, αλλά και της… τσέπης τους τελικά μακροπρόθεσμα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν πρώιμα, αλλά ενδεικτικά κατά τους ειδικούς συμπεράσματα μελέτης που εκπονεί η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σχετικά με τις βαριές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία. Ο κοσμήτορας και καθηγητής οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος εκτιμά ότι ο αριθμός των πολιτών  που δεν επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της κρίσης είναι πολύ υψηλός, δεδομένου ότι το έτος 2009, κι ενώ η χώρα μας μόλις έμπαινε στην οικονομική κρίση, η μελέτη έδειχνε ήδη μείωση του ποσοστού των Ελλήνων που πήγαιναν σε ιδιώτες γιατρούς της τάξεως του 5%!

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες έχουν «απομακρύνει» τους Έλληνες  και από τις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις, αντιστοίχως. Το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αναφέρεται ως ο βασικός λόγος για την συγκεκριμένη επιλογή  των πολιτών. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους εκφράζουν έντονη ανησυχία, με δεδομένο ότι περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες πάσχουν από χρόνια νοσήματα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και έλεγχο της υγείας τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *