Συναρτούν το «δώρο» με την 6η δόση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Χθες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Γ. Κουτρουμάνη και Φ. Σαχινίδη (αναπληρωτής Οικονομικών), της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα και των διοικητών των μεγαλύτερων Ταμείων (Ρ. Σπυρόπουλος-ΙΚΑ, Γ. Βουδούρης-ΟΑΕΕ) αποφασίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύσει με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καταβάλει κανονικά την επόμενη εβδομάδα τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Το εν λόγω ποσό είναι πέραν της προγραμματισμένης (προϋπολογισμός 2011) ενίσχυσης των Ταμείων από το Δημόσιο και θεσμοθετήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (Ιούλιος 2011).

Ωστόσο, το οικονομικό «άνοιγμα» των Ταμείων δεν σταματά εδώ. Τα Ταμεία θα χρειαστούν και νέα οικονομική ενίσχυση για τις υποχρεώσεις του επομένου μήνα. Προς τούτο ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στη Βουλή επί της συζήτησης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη «επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων καθώς και των άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου». Κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα της χώρας.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει ότι «η καταβολή των συντάξεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά». Χωρίς να προσδιορίζει και την πηγή της χρηματοδότησης. Ούτε καν την πηγή της αισιοδοξίας του…

Τα Βαρέα

* Κατά τα λοιπά, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιοποιήσει τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ), η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές Νοεμβρίου. Από αυτή θα εξαιρεθούν επαγγέλματα που απαχολούν σήμερα περισσότερους από 80.000 εργαζομένους, ενώ αναμένεται να ενταχθούν άλλες ειδικότητες (κυρίως του Δημοσίου) όπου εργάζονται σχεδόν 40.000 άτομα.

Η εν λόγω μεταβολή δεν απασχολεί όσους έχουν τουλάχιστον 3.600 ΒΑΕ ένσημα οι οποίοι θα συνεχίσουν την ίδια ασφάλιση. Θα αλλάξουν κατηγορία οι νεότεροι ασφαλισμένοι.

Κατά τα λοιπά ο κ. Κουτρουμάνης υποσχέθηκε:

* Την άντληση από τις φαρμακευτικές εταιρείες 262 εκατ. ευρώ μέχρι 15 Δεκεμβρίου (rebete) προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Την ολοκλήρωση, μέχρι τέλους του χρόνου, του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, την εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών και την υπογραφή ενιαίων συμβάσεων με τους ιατρούς, τα φαρμακεία, τις κλινικές και τους άλλους παρόχους υγείας.

* Την εκπόνηση μέχρι τέλος Νοεμβρίου των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία του εφάπαξ, αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (μειώσεις) συγκεκριμένων Ταμείων «έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμα».

* Την απογραφή των συνταξιούχων συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=326540

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *