Ακριβή για το ΕΣΥ η οστεοπόρωση

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου
Εξαιρετικά δαπανηρή αποδεικνύεται για το ΕΣΥ η διαχείριση της οστεοπόρωσης και κυρίως των καταγμάτων που οφείλονται σε αυτή, εφόσον δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, το συνολικό άμεσο κόστος της οστεοπόρωσης, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών αποκατάστασης, για το ΕΣΥ μπορεί να αγγίξει και τα 890 εκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, η εμφάνιση ενός κατάγματος αυξάνει κατά 300% το μέσο, ανά ασθενή, ετήσιο κόστος, κυρίως στην περίπτωση κατάγματος ισχίου, όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρει η iatropedia.gr.

Το μέσο ετήσιο κόστος της νόσου, όταν η μετεμμηνοπαυσιακή ασθενής έχει υποστεί κάταγμα στο παρελθόν, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, ποσοστό 78% υψηλότερο από τις περιπτώσεις που δεν προϋπάρχει κάταγμα. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου, με μέσο ετήσιο κόστος πάνω από 4.300 ευρώ.

Η συχνότητα της νόσου αγγίζει το 30%, όταν μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, άνω των 50 ετών, το 79% παρουσιάζει κάποιο παράγοντα κινδύνου, όπως χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, προηγούμενο κάταγμα, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό.

Η oστεοπόρωση είναι το τρίτο ακριβότερο νόσημα μετά το διαβήτη και την υπέρταση, σε ότι αφορά στο κόστος διαχείρισης από το ΕΣΥ.

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/270249/akrivi-gia-to-esu-i-osteoporosi/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *