Κοινό δελτίο τύπου για την διαβλητότητα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Κοινό δελτίο τύπου για την διαβλητότητα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2011 11:16

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. πρωτ. 9787/23-11-2011

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πάτρας, και Αργολίδος εφιστούν την προσοχή των συναδέλφων Ιατρών που κάνουν χρήση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΣΗΣ) στο να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ελέγχουν το ιστορικό των αναγραφόμενων παρακλινικών εξετάσεων και φαρμάκων για το εάν εκδίδονται από τους ίδιους ή από αλλότριους φορείς.
Κατά την ακροαματική διαδικασία της εκδίκασης της προσωρινής εντολής των ασφαλιστικών μέτρων του ΣΗΣ, πιστοποιήθηκαν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ασφαλείας και ταυτοποίησης του συστήματος. Η εκδίκαση του αιτήματος μας για προσωρινή διαταγή στις 17-11-2011 απορρίφθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, καθόσον οι αντίδικοι υποσχέθηκαν ότι θα επιλύσουν άμεσα το θέμα ενώπιον της δικαστού, και ορίστηκε δικάσιμος για τις αρχές Ιανουαρίου. Οι δικαστές όμως αντελήφθησαν το περιεχόμενο της αίτησης μας και τους κινδύνους που έχουν προκύψει και αναμένουν μέχρι τότε τη διόρθωση των προβλημάτων ασφαλείας.
Εν όψει του δικαστηρίου (16/11/2011), ο ΟΠΑΔ προμηθεύτηκε ένα πιστοποιητικού ασφαλείας αξίας 99,63 ευρώ που όφειλε να υπάρχει εξαρχής, ενώ ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για το ΣΗΣ είναι 25 εκατομμύρια ευρώ, και επέβαλε την άμεση μεταβολή των κωδικών εισόδου στο σύστημα.
Παρακαλούνται λοιπόν οι συνάδελφοι να προβούν άμεσα σε αλλαγή των κωδικών τους στο ΣΗΣ, σύμφωνα με την προτροπή των υπευθύνων, εάν και σύμφωνα με τα πορίσματα που καταθέσαμε στο δικαστήριο, είναι αμφίβολο εάν αυτό και μόνο, αποτελεί επαρκές μέτρο προστασίας.
Σε περίπτωση κλήσης τους από οποιονδήποτε φορέα για πιθανή υπερσυνταγογράφηση ή παρέκκλιση από τους κανόνες συνταγογράφησης, να επικοινωνήσουν με τους Ιατρικούς τους συλλόγους ώστε να τύχουν της νομικής προστασίας τους. Αντίγραφο των στοιχείων της
δικογραφίας (πορισμάτων, πιστοποιητικών , καταγγελιών, κλπ) έχει σταλεί σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιοι Νομικοί Σύμβουλοι.
Οι πρόεδροι,
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εξαδάκτυλος Αθανάσιος
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  Ανεμοδουρά Βαρβάρα
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Σωτηρούδης Απόστολος
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ  Παναγιωτόπουλος Κων/νος

http://www.ispatras.gr/vasikesanakoinwseis/37-anakoinwseis-isp/1050-2011-11-23-11-16-58.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *