Προμήθεια ψηφιακού πιστοποιητικού ασφαλείας για το e-diagnosis

 

Η εκσυγχρόνηση των υπηρεσιών υγείας μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών της είναι ένας στόχος που βρίσκει σύμφωνο όλο το ιατρικό σώμα, αρκεί να πραγματοποιείται υπό συνθήκες που  εγγυώνται τις ορθές τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας και την ασφάλεια της διακίνησης του όγκου δεδομένων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Προμήθεια ψηφιακού πιστοποιητικού ασφαλείας για το e-diagnosis

Εν όψει της εκδίκασης προσωρινής εντολής των ασφαλιστικών μέτρων που υπεβλήθησαν από τους Ιατρικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πάτρας και Αργολίδας κατά των ΗΔΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΕΟΠΥΥ για την πιστοποιημένη διαβλητότητα του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ΟΠΑΔ έσπευσε σε κατάσταση πανικού να προμηθευτεί το περιβόητο πιστοποιητικό ασφαλείας που έλειπε από το site του e-diagnosis μία ημέρα πριν την εκδίκαση της προσωρινής εντολής.

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι άφησαν απροστάτευτους τους κωδικούς των ιατρών και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για ένα κόστος πιστοποιητικού που  είναι 99,63 ευρώ ετησίως  με ένα προϋπολογισμό διαγωνισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το e-diagnosis λοιπόν ήταν ένα ανοικτό σύστημα ευανάγνωστο στα “μάτια τρίτων”, όπως πιστοποιεί επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών.  Επειδή όμως οι ιατροί εισέρχονται με τους ίδιους κωδικούς και στα δύο συστήματα, αυτομάτως και το e-syntagografisi καθίστατο “ανοικτό και ευανάγνωστο” σύστημα.   Κατατέθηκε επίσημο πόρισμα / καταπέλτης από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων Πατρών.
Οι αντίδικοι (ΗΔΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΕΟΠΥΥ), αφού εξήγησαν στην πρόεδρο του δικαστηρίου ότι έχουν προχωρήσει σε αγορά του πιστοποιητικού και θα ζητήσουν άμεση ανάκληση των κωδικών των ιατρών για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του συστήματος, επιτέθηκαν στους εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων, χαρακτηρίζοντας τους απλά σωματεία που δεν αντιπροσωπεύουν κανένα, αφού δεν έχουν την κάλυψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στους ισχυρισμούς τους αναφέρθηκαν ότι τα παριστάμενα σωματεία αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των απανταχού υπερσυνταγογράφων, η πάταξη των οποίων είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού της χώρας και του Υπουργού Υγείας.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κος. Βουδούρης εγκαλεί συναδέλφους για υπερσυνταγογράφηση “δι υπόθεσίν τους”, σε ένα περιβάλλον διαβλητού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατά το οποίο μπορεί να εκδώσουν συνταγή και οι φαρμακοποιοί, γνωρίζοντας μόνο το ΑΜΚΑ του ιατρού, αφού το “ανοιχτό” λογισμικό του e-syntagografisi τους το επιτρέπει.

Καταγγελίες ιατρών, προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επίσημη πιστοποίηση Πανεπιστημίου και έκθεση εμπειρογνωμώνων δε στάθηκαν εμπόδιο στην πίεση που άσκησαν οι αντίδικοι στην Πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία δεν προχώρησε τελικά σε άμεση απόσυρση των site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ορίστηκε όμως τακτική δικάσιμος.

Και ο αγώνας συνεχίζεται …

Αννα Μαστοράκου
Μέλος ΔΣ ΙΣΠ
Εκπρόσωπος ΠΙΣ

πηγη

http://medispin.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *