«Εγκλημα» του Κουτρουμάνη!

Χωρίς φάρμακα, δωρεάν μεταγγίσεις και σύνταξη μένουν περίπου 5.000 ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50%. Πρόκειται για απόφαση που το υπουργείο πήρε προφανώς για λόγους οικονομίας, χωρίς να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Μεσογειακής Αναιμίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία θα το προστάτευε από την απίστευτη «γκάφα» στην οποία υπέπεσε, καθώς, με άπλα λόγια, το «κούρεμα» στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας στα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση δεν μπορεί να γίνει!

Και γιατί δεν μπορεί να γίνει; Διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πολίτες είναι πάνω από 26 ετών και δεν έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% δεν λαμβάνουν το ειδικό βιβλιάριο ασθενείας, βάσει του οποίου υπόκεινται σε ευεργετικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τόσο τη δωρεάν πρόσβαση στην πανάκριβη υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη για να επιβιώσουν όσο και την υπαγωγή τους σε ειδικά μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, όπως η συνταξιοδότηση στη δεκαπενταετία!

Ετσι, με τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50%, το υπουργείο Εργασίας λέει στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία ότι θα συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, τη στιγμή που, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, ο μέσος όρος επιβίωσης των συγκεκριμένων ασθενών προσδιορίζεται στα 50 έτη, και ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, δηλαδή περί τα 3.000 ευρώ τον μήνα!

«Θα δουλεύω από τον τάφο μου για 15 χρόνια για να μου κολλάνε ένσημα μήπως και πάρω σύνταξη» λέει στη «δημοκρατία», προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με χιούμορ την τραγελαφική αυτή κατάσταση, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία, γιατρός Βάνα Μυρίλλα.

Και εξηγεί: «Αυτήν την πρόταση την έκανε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα, η οποία είναι οδοντίατρος και είναι λογικό να μη γνωρίζει από αυτά». «Γιατί όμως δεν υπήρχε αιματολόγος στην επιτροπή που έλαβε αυτή την απόφαση;» αναρωτιέται η πρόεδρος του συλλόγου, η οποία σημειώνει ότι το πιο εξοργιστικό ήταν η απάντηση που πήρε από χθες από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, όταν τα ρώτησε γιατί δεν ζητήθηκε από το ΚΕΣΥ η γνωμοδότηση των αρμοδίων. «Διότι έγιναν όλα στο… πόδι, μας είπαν! Ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης έχει υπογράψει την πρόταση, η οποία είναι ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο! Και τώρα, αφού τους εξηγήσαμε με επιστολές μας τι πρόκειται να μας συμβεί, την έχουν ζητήσει πίσω. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η βλακεία είναι αήττητη!»
Ρίτα Μελά

http://www.dimokratianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *