Aναστάσιος Βασιάδης. Η επόμενη ημέρα από την έναρξη αναστολής των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ  για αναστολή  των ιατρικών συμβάσεων  με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου, άρχισε να εφαρμόζεται. Με ποσοστά συμμετοχής που ποικίλουν από  Ιατρικό Σύλλογο σε Ιατρικό  Σύλλογο και από ειδικότητα σε ειδικότητα, η έναρξη της αναστολής είναι γεγονός.
Με το δεδομένο οτι εκ του διαμορφωθέντος νομοθετικού πλαισίου που ορίζει σαφώς οτι  ο ΟΠΑΔ έχει ενσωματωθεί  στον  ΕΟΠΥΥ και ότι το ελληνικό Δημόσιο ΔΕΝ θα χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση προς τους ιατρούς των εκκαθαρισμένων  οφειλών  του ΟΠΑΔ  μέχρι 31.12.2010, θα αναμένονταν η καθολική αναστολή των ιατρικών συμβάσεων, αφού πλέον η διατήρηση τους δεν έχει κανένα αντίκρισμα στο ιατρικό εισόδημα.
Για όσους όμως γνωρίζουν  την ψυχοσύνθεση και την ποικιλιότητα που χαρακτηρίζει το Ιατρικό Σώμα, η ανταπόκριση που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες από τους ιατρούς στην απόφαση της αναστολής, κρίνεται περισσότερο από ικανοποιητική.  Και αυτό διότι δεν είναι δυνατόν εν μία νυκτί να διαγραφούν φοβίες, αντιπαλότητες, σκοπιμότητες και προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί εξ αιτίας της μακροχρόνιας  επαγγελματικής εξάρτησης των ιατρών από το Δημόσιο.
Η πραγματικότητα όμως που ορθώνεται ενώπιον των ιατρών, είναι αμείλικτη και σαφέστατη. Ο ΟΠΑΔ έχει ουσιαστικά καταργηθεί και πίσω του άφησε χρέη,  τα οποία δια νόμου ΔΕΝ θα πληρωθούν. Προς επίρρωση δε αυτού του νομοθετικού εφευρήματος, έρχεται και η περαιτέρω απαλλαγή  του  ΕΟΠΥΥ ως καθολικού  διαδόχου  του ΟΠΑΔ από τα χρέη του, με τον διαβόητο Ενιαίο Κανονισμό που ορίζει την παραγραφή των πέραν του έτους υποχρεώσεων του.
Δεν μπορεί επομένως κανένας να προσδοκά επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες όπου η σύμβαση με το Δημόσιο εξασφάλιζε το ιατρικό εισόδημα.  Οι ημέρες αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και οι ιατροί  οφείλουν  να ανασυγκροτηθούν  και να αναδιαμορφώσουν την επαγγελματική τους υπόσταση, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Η αποφυγή αναστολής των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, παραπέμπει σε δραματικές εικόνες κατεστραμένων  τόπων όπου οι τελευταίοι ανήμποροι κάτοικοι, αρνούμενοι να μετοικήσουν σε ευφορώτερα εδάφη, αναζητούν μάταια υπολλείματα τροφών εκ των απορριμάτων,  δια να συντηρηθούν στην ζωή.
Η πρώτη καταγραφή των αναστολών έγινε και  ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις  εκ μέρους των κυβερνητικών  παραγόντων. Το «εξαιρετικά επείγον»  έγγραφο του Προέδρου του τελευτήσαντος ΟΠΑΔ προς τις τοπικές ΥΠΑΔ, με το οποίο ζητείται να αναφέρουν τα ονόματα των ιατρών που προχώρησαν σε αναστολή, προαναγγέλει τα περαιτέρω.  Οι μεθοδεύσεις  που νομοτελειακά αναμένεται να ακολουθήσουν  θα έχουν επικοινωνιακό, εκβιαστικό και υποσχετικό χαρακτήρα.
Επικοινωνιακά θα επιχειρηθεί να υποβαθμιστεί η συμμετοχή των ιατρών στην αναστολή, με την επισήμανση οτι οι περισσότεροι ιατροί απορρίπτουν τις αποφάσεις των Φορέων τους και συντάσσονται με τις εις βάρος τους κυβερνητικές μεθοδεύσεις, τις οποίες ασμένως αποδέχονται και ασπάζονται.
Εκβιαστικά αναμένεται να σταλούν προσωπικά μηνύματα σε όλους τους ιατρούς, στους οποίους θα διατυπώνεται η απειλή της πλήρους διακοπής των συμβάσεων, της διακοπής των ειδικών συμβάσεων με το ΙΚΑ, του αποκλεισμού από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας,  της μη αναγνώρισης των δαπανών των ασφαλισμένων που θα τους επισκέπτονται και πιθανώς του αποκλεισμού από τις μελλοντικές ιατρικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Υποσχετικά οι ιατροί θα κληθούν να διακόψουν την αναστολή της σύμβασης τους  με τον ΟΠΑΔ  και να επανέλθουν στον παράδεισο της απλήρωτης εργασίας,  με την διαβεβαίωση οτι θα τύχουν την συγχώρεσης και ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εις βάρος τους.
Προς υποστήριξη αυτών των μεθοδεύσεων θα υπάρξει και η παραπληροφόρηση, ότι οι ιατροί αδίκως αναστέλουν τις συμβάσεις τους αφού η πληρωμή τους γίνεται κανονικά, χωρίς βέβαια να επισημαίνεται οτι τα προσφάτως καταβληθέντα ποσά αφορούν ελάχιστο μέρος από τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα του 2010  και ότι νομικώς δεν προβλέπεται πληρωμή για τα οφειλούμενα δεδουλευμένα του λήγοντος 2011.
Ολα αυτά βέβαια δεν θα είναι παρά άσφαιρες βολές, που δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα στους συνειδητοποιημένους ιατρούς, οι οποίοι τα έχουν εκ προοιμίου απορρίψει αναστέλλοντας τις συμβάσεις τους με τον ΟΠΑΔ.
Οι υπολειπόμενοι ιατροί που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην αναστολή, δεν έχουν παρά να αναλογιστούν το πραγματικό τους συμφέρον μπροστά στην αδιέξοδη πραγματικότητα των υφισταμένων συμβάσεων, οι οποίες δεν αποδίδουν πλέον κανένα εισόδημα.
Η   εφαρμογή της αναστολής και από τους υπόλοιπους ιατρούς τις επόμενες ημέρες, θα ενδυναμώσει την Ιατρική Κοινότητα και θα υποχρεώσει τους κυβερνητικούς παράγοντες να προσεγγίσουν θετικά την θεσμοθέτηση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, με την συμμετοχή όλων των ιατρών που επιθυμούν, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση  και με ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική συναταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία για όσους θα επιλέξουν να μη συμβληθούν.
Το καλώς νοούμενο επαγγελματικό συμφέρον των ιατρών προασπίζεται και διασφαλίζεται ΜΟΝΟ με την κοινή στάση και συμμετοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *