Χωρίς κρεβάτια οι ΜΕΘ στα Γιάννενα

Μείζον είναι πλέον το πρόβλημα που παρατηρείται και στα δύο νοσοκομεία Ιωαννίνων, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία κι αφού προηγηθεί ένας τιτάνιος αγώνας, ωσότου εντοπιστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει κλίνες.

Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος και η καθυστέρηση μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 80χρονου από τα Γιάννενα, ο οποίος διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία.

Δυστυχώς, στη Μονάδα δεν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας, με αποτέλεσμα ο υπερήλικας να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών!

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, ήταν επείγουσα η εισαγωγή στη Μονάδα ενός 50χρονου. Και πάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα. Ευτυχώς, στη Μονάδα του Χατζηκώστα αποσωληνώθηκε ένας από τους νοσηλευόμενους και έγινε εισαγωγή του 50χρονου.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ συχνές πλέον και αναδεικνύουν με ένταση το πρόβλημα της έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει παλιότερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 3.400 βαριά ασθενείς θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες εντατικής θεραπείας που μένουν κλειστές εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε καθένα από τα κρεβάτια αυτά θα μπορούσαν να νοσηλεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 ασθενείς, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους, επειδή δεν βρίσκουν εγκαίρως θέση εντατικής νοσηλείας.

Βάση της καταγραφής της εταιρείας, τουλάχιστον το 25% των κλινών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα μένει κλειστό. Κι αυτό την ώρα που το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης πλησιάζει και οι επιστήμονες ζητούν άμεση αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλοι οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης.

Κυριότερη αιτία για τη μη ανάπτυξη των κλινών αυτών είναι – σε ποσοστό ως και 90% – οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στις μισές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη και στο ιατρικό προσωπικό, ενώ δεν είναι λίγες και οι μονάδες που «πάσχουν» από εξοπλισμό».

Πηγή:perifereianews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *