ΔΕΗ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συνήγορος τους αλλάζουν τα φώτα

Πρόκειται για απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, και από την οποία προκύπτει ότι ενώ η ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιούνται για την είσπραξη φόρων, δεν νομιμοποιούνται να κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων, δεδομένου ότι πουθενά η κοινοτική νομοθεσία δεν εξαρτά το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από την καταβολή φόρων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, που υπενθυμίζεται ότι έχει «αναβάλει» την εκτέλεση των εντολών διακοπής ρεύματος, εκφράζει τη δυσφορία του για τις θέσεις της Κομισιόν, με το γραφείο του υπουργού Ευ. Βενιζέλου να ανταπαντά χθες ότι «τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς διασφαλίζεται απολύτως τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από τις προβλέψεις του νόμου για το τέλος ακινήτων η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή».

Ερώτηση Χουντή

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο», αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Στην απάντησή του ο Γκίντερ Ετινγκερ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι διατάξεις της οδηγίας (2009/72/ΕΚ) σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές του υποχρεώσεις».

Στην προσεκτικά διατυπωμένη απάντησή του ο Γερμανός επίτροπος σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την ελευθερία να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, αρκεί -όπως σημειώνει- να έχουν εξασφαλίσει τη συμμόρφωσή τους με το σύνολο της ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών.

«Τελευταίο καταφύγιο»

Πρόκειται ουσιαστικά για μια έμμεση αιχμή του Γερμανού επιτρόπου προς την Ελλάδα, με την οποία επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Πολιτείας να εξειδικεύσει τα μέτρα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την «ενεργειακή φτώχεια», κορωνίδα των οποίων είναι η πρόβλεψη ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κοπεί το ρεύμα σε οικονομικά αδύναμους, ανάπηρους, ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, κατοίκους απομακρυσμένων νησιών κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της τη σχετική οδηγία για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με τον 4001/2011, εντούτοις η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη καταρτίσει Κώδικα Προμήθειας με βάση τον οποίο θα εξειδικεύονται τα μέτρα προστασίας.

Στο νόμο προβλέπεται ότι πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα εφοδιάζονται απρόσκοπτα με ενέργεια, την οποία θα πληρώνουν σε χαμηλότερες τιμές και με δυνατότητες διακανονισμού. Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο θεσπίστηκαν και στη χώρα μας έννοιες όπως αυτή της «ενεργειακής φτώχειας», των «ευάλωτων καταναλωτών» αλλά και ο θεσμός του «τελευταίου καταφυγίου», με τον τελευταίο να αποτελεί ουσιαστικά ρύθμιση με την οποία διασφαλίζεται ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, στην περίπτωση που ο προμηθευτής τον οποίο έχει επιλέξει σταματήσει να τον τροφοδοτεί είτε επειδή έβαλε λουκέτο είτε επειδή αδυνατεί να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία του κ.ά.

 

 

 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *