Γ. Μπασκόζος. Σχετικά με την συμφωνία λοβέρδου φαρμακοποιών

Πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης πως η ηγεσία των φαρμακευτικών συλλόγων ήλθε σε συμφωνία με τον υπουργό υγείας ώστε να έχουν οι φαρμακοποιοί τη δυνατότητα να αλλάζουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στο φαρμακείο τους και ανάλογα με την συμπεριφορά των φαρμακευτικών εταιρειών απεναντι τους!!
Όλα αυτά τη στιγμή που οι επαγγελματίες υγείας γνώριζαν πως η ηγεσία των φαρμακοποιών έδινε τη μάχη για την αποτροπή της καταστροφικής «απελευθέρωσης» του ωραρίου των φαρμακείων. Μια μάχη στην οποία είχαν και έχουν τον ιατρικό κόσμο μαζί τους.
Εμείς θέλουμε να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τα αυτονόητα. Το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε είναι πολύ βολικό για την ηγεσία του μνημονιακού υπουργείου.
Την ώρα που ο ιατρικός κόσμος αλλά και όλοι οι επαγγελματίες υγείας δέχονται την επίθεση των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στην φτωχοποίηση και τον επαγγελματικό αφανισμό είναι τουλάχιστον άστοχο να επικρατούν μικροσυντεχνιακές λογικές που φέρνουν τον ένα κλάδο απέναντι στον άλλο.
Εμείς διακηρύξαμε και επιμένουμε στην αντίθεση μας απέναντι στη διαφθορά και τις αθέμιτες συναλλαγές στο χώρο του φαρμάκου. Όμως είναι ακράδαντη πεποίθηση μας πως δεν έχει κανένας δικαίωμα να στερήσει από το γιατρό την ευθύνη της αναγραφής συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής και βεβαίως και σημαντικότερο δεν έχει κανένας το δικαίωμα να στερήσει από τον άρρωστο το δικαιωμα του για την προσφορότερη αγωγή με βάση την πάθηση του και την εξειδικευμένη και υπεύθυνη γνώμη του γιατρού του.
Τελικά ποιος φέρει την ευθύνη για την καταλληλότητα της φαρμακευτικής αγωγής αν όχι ο συνταγογραφών γιατρός;
Αυτή την ώρα είναι αναγκαία η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των επαγγελματιών υγείας για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας και της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των λειτουργών της. Κοινός αντίπαλος είναι οι μνημονιακές πολιτικές καθήλωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία, εξαθλίωσης των επαγγελματιών υγείας και παράδοσης μεγάλου μέρους των υπηρεσιών υγείας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με βίαιη υπαλληλοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών. Όποιος διασπά το μέτωπο κατά αυτών των μέτρων θα φέρει ακέραια την ευθύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *