Αύξηση κρουσμάτων ΑIDS στη Κρήτη

Kατά 25% έχουν αυξηθεί φέτος τα κρούσματα του AIDS στην Κρήτη, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης σεξουαλικής ζωής ανθρώπων που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με τον αναπλ. καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γκίκα.

Ο ίδιος ανέφερε στην εφημερίδα “Πατρίς” ότι λιγότερα είναι τα κρούσματα από το χώρο των τοξικομανών ενώ σημείωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών στην Κρήτη είναι κάτοικοι του νησιού και πολύ λιγότεροι αλλοδαποί, σε αναλογία 8 προς 10.

Από το σύνολο των φορέων στην Κρήτη το 80% είναι άνδρες και 20% γυναίκες.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ν.Ε.Ο.Ι. (Νέοι, Ευρωπαίοι, Οργανωμένοι, Ικανοί) η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, συνολικά 803 περιστατικά ως τις 31/10/2011, δηλαδή 276 περισσότερα απ’ ό,τι πέρυσι) έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά για τον ιό HIV.

Την ίδια ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 11.340 (803 φέτος).

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών είναι 3.235, των θανάτων 2.152, ενώ 5.500 ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, το 2011 παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή στην επιδημία. Μέχρι φέτος, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που προσβάλλονταν από τον ιό ήταν σχετικά λίγοι. Το 2011, όμως, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα αφορά τοξικομανή.

http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=49093&cid=312

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *