Συμμετοχή του υπουργού ΥΚΑ κ.Ανδρέα Λοβέρδου ,στις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υγείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Δεκεμβρίου 2011, στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα των συζητήσεων το νέο πρόγραμμα υγείας της ΕΈ «Υγεία για την Ανάπτυξη» 2014-2020.

Το Πρόγραμμα «Υγεία για την Ανάπτυξη» 2014-2020, προϋπολογισμού 446 εκατ. ευρώ, δίνει μεγαλύτερη έμφαση, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, στο δεσμό μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και υγιούς πληθυσμού. Οι στόχοι του είναι η υποστήριξη των κρατών μελών με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη και την αύξηση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την προστασία τους από διασυνοριακές απειλές για την υγεία.

Ο κ. Λοβέρδος κατά την παρέμβαση του για το νέο πρόγραμμα υγείας τόνισε ότι υγεία και ανάπτυξη πάνε μαζί και ότι η καλή υγεία του πληθυσμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ επισήμανε ότι η καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών.

Για τον προϋπολογισμό παρατήρησε ότι, αν και  αυξημένος, παραμένει μικρός σε σχέση με το εύρος των προκλήσεων που τα συστήματα υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν, ενώ, για την αυξημένη συγχρηματοδότηση για τις χώρες με ΑΕΠ χαμηλότερο του 90% του μέσου κοινοτικού, ζήτησε περισσότερη ευελιξία ως προς τα κριτήρια για το ύψος της συγχρηματοδότησης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαίτερες περιστάσεις που ενδεχομένως ανακύψουν στο οικονομικό πεδίο.

Επί των προτεραιοτήτων του προγράμματος ζήτησε την επικέντρωση σε δράσεις που στοχεύουν στην αύξηση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας με έμφαση σε καινοτόμες δράσεις μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, προώθησης των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας και στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας επισήμανε επίσης ότι «η πρόσβαση σε καλύτερη και ασφαλέστερη περίθαλψη είναι πρωταρχικής σημασίας και ανέφερε  ότι, «μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια της εισαγωγής στις αρχές του φθινοπώρου των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, τα γνωστά DRGs, προωθήσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης για ένα σύνολο 16 βασικών νόσων» και επικρότησε την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και εργαλείων που στοχεύουν στη ποιότητα και ασφάλεια της περίθαλψης και στη συνετή χρήση αντιβιοτικών.

Ο κ. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες κινδύνου και στη  μάχη κατά της επιδημίας των χρονίων νόσων, όπως ο καρκίνος  και τόνισε ότι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της ΕΕ η προώθηση θετικών συμπεριφορών τρόπου ζωής, χωρίς κάπνισμα, λιγότερο αλκοόλ, καλύτερη διατροφή και περισσότερη άσκηση.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο AIDS και ζήτησε, στον απόηχο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, την ιδιαίτερη προσοχή της ΕΕ. Τέλος, για την αντιμετώπιση των απειλών υγείας με διασυνοριακή διάσταση και τις μεταδοτικές ασθένειες, τόνισε το θέμα της προστασίας της υγείας των μεταναστών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, που εγκυμονεί η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι Υπουργοί Υγείας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την πρόληψη των νόσων του εγκεφάλου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. Άλλα θέματα αφορούσαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την ενημέρωση του κοινού για τα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και την φαρμακοεπαγρύπνηση καθώς και για τα τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για ιατρικούς σκοπούς.

Τέλος οι Υπουργοί Υγείας υιοθέτησαν σημαντικά Συμπεράσματα για τα ακόλουθα θέματα:

–          Πρόληψη, πρόωρη διάγνωση και θεραπεία χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών σε παιδιά

–          Έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία διαταραχών επικοινωνίας των παιδιών, μεταξύ άλλων με τη χρήση εργαλείων και καινοτόμων λύσεων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας (e-Health)

–          Κάλυψη των κενών στον τομέα της υγείας στην ΕΕ μέσω εναρμονισμένης δράσης για την προαγωγή υγιεινού τρόπου ζωής και συμπεριφορών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *