Ουρές στα γραφεία των «Γιατρών του Κόσμου» και στα συσσίτια

Ταυτόχρονα, τον τελευταίο χρόνο, δραματική είναι η αύξηση στον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται το πολυϊατρείο των «Γιατρών του Κόσμου», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι ασθενείς -κατά μέσο όρο- πλησιάζουν τους 1.000 τον μήνα, με το 70% αυτών να είναι Έλληνες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν γύρω στους 500.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το επισκέπτονταν, συνήθως, αλλοδαποί και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε και μία νέα κατηγορία. Αυτή των νεόπτωχων.

Πρόκειται για Έλληνες, ηλικίας από 40 ως και 60 ετών, οικογενειάρχες, που έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες για την υγεία τους ιατρικές εξετάσεις και να προμηθευτούν τα φάρμακα που απαιτεί η αγωγή τους.

Στο μεταξύ, έκκληση απευθύνουν οι «Γιατροί του Κόσμου» σε όλους για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων που επισκέπτονται τα πολυϊατρεία τους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Οι αιτήσεις στο Ίδρυμα της «Τράπεζας Τροφίμων» έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της ανοδικής πορείας της ανεργίας. Σύμφωνα με την «Τράπεζα Τροφίμων», μέσα σε μόλις έναν χρόνο στην Αττική ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 35%.

Ίδια εικόνα και στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας, με την Αρχιεπισκοπή να υπολογίζει τις μερίδες που διανέμονται ημερησίως σε 10.000.

Μάλιστα, πολλοί από όσους ζητούν βοήθεια δεν είναι άστεγοι, αλλά άνθρωποι που πρόσφατα απολύθηκαν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Άλλωστε, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την επίσημη ανεργία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Στο ύψος ρεκόρ του 18,4% «εκτινάχθηκε» η ανεργία στη χώρα τον Αύγουστο, κατά 6 και πλέον μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Όσο για την ανεπίσημη…

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος, Σωτήρης Σκουλούδης

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=419399&cid=4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *