«Νοικοκυρεύτηκε» το νοσοκομείο Καρδίτσας

Συνέντευξη τύπου για το οικονομικό «νοικοκύρεμα» που επετεύχθη στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο Διοικητής κ. Λάζαρος Μακρής, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φετινές δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 43% σε σχέση με άλλα χρόνια, ενώ αναλυτικά τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι καλούμαστε να λύσουμε έναν δύσκολο γρίφο σε ένα περιβάλλον περιοριστικής πολιτικής: Με λιγότερους πόρους επιχειρούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Η οικονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία βιώνουμε όλοι μας, είναι μονόδρομος, γι’ αυτό και είπαμε εμπράκτως: Τέρμα στην πρακτική του ξέφραγου αμπελιού και των «πέτσινων προϋπολογισμών» που επέτρεπαν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Τέρμα στο ξεχειλωμένο πλαίσιο διαχείρισης, που επέτρεπε προμήθειες και δαπάνες λειτουργίας να αγγίζουν… τον ουρανό, με απλήρωτους ωστόσο τους προμηθευτές!

Να γιατί δημιουργήθηκε το «οικονομικό ανεύρυσμα» και το σύστημα «τίναξε» οικονομικά μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Και τελικά, το 2010,παρά την περιοριστική πολιτική, τα συνολικά χρέη αποπληρώθηκαν, γιατί το κράτος έχει συνέχεια και μέλημά του είναι να διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη συνέπειά του.

Για το Νοσοκομείο Καρδίτσας η ρύθμιση των υποχρεώσεων του, μεταφράσθηκε σε πληρωμές της τάξης των 22 εκατομμυρίων Ευρώ!

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, ουδεμία παραγγελία μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις νόμιμες αποφάσεις και δίχως την τήρηση του «Μητρώου Δεσμεύσεων», χωρίς την πιστοποίηση δηλαδή της ύπαρξης πραγματικών διαθέσιμων πόρων. Έτσι μπήκε επιτέλους τάξη. Και τα αποτελέσματα υπήρξαν θεαματικά!

Δεν έχει παρά να τα συγκρίνει κανείς με παρελθόντα έτη, για να καταλήξει σε ασφαλέστατα συμπεράσματα.

Έτσι, σε ό, τι αφορά τις τέσσερις κυριότερες κατηγορίες δαπανών, που αποτελούν το κύριο βάρος ενός νοσοκομειακού προϋπολογισμού, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Στο Υγειονομικό Υλικό: Υπήρξε χρονιά στο παρελθόν, κατά την οποία οι δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 2.800.000 Ευρώ! Στο πρώτο δεκάμηνο όμως του 2011, οι δαπάνες μόλις αγγίζουν το ποσό του 1.241.580 Ευρώ, με την ασφαλή γραμμική εκτίμηση στο τέλος του έτους το συνολικό κόστος να μην ξεπεράσει το 1.490.000 Ευρώ. Εν προκειμένω μιλάμε για μείωση της τάξης του 44,8%!

Στο Ορθοπεδικό Υλικό η μείωση αγγίζει το 70,1%! Κατά το παρελθόν, υπήρξε χρονιά με ύψος δαπάνης 1.254.000 Ευρώ. Στο πρώτο δεκάμηνο όμως του 2011 η σχετική δαπάνη μόλις που αγγίζει τις 305.000 Ευρώ, με την αναλογική εκτίμηση να μην ξεπεράσει στο τέλος του έτους τις 366.000 Ευρώ.

Στο Υλικό Χημικών Αντιδραστηρίων, δαπάνη που στο παρελθόν ανέρχονταν στο 1.200.000 Ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται μόλις στις 669.380 Ευρώ, με γραμμικό υπολογισμό στο τέλος του χρόνου τις 803.250 Ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 33,1%.

Στα Φάρμακα η μείωση είναι της τάξης του 56,55%! Από τα 5.680.000 Ευρώ των προηγούμενων ετών, η σχετική δαπάνη στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 κατέβηκε στα 2.057.000 Ευρώ, με την ασφαλή προοπτική, το συνολικό κόστος στο τέλος της χρονιάς να είναι περί τα 2.468.000 Ευρώ.

Σε ό τι αφορά τώρα τις συνολικές δαπάνες, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Από τα 14.963.000 Ευρώ της χρήσης μιας χρονιάς στο παρελθόν, οι πραγματικές δαπάνες στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 μόλις που αγγίζουν τα 7.191.000 Ευρώ, με την γραμμική πρόβλεψη στο τέλος του χρόνου οι πραγματικές δαπάνες να μην ξεπεράσουν τα 8.640.000 Ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια μείωση της τάξης 42,7%».

Πηγή:thessalianews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *