Περιστατικό δωρεάς οργάνων από το Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Παπανικολάου

Δώρο ζωής σε ένα αγόρι 9,5 ετών και σε άλλους συνανθρώπους της χάρισε μια 47χρονη άτυχη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από το θάνατό της. Το παιδί, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση από την ηλικία των έξι ετών!

Η ευεργετική δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου». Δότρια ήταν μία 47χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο Διευθυντής της Μ.Ε.Θ. πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, ενώ άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών, σε συνεργασία με τους ιατρούς της Μονάδας

Το χειρουργείο ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ μερικές ώρες αργότερα τα ληφθέντα όργανα άρχισαν να μεταμοσχεύονται από τους χειρουργούς της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 57 ετών, ο οποίος έπασχε από ηπατική ανεπάρκεια, ενώ ο δεύτερος νεφρός μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αθήνα και μεταμοσχεύτηκε από την ομάδα της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, σε άνδρα 49 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 5 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευτούν σε ασθενείς του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Αξιοσημείωτη υπήρξε για άλλη μια φορά η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μ.Ε.Θ., ενώ άμεση ήταν και η ανταπόκριση της Ιεράς Μητρόπολης της Θεσσαλονίκης στην προσφορά στέγης, που θα φιλοξενήσει την οικογένεια του μικρού αγοριού για το διάστημα που θα χρειαστεί, έως ότου να αναρρώσει πλήρως.

Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *