Περίεργη καθυστέρηση για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος δήλωσε στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα αξιολογούνται στο εξής και για την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας περί επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ), ενώ πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τότε που ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Άρ. Μουσιώνης ζήτησε και έλαβε κατεπειγόντως τις εκθέσεις – αναφορές των διοικητών των νοσοκομείων της περιφέρειάς του σχετικά με τη διαχείριση των ΕΙΑ εκ μέρους τους, προκειμένου να τις αξιολογήσει.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν τις σοβαρές παρανομίες σε σειρά νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά προχωρούν σε… συσκέψεις διοικητών!

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, και ενώ η 1η ΥΠΕ Αττικής έχει εντοπίσει τα νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν περίεργες αποκλίσεις από τους μέσους όρους των ποσοτήτων ΕΙΑ που αποστέλλουν στον “Αποτεφρωτήρα Α.Ε.”, πραγματοποιείται μεθαύριο, Πέμπτη, ευρεία σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ Αττικής για το θέμα της διαχείρισης των ΕΙΑ, υπό την προεδρία του Άρ. Μουσιώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η “Α” έχει φέρει κατ’ επανάληψη στη δημοσιότητα τα αποκαλυπτικά στοιχεία δύο μελετών, οι οποίες διενεργήθηκαν υπό την επιστημονική ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Δημ. Κομίλη, σύμφωνα με τις οποίες το νοσοκομείο της Αθήνας “Λαϊκό” εμφανίζει διαχρονικά μέχρι σήμερα τις μεγαλύτερες και πιο περίεργες αποκλίσεις από τους αποδεκτούς και τους καταγεγραμμένους μέσους όρους στην αποστολή ΕΙΑ στον “Αποτεφρωτήρα Α.Ε.”.

Οι ίδιες μελέτες καταγράφουν σοβαρές σχετικές αποκλίσεις και για τα νοσοκομεία της Αθήνας “Ευαγγελισμός” και “Ελπίς”, αλλά και για κάποιες ιδιωτικές κλινικές του λεκανοπεδίου.

Για το θέμα του “Λαϊκού”, μάλιστα, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελ. Ράικου είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία είναι άγνωστο σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα.

Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας δηλώνει σιβυλλικά ότι στη μεθαυριανή σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί “ξύρισμα των πάντων” σχετικά με τη διαχείριση των ΕΙΑ, αλλά τόσο το σχετικό τελικό πόρισμα της 1ης ΥΠΕ όσο και οι ενδεχόμενες κυρώσεις κατά διοικητών δεν αναμένονται πριν από τις 10 Δεκεμβρίου…

Η αισθητή καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών γεννά σοβαρές υποψίες ότι η 1η ΥΠΕ Αττικής, ασφαλώς με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεν επιθυμεί να επιβάλει τώρα κυρώσεις σε διοικητές, επειδή επιδιώκει να πετύχει σε ορατό χρονικό διάστημα την πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των ΕΙΑ από τους διοικητές των οικείων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Με άλλα λόγια, η 1η ΥΠΕ Αττικής και το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν απλώς να “μηδενίσουν το κοντέρ” σχετικά με τη νόμιμη διαχείριση των ΕΙΑ από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, θέμα για το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη για πολλοστή φορά έναντι του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=651588

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *