Ένωση Ιατρών Νομού Αχαϊας. Συνάντηση με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ

18/11/2011

Σήμερα, 18/11/11, διενεργήθηκε συνάντηση-σύσκεψη με το Διοικητή κο Κατσικόπουλο και τον Υποδιοικητή κο Πατσιαλό. Τα κύρια θέματα που εκτέθηκαν στην ηγεσία της ΥΠΕ από τη μεριά της ΕΙΝΑ ήταν τα εξής:

Η ανακοίνωση της παραχώρησης 13 θαλάμων (δίκλινων και μονόκλινων) με 20 κλίνες προς χρήση από ασφαλιστικές εταιρίες στο νοσοκομείο του Ρίο, βάσει της σύμβασης που έχουν υπογράψει το υπουργείο και η 6η ΥΠΕ. Δηλώθηκε από τη μεριά της ΥΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από κάποια ασφαλιστική εταιρία για τις εν λόγω κλίνες. Μας αναφέρθηκε ότι μόνο δύο περιστατικά νοσηλεύτηκαν με την εμπλοκή ασφαλιστικών εταιριών στο ΓΝ Πρέβεζας και στο ΓN Άρτας. Δηλώσαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη δημιουργία ασθενών 2 ταχυτήτων στο νοσοκομείο ή ιατρικού προσωπικού υπόλογου σε ιδιώτες και θα εμποδίσουμε με κάθε μέσο την παραχώρηση κλινών σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η αντίδρασή μας θα εκφραστεί έντονα και έμπρακτα, μέσα στις επόμενες μέρες.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας μέσω της 6ης ΥΠΕ ότι στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων περιορίζονται τα τμήματα του εργαστηριακού τομέα (αιμοδοσία, αξονικός/μαγνητικός τομογράφος, παθολογοανατομικό κ.α.) σε ιδρύματα που έχουν λιγότερες από 400 κλίνες. Εξηγήθηκε από τη μεριά της ΥΠΕ ότι αυτό δεν αφορά σε υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν ή που έχει εγκριθεί η λειτουργία τους και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης (πχ. αξονικός ΓΝ Αιγίου) αλλά εξορθολογισμό των οργανισμών των νοσοκομείων από εδώ και εμπρός. Επ” αυτού του θέματος εκτέθηκαν οι θέσεις της ΕΙΝΑ για το νέο οργανισμό του ΠΓΝΠ που κατατέθηκε χωρίς να ληφθούν υπ” όψιν και οι ενστάσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το μη διαχωρισμό των πανεπιστημιακών κλινικών από αυτές του ΕΣΥ. Στο ερώτημα τι συνέβη με τον οργανισμό του ΓΝ “Άγιος Ανδρέας” που εστάλησαν πίσω παρατηρήσεις από το ΥΥΚΑ , ο κος Κατσικόπουλος είπε πως πρόκειται για πιθανά λάθη στην καταγραφή των δεδομένων και αυτά μπορούν να διορθωθούν και με την παρέμβασή των γιατρών. Αντιτείναμε -και έχουμε την πεποίθηση- ότι αν οι προτάσεις του ΥΥΚΑ αφορούν στις μελέτες Λιαρόπουλου-Κυριόπουλου που περιορίζουν τις δομές στα δημόσια νοσοκομεία, είμαστε αντίθετοι. Σε κάθε περίπτωση, θα ελέγξουμε τις προτάσεις για τους νέους οργανισμούς και θα τοποθετηθούμε σύντομα και δημόσια.
Θέσαμε το θέμα του προσωπικού που πρόκειται να τεθεί σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα (εφεδρεία) και επιβεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες της ΥΠΕ ότι αυτό αφορά τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων αλλά δεν έχουν ειδοποιηθεί για κάτι συγκεκριμένο από το ΥΥΚΑ. Προφανώς και δείξαμε την έντονη αντίδρασή μας και προειδοποιήσαμε για τη στάση μας σε περίπτωση που συμβεί αυτό.
Για το θέμα της έλλειψης υλικών (μόνιμα είτε εκ περιτροπής σε όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας) και την ακαταλληλότητα λόγω αστοχίας (“φθηνά” υλικά), δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση παρά ότι θα ενεργοποιηθούν οι διοικήσεις προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα.
Για το εφημεριακό σύστημα των δύο νοσοκομείων της Πάτρας, δηλώθηκε από το Διοικητή της ΥΠΕ ότι ολοκληρώνονται τα μέτρα ανάκλησης αποσπάσεων νοσηλευτριών και τραυματιοφορέων ώστε να εφημερεύει πλήρως το ΠΝΠ 20 ημέρες και το ΓΝΠ “Άγιος Ανδρέας” 10 ημέρες το μήνα, χωρίς να μετακινούνται άσκοπα οι ασθενείς από το ένα στο άλλο νοσοκομείο για εξετάσεις και να γίνει η εφημερία πιο ασφαλής.
Ορίστηκε για την Πέμπτη 24/11 επίσκεψη κλιμακίου της 6ης ΥΠΕ στο ΓΝ Αιγίου για να συζητήσει με τους φορείς των γιατρών και των εργαζομένων τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου που -παρεμπιπτόντως- εδώ και δύο μήνες παραμένει χωρίς διοικητή.
Τέλος, ρωτήθηκε ο κος Κατσικόπουλος αν τις τελευταίες μέρες επισκέφθηκε της έδρα της 6ης ΥΠΕ κλιμάκιο της “task force” του κου Ράιχενμπαχ για έλεγχο των οικονομικών της υγείας στην περιοχή και απάντησε αρνητικά.

Η ΕΙΝΑ δηλώνει την παρουσία της και την εγρήγορσή της σε ότι συμβαίνει στην υγειονομική μας περιοχή και θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη 22/11 στις 13.30 μμ, για περαιτέρω ενέργειες.

http://ygeianet.gr/keimeno.php?id=26233

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *