Κατάρευση ΤΣΑΥ και επείγουσες προτάσεις

“Η Υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό,
που καταλαβαίνεις την αξία του μόνο
όταν την χάσεις” (Ελληνικό γνωμικό)

Πρέβεζα 10-11-2011
Αγαπητοί συνάδελφοι Υγειονομικοί

Σε χθεσινή ημερίδα που έγινε στήν Αρτα, όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, και άλλοι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, κλπ, ανακοινώθηκε μεταξύ των άλλων το εξής πολύ σημαντικό που “πέρασε στά ψιλά”: “Το Ταμείο ΤΣΑΥ των Υγειονομικών, που τώρα αποτελεί τμήμα του ΕΤΑΑ, είχε περιουσία περίπου 900.000.000 Εuro που βάσει νόμου ήταν καταθεμένο στήν Τράπεζα της Ελλάδας, και άλλα 300.000.000 Εuro σε δικό του Ταμείο. Τα 900.000.000 είχαν ”επενδυθεί” σε ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, που εθεωρούντο τότε ασφαλής (Sic)  επένδυση, τα υπόλοιπα δέ 300.000.000 επενδύθηκαν σε Τραπεζικές μετοχές (τότε ελέγοντο Blue Chips, δηλαδή “γερά χαρτιά” (ξανά Sic), πού τώρα έπεσαν και είναι “κομφετί”). Πέραν αυτού το ΤΣΑΥ έχει και περιουσία σε ακίνητα άγνωστο σε μάς τους ασφαλισμένους. Εν κατακλείδι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις (κούρεμα ομολόγων 50%) η περιουσία του ΤΣΑΥ μετατράπηκε σε 50% Χ 900.000.000 Euro = 450.000.000 Εuro, και τα 300.000.000 Euro μετοχών μάλλον κάτω από 50.000.000 Euro. Τέλος η πτώση της αξίας των ακινήτων σίγουρα μειώνει και την αξία των όποιων ακινήτων στό 75% αυτής. Στο μεταξύ, η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας που επίκειται να υπογραφεί από τον ΥΠΟ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ και τα δύο μεγάλα κόμματα (σύντομα ελπίζω , “αποκόμματα”) προβλέπει την επανακεφαλαιοποίηση τωων απωλειών των Τραπεζών αλλά δεν περιλαμβάνει άρθρο γιά επανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων Επανακεφαλαιοποίηση σημαίνει δώρο χρήματα από την Τρόϊκα ώστε να “ρεφάρουν” τις απώλειες). Με βάση τα ανωτέρω η κοινή λογική λέει ότι σύντομα η σύνταξη του ΤΣΑΥ θα πάει στά 500 Euro μηνιαίως και σύντομα οι ασθενείς Υγειονομικοί μάλλον θα αγοράζουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους. Επί των ανωτέρω έχω να σχολιάσω και να προτείνω τα εξής:
1. Η ασφάλιση Υγείας και Συνταξιοδότησης των Ελλήνων διά νόμου είναι υποχρεωτική σε Κρατικό ΝΠΔΔ Ασφαλιστικό Ταμείο. Το θεωρώ φασιστικό, αυταρχικό και πρέπει να αλλάξει. Βεβαίως και η πλούσια Γερμανία έχει δύο μεγάλα κρατικά Ασφαλιστικά Ταμεία, την ΑΟΚ (Α-Ο-Κά, γιά τους γκασταρμπάϊντερς) και την ΒΚΚ (μπέ-κα-κα, γιά τους δημόσιους υπάλληλους και …ευγενείς), αλλά αφήνει την ελευθερία σε όποιον γουστάρει να ασφαλιστεί στόν ιδιωτικό τομέα πχ Αllianze. Είναι τέτοια η οικονομική ισχύς της Allianze στη Γερμανία που λόγω της χρηματοδότησής της, το στάδιο της Bayern Mονάχου γράφει ARENA-ALLIANZE!!! Προτείνω την νομική απελευθέρωση της Ασφάλισης ακόμα και στόν ιδιωτικό τομέα, έστω γιά τους νέους ασφαλιζόμενους.
2. Η ετήσια εισφορά μας στό Ταμείο ΤΣΑΥ είναι 2855,16 Euro. Πολλοί από μας το πληρώνουμε από την τσέπη μας, άλλοι το πληρώνουν δια παρακρατήσεως από το μισθό τους. Υποτίθεται τα μισά από αυτά τα χρήματα προορίζονται γιά ετήσιες ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και φυσικά διαγράφονται κάθε χρόνο, ενώ το άλλο 50% υποτίθεται έπρεπε να κλειδώνονται ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν (να “αυγατίσουν” δηλαδή). Ουδέποτε μας ενημέρωσε κανείς τί γίνεται αυτό το χρηματικό ποσόν που μας ανήκει, όπως κάνουν οι τράπεζες. Προτείνω, κάθε Ιανουάριο το ΤΣΑΥ να μας ενημερώνει μηχανογραφικά πόσα χρήματα από τις εισφορές μας βρίσκονται στό λογαριασμό μας, με άμεση νομοθετική ρύθμιση.
3. Στην Διοίκηση των Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ με πλήρη ασχετοσύνη στό βιογραφικό επί των Οικονομικών της Υγείας. Πχ Διοικητής του ΤΣΑΥ επί σειρά ετών ήταν ο κ. Βουδούρης ένας απλός παθολόγος, πού υποθέτω στό βιογραφικό του είχε τίτλο ειδικότητας και …κομματική αφισοκόλληση. Σήμερα ο κ. Βουδούρης είναι διά διορισμού με το “έτσι θέλω”, Πρόεδρος του νέου Υπερταμείου ΕΟΠΥΥ. Είναι απίστευτο. Αυτό λέγεται δημοκρατία? Ουδέποτε ερωτηθήκαμε γιά τους διορισμούς αυτούς. Προτείνω αλλαγή του νομοθετικού Πλαισίου και ο Διοικητής του ΤΣΑΥ να εκλέγεται βάσει βιογραφικού από τους ασφαλισμένους, με ερωτηματολόγιο που θα ταχυδρομείται συστημένο.
4. Τα χρήματα του ΤΣΑΥ δεν μπορούν να “τζογάρονται” πουθενά και μάλιστα χωρίς την άδειά μας. Είναι χρήματα για την Υγεία και την Σύνταξή μας. Η μόνη τους ασφαλής προστασία είναι η διαμοιρασμένη κατάθεση σε όλο το τραπεζικό σύστημα Eurobank + Αlpha +  Πειραιώς + Εθνική + Κύπρου κλπ) σε κλειστή προθεσμιακή κατάθεση (επιτόκιο τώρα 5%), ώστε τουλάχιστον να μήν χάνουν από τον πληθωρισμό. Αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί νομοθετικά.
5. Eπειγόντως, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης και εν όψει των επερχόμενων εκλογών, προτείνω ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ την άμεση επανακεφαλαιοποίηση των απωλειών του Ταμείου μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (συμπλήρωση κεφαλαίων που απωλέσθηκαν). Προτείνω τα θεσμικά μας όργανα, ένας ένας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και ο ΠΙΣ και ο ΠΦΣ να συντάξουν ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ με βάση το παρόν, και να το ταχυδρομήσουμε ομαδικά στόν ΝΕΟ ΥΠΕΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ αλλά και στόν πρωθυπουργό που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
6. Μιά τελευταία συμβουλή: Μή περιμένετε να ασθενήσετε, ή να συνταξιοδοτηθείτε για να αντιληφθείτε την αξία των ανωτέρω αναγραφομέμων. Το ΕΣΥ καταρρέει και σε λίγο θα είναι μόνο για πρώτες βοήθειες. Η σύγχρονη Τεχνολογία και παροχή Υγείας θα γίνεται κατά κόρον από τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας. Ενα εικονικό παράδειγμα θα σας πείσει: Υγειονομικός 55 ετών με καταθέσεις εργασίας μιάς ζωής 100.000 Euro, νόμισε ότι “είναι εξασφαλισμένος”. Ξαφνικά ήρθαν τρείς καμπάνες: Δισκεκτομή-σπονδυλοδεσία: Κόστος 60.000 Euro (πήρε πίσω 20.000 Euro από το ΤΣΑΥ). Προστατεκτομή 10.000 Euro (Πήρε πίσω 2000 από το ΤΣΑΥ). Εάν χρειασθεί κάποτε και By Pass προσθέστε και 10.000 Euro. Συνεπώς οι καταθέσεις του κουρεύτηκαν κατά 50% τουλάχιστον. Oπως καταλαβαίνετε “Οι καιροί ου μενετοί” και “Τα πάντα ρεί” (Ηράκλειτος).

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος

One thought to “Κατάρευση ΤΣΑΥ και επείγουσες προτάσεις”

  1. Συμφωνω απολυτως με τον κ.Γκουβα..Και μαλιστα να προστεθει ότι οι γιατροι εργαζονται και πληρωνουν εισφορες μεχρι τα βαθια τους γεραματα.Πριν λιγα χρονια η πληρης συνταξη προϋπεθεται 39 χρονια εργασιας για επιστημονες που αρχιζουν να εργαζονται στα 35 τους χρονια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *