Κάθε μέρα ένα φαρμακείο κλείνει στη Γερμανία. Κάρτα Υγείας: Οι Ιατροί Αντιστέκονται

Ενώ εδώ και πολλά χρόνια τα 21.400 Γερμανικά φαρμακεία περνούν μια περίοδο σοβαρής λιτότητας, η χρονιά του 2011 βάζει σε κίνδυνο πολυάριθμες υπηρεσίες που προσφέρουν τα φαρμακεία στους ασφαλισμένους, διότι οι υπάρχουσες χαμηλές επιστημονικές ανταμοιβές δεν επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να εκτελέσουν σωστά το σύνολο των υποχρεώσεων τους. Το 2004 προς αντιστάθμιση της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, αντικαταστάθηκε το περιθώριο κέρδους των Γερμανών φαρμακοποιών μόνο με μια ανταμοιβή 8,10 ευρώ ανά κουτί και με ένα επί πλέον κέρδος διαχείρισης 3%. ( Ας σημειωθεί ότι αυτό ισχύει μόνο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα . Για τα ΜΗΣΥΦΑ φάρμακα και παραφάρμακα, οι τιμές είναι ελεύθερες και ισχύει το περιθώριο κέρδους της αγοράς).

Αυτό το σύστημα ήταν τότε ικανοποιητικό για τους φαρμακοποιούς. Αλλά αυτό όχι μόνο δεν αυξήθηκε από τότε, παρ’ όλο που τα έξοδα λειτουργίας αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά αυξήθηκε πρόσφατα και το rebate προς τα ταμεία από 1,75 ευρώ στα 2,05 ευρώ ανά συνταγογραφούμενο φάρμακο. Άρα στην ουσία η ανταμοιβή τους μειώθηκε από τα 8,10 ευρώ, στα 6,38 ευρώ ανά κουτί, που είναι κάτι τελείως ανεπαρκές για να καλύψουν τα έξοδά τους, αν σημειωθεί ότι αυξήθηκε και το κόστος ζωής. Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται έντονα μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων, γιατί θεωρούν ότι το κράτος μονομερώς προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες υγείας μόνο από το φάρμακο. Ας σημειωθεί ότι οι ανταμοιβές των γιατρών αυξήθηκαν κατά 2,1%, οι νοσοκομειακές δαπάνες κατά 4,6% ,ενώ η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε πάνω από 6%! Απόδειξη της δυσμενούς κατάστασης; 370 φαρμακεία έκλεισαν τις πόρτες τους εδώ και ένα χρόνο και αναμένονται τα χειρότερα για το 2012!

Ετήσιο Συνέδριο: Οι Φαρμακοποιοί Έχουν Αγανακτήσει!

Πτώση της δραστηριότητας και του τζίρου, σημαντική πτώση στα κέρδη, αύξηση των φαρμακείων που κλείνουν. Συνολικά κλείσανε 107 φαρμακεία το 2010 και συνεχίζουν να κλείνουν 2 φαρμακεία την εβδομάδα σε όλη τη χώρα. Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί λοιπόν είχαν μια κακή χρονιά το 2010 και αναμένουν μια ακόμη πιο δύσκολη για το 2011, όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο οικονομικό τους συνέδριο που έγινε στο Potsdam κοντά στο Βερολίνο. Έκριναν ότι πρέπει να κινητοποιηθούν για να ευαισθητοποιήσουν και τους κρατικούς φορείς αλλά και το κοινό. Συγκεκριμένα το πρόβλημα τους μεγιστοποιήθηκε από το 2011 με την αύξηση του rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μείωση της έκπτωσης και πίστωσης που είχαν από το χονδρεμπόριο. Παράλληλα είχαν και μείωση των συνταγών από τους γιατρούς, καθώς και μείωση των πωλήσεων των OTC. Παράλληλα ένας αριθμός “κλασσικών” φαρμακείων μετετράπησαν σε θυγατρικές φαρμακείων. Ας σημειωθεί ότι στη Γερμανία από το 2004 κάθε φαρμακείο έχει το δικαίωμα να ιδρύσει μέχρι 3 άλλα φαρμακεία σαν θυγατρικές εταιρείες και το 15% των φαρμακοποιών έχουν ήδη ιδρύσει τέτοιες θυγατρικές. Για να ανταποκριθούν λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να εξασφαλίσουν μια βιωσιμότητα στο μέλλον, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν την καινοτομία μέσα από νέες δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των πελατών τους, που δεν αρκούνται μόνο στην προστασία της υγείας τους, αλλά αναζητούν μια πιο ποιοτική ζωή μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του φαρμακείου.

Τιμές Μειωμένες για τα Φάρμακα
Το Γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να θεσπίσει ένα νόμο που θα απαγορεύει τη φαρμακευτική βιομηχανία να ορίζει ελεύθερα τις τιμές των φαρμάκων όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό το μέτρο αποφασίστηκε μετά απο μια μελέτη ότι τα φάρμακα στη Γερμανία, πρωτότυπα ή αντίγραφα, είναι απο 50-100% πιο ακριβά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κάρτα Υγείας: Οι Ιατροί Αντιστέκονται
Η νέα γερμανική κάρτα ασφάλισης ασθενείας, η οποία παρουσιάστηκε ως μια «τεράστια δεξαμενή δεδομένων», δοκιμάζεται σε ορισμένες περιοχές εδώ και αρκετούς μήνες. Σε λιγότερο από ένα χρόνο αναμένεται να εφαρμοστεί και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, η κάρτα αυτή προκαλεί ήδη αναταραχές στο εσωτερικό του ιατρικού σώματος. Στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου τους, οι Γερμανοί ιατροί αντέδρασαν σε αυτή τη νέα κάρτα. Της καταλογίζουν ότι, αντίθετα με την προηγούμενη κάρτα, περιέχει δεδομένα για την υγεία του ασθενούς, τα οποία αφορούν κυρίως στο ιατρικό ιστορικό, τις διάφορες θεραπείες και την παθολογία του. Συνεπώς, αυτή η καινούργια κάρτα ασφάλισης ασθενείας θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ένα βήμα όμως που ο γερμανικός ομοσπονδιακός ιατρικός κλάδος αρνείται να κάνει. (ΣΣ. Αρα η Γερμανία ΔΕΝ έχει Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση). Καθώς ο κλάδος αυτός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δεκαπέντε συνεργάτες της εταιρείας Gematik, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη αυτής της κάρτας, φοβάται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κρατούν ορισμένα ιατρικά δεδομένα με σκοπό τον αποκλεισμό ή την επιβάρυνση των μελών τους, για λόγους που σχετίζονται με την υγεία τους. Ο φόβος αυτός είναι ιδιαίτερα δικαιολογημένος, εξαιτίας ενός από τα χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος υγείας: η αγορά του γενικού συστήματος – υπάρχουν 262 ταμεία στη Γερμανία – είναι ελεύθερη.
Οι Φαρμακοποιοί Έχουν Εγκλωβιστεί σε Έναν Ασφυκτικό Κλοιό
Πρόκειται για ένα νόμο για την εξοικονόμηση δαπανών υγείας. Έτσι ονομάσθηκε η νέα νομοθεσία για την εξυγίανση της αγοράς των φαρμάκων (Amnog-Neuordnung des Arzneimittelmarktes), που ψηφίστηκε στις 12 Νοέμβρη 2010. Αυτή η συνιστώσα της μεταρρύθμισης σχετικά με τη χρηματοδότηση της ασφάλισης υγείας, συνίσταται στο να “θίξει” τους φαρμακοποιούς με δύο τρόπους. Πρώτον, το rebate που αποδίδουν στα ταμεία για κάθε πωλούμενο προϊόν – € 1.75 σε κάθε € 8.10 – ανήλθε σε € 2.05 από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στην πραγματικότητα, 170 εκατ. ευρώ θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν, αυτή τη φορά έμμεσα, από μια προγραμματισμένη μείωση των εκπτώσεων προς τους φαρμακοποιούς από το χονδρεμπόριο. Το περιθώριο κέρδους των χονδρεμπόρων έχει πράγματι μειωθεί σε 3,4% (αντί για 6% που ήταν προηγουμένως), συν μια αμοιβή των 0,70 ευρώ που αποδίδουν ανά προϊόν στα ταμεία, άρα μια εξοικονόμηση των 180 εκατ. ευρώ για το σύστημα υγείας. Η βιομηχανία με τη σειρά της θα αυξήσει το rebate στα ταμεία από 6 σε 16% και στο μέλλον θα πρέπει να παρέχει μια αποδεδειγμένη ιατρική υπηρεσία για όλα τα καινοτόμα φάρμακα των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η τελευταία τροποποίηση, η συσκευασία των φαρμάκων θα εξαρτάται από τη θεραπεία. Το 74% των σημερινών φαρμάκων θα επηρεαστούν από την αλλαγή συσκευασίας και οι φαρμακοποιοί φοβούνται ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν κουτιά ακόμη και με 1200 ταμπλέτες, κάψουλες ή ακόμη και μπιτόνια παρακεταμόλης …!
Frankfurter Allgemeine Nov 2011,

Dr. Harry Gouvas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *