Συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τους ιατρούς των Βορείων Προαστίων για τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας

Αθήνα, 11-11-2011
Συνάντηση ενημέρωσης με τους ιατρούς των Βορείων Προαστίων διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, προκειμένου να γίνει εκτενή συζήτηση για μια σειρά από γεγονότα, πολιτικές αποφάσεις και εξελίξεις που προωθούνται στο χώρο της υγείας.

Τρία είναι τα ανοικτά καίρια ζητήματα που αφορούν τον ιατρικό κόσμο, με πρώτο τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και το πώς επηρεάζει αυτή τους ασφαλισμένους και τους λειτουργούς υγείας, δεύτερο ζήτημα είναι η εφαρμοστική εγκύκλιος του Ν. 3919/2011, με την οποία ο παραιτούμενος Υπουργός Υγείας επιχειρεί να παραδώσει την υγεία στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τρίτο η πληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ιατρούς τα οποία ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του δημόσιου διαλόγου και στην χρησιμότητα της ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου για το μέλλον της υγείας ανεξάρτητα των πολιτικών συγκυριών. Παράλληλα έκανε αναφορά στις έως σήμερα κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου στις οποίες πρωτοστάτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με στόχο να αναδειχθεί η κάθετη αντίθεση στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των ιατρών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Είμαστε αντίθετοι με ένα σύστημα απασχόλησης γιατρών χωρίς συμβάσεις, χωρίς συνταγολόγια, ένα σύστημα που οι γιατροί ενημερώνονται για τα ζητήματα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέσω μεταμεσονύκτιων sms. Με ένα σύστημα που δεν διασφαλίζει ούτε πως θα αμειφθούμε, αλλά ούτε κι αν αμειφθούμε για τις υπηρεσίες μας. ‘Ένα σύστημα που δεν διασφαλίζει την καταβολή των οφειλών του παρελθόντος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

«Εμείς ως ΙΣΑ –σημείωσε- υποστηρίζουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει από αυτόν κανέναν γιατρό και το κυριότερο θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου δαπανών. Αυτό σύστημα χρειαζόμαστε κι όχι αυτό που επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή η απερχόμενη πλέον κυβέρνηση. Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να δημιουργηθεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που θα είναι και ποιοτικότερο και λιγότερο δαπανηρό.»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διεκδικεί:
-Το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή
-Το δικαίωμα της συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα αν
συμβληθούν ή όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
-Την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασία, όχι ατομικών με τον κάθε
γιατρό, που θα αφορά το σύνολο των συναδέλφων που θα στο νέο φορέα.
-Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Λοβέρδου η οποία επιτρέπει στα
επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλουν στο χώρο της υγείας, αλλοιώνοντας το
χαρακτήρα του ιατρικού λειτουργήματος.
-Την άμεση εξόφληση των οφειλομένων σε συναδέλφους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Πατούλης κλείνοντας την τοποθέτηση κάλεσε σε εγρήγορση και συσπείρωση τους λειτουργούς της υγείας, σε μία οργανωμένη αντίδραση ενάντια στην αποδόμηση και στη διάλυση της δημόσιας υγείας.

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σωτήρης Ρηγάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Αχιλλέας Ρέντης και το μέλος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Μαρίνος. Επίσης μεταξύ των ιατρών παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αντώνιος Παρτσινέβελος, Κωνσταντίνος Νταλούκας, Νικόλαος Δούσης Ρασσιάς. Επίσης ο κ. Μάριος Μαραγκάκης και η κα Γλυκερία Μοστρού.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                               ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *