Ομιλία προέδρου ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμου Βουδούρη στην εκδήλωση με θέμα: Πρωτόκολλα – Οδηγίες Συνταγογράφησης.

Καλή σας μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ από την πλευρά μου για την πρόσκληση. Όπως καταλαβαίνετε εμείς στον ΕΟΠΥΥ και σε συνεργασία, όπως ο κ. Δημόπουλος ανέφερε, με την Γενική Γραμματεία καλούμαστε να εφαρμόσουμε όσα μέτρα χρειάζονται προκειμένου να πετύχουμε τους δύο στόχους που έχουμε σαν Οργανισμός και θα σας τους δείξω.

Οι δυο στόχοι μας είναι βεβαίως να δώσουμε καλύτερες και περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο δεύτερος, όμως, επίσης πολύ σημαντικός στόχος είναι να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες στην υγεία.

Θέλω πολύ γρήγορα να σας θυμίσω, υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία την ξέρουμε και την ζούμε. Η πολυφαρμακία, το ότι πολλοί έχουμε παραγνωρίσει ότι τα φάρμακα δεν είναι κρουασάν, αλλά είναι φάρμακα και χρειάζονται να δίνονται την ώρα που πρέπει και όπου πρέπει και στην ποσότητα που πρέπει, ότι η δαπάνη που προκαλείται από τα φάρμακα δεν είναι μια ανοιχτή βρύση η οποία τρέχει συνέχεια, έχει ένα κόστος το οποίο κόστος υποχρεούμαστε όλοι, όχι μόνο όσοι διοικούμε τους οργανισμούς, αλλά όλοι και οι χρήστες και αυτοί που συνταγογραφούν, όλοι πρέπει να σκέφτονται ότι το κάθε πράγμα απ’ αυτό που γράφουν έχει ένα κόστος, το οποίο αναλαμβάνει να καταβάλει ο Έλληνας ασφαλισμένος.

Επιπλέον, εμείς στην κοινωνική ασφάλιση είχαμε την τύχη πριν από ένα χρόνο, όπως άλλαξε ο αιώνας, να αλλάξουμε και τον τρόπο της συνταγογράφησης. Έχουμε πλέον την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φάρμακα και στις παρακλινικές εξετάσεις.

Δεν διεκδικούμε, επειδή με κοιτάει έτσι λίγο ο φίλος ο Μερκούρης ο Μποδοσάκης, ότι τα έχουμε λύσει τα προβλήματα, έχουμε κάνει όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα και αυτό το σημαντικό βήμα ξέρετε πώς ερμηνεύεται; Ότι σε όλους πλέον μπήκε στη ζωή μας, ότι ο χειρόγραφος, ή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος έχει αλλάξει.

Από εδώ και στα επόμενα χρόνια και με τον καινούργιο διαγωνισμό που θα γίνει, που θα την βελτιώσει ακόμη περισσότερο την συνταγογράφηση, η ζωή μέσα στα επιστημονικά δεδομένα της χώρας θα κινείται μέσα από ηλεκτρονικούς τρόπους με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα, για την ασφάλεια, για την οικονομία, γενικά για τον Έλληνα ασφαλισμένο.

Βεβαίως τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και των φαρμάκων, αλλά και των παρακλινικών είναι σημαντικά, θα βοηθήσουν σ’ εμάς, στον ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσουμε, όπως σας είπα, και τις δαπάνες, αλλά να βελτιώσουμε και τις υπηρεσίες.

Επίσης θέλω να πω, ότι η μάχη αυτή είναι καθημερινή και δεν μπορεί κανείς να μην λάβει υπόψη του, ότι αυτές οι οδηγίες και οι πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν μέσα από τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη λειτουργία ενός ασφαλιστικού οργανισμού όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση σήμερα είναι αυτή. Όποιος διαφωνεί μαζί μου μπορεί να διαφωνεί, εγώ νομίζω ότι θα δεχτούμε να παίξουμε το ρόλο ενός σωσιβίου μιας κατάστασης, χωρίς αυτό να φαίνεται αλαζονικό, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η στήριξη, η συμπαράσταση, η απόφαση όλων μας να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα διασώζει το σύστημα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *