ναστάσιος Βασιάδης. Επίκαιρες ημερίδες στην υπηρεσία προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Μέλος Δ.Σ. του ΠΙΣ Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011, απετέλεσε μια επίπονη, εργώδη και μαραθώνια διεργασία η οποία κατέληξε σε τεκμηριωμένες, πλήρως επικαιροποιημένες και αποφασιστικής σημασίας αποφάσεις, που κοινοποιήθηκαν αρμοδίως προς όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της  χώρας, προς όλους τους ιατρούς  και στην κοινή γνώμη. Για την σύνθεση και κωδικοποίηση των  αποφάσεων σε ενιαίο κείμενο, χρειάστηκε να επιτελεστεί μεθοδικό έργο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, που επεξεργάστηκε και συμπεριέλαβε τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων, των Εργασιακών Ιατρικών Οργανώσεων, των Συνδικαλιστικών Ιατρικών Παρατάξεων και των μεμονωμένων Ιατρών. Αξίζει δε να επισημανθεί οτι η Γενική Συνέλευση ανέδειξε για μιά ακόμα φορά τον κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο του ΠΙΣ ως αντιπροσωπευτικότερου ιατρικού φορέα της χώρας.
Οι επόμενες δράσεις που αναμένεται να αναπτυχθούν, είναι η γενικότερη ενημέρωση επί των θέσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών  ώστε αυτές να υλοποιηθούν από  τους  ιατρούς της χώρας. Το  έργο αυτό εναπόκειται  να υλοποιηθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους, που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως η  πραγματοποίηση Τοπικών Γενικών Συνελεύσεων, η οργάνωση  ενημερωτικών συγκεντρώσεων  σε εργασιακούς ιατρικούς χώρους, ο συντονισμός των Ιατρών  και  η παραχώρηση  Συνεντεύξεων  Τύπου για την ενημέρωση της τοπικής κοινής γνώμης.
Στις  περιπτώσεις  που οι Ιατρικοί Σύλλογοι κρίνουν αναγκαία την συμμετοχή εγκύρων παρουσιών  στη διαδικασία της ενημέρωσης για τα επίκαιρα ζητήματα του ιατρικού κόσμου,  αυτονόητη είναι η συνδρομή του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ.,  το οποίο έχει την αποκλειστική εξουσιοδότηση  από την Γενική Συνέλευση δι αυτή την αποστολή.
Παρά ταύτα γνωστοποιούνται από Ιατρικούς Συλλόγους, οι διοργανώσεις Ημερίδων με φαινομενικά ενημερωτικό χαρακτήρα για τρέχοντα ζητήματα,  όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που όμως από την σύνθεση των ομιλητών που αναγράφονται στα προγράμματα, απουσιάζουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ.,  που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να παρέχουν έγκυρη και πιστοποιημένη ενημέρωση για τα θέματα. Αντ΄αυτών μετακαλούνται ως ομιλητές εκπρόσωποι παρεπιπτόντων φορέων, που όμως δεν είναι οι πλέον αρμόδιοι προς τούτο και που απασχολούν την ιατρική  επικαιρότητα με  τις αυτονομημένες  δράσεις  τους.
Είναι εμφανής η σκοπιμότητα που εξυπηρετείται από αυτή τη μεθόδευση και συνδέεται άμεσα με την προεκλογική περίοδο που διάγει ο Ιατρικός Κόσμος της χώρας, ενόψει των εκλογών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2012.
Στην  εξυπηρέτηση αυτής της μεθόδευσης ατυχώς, προσβάλλεται η εγκυρότητα και η ανεξαρτησία των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι υπό το πρόσχημα των ενημερωτικών ημερίδων, χρησιμοποιούνται ως εφαλτήρια  προεκλογικής σκοπιμότητας.
Καθίσταται εμφανές ότι στην παρούσα ιστορική συγκυρία η οποία καταγράφεται από τις απέλπιδες προσπάθειες των απερχομένων κυβερνητικών παραγόντων να δημιουργήσουν  τετελεσμένα στο χώρο της υγείας ενόψει της αναμενόμενης νέας κυβερνητικής πραγματικότητας, με τις ως άνω μεθοδεύσεις στις οποίες  εμπλέκονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι, στην πράξη υπονομεύεται  ο ρόλος  του Π.Ι.Σ. ως κεντρικού καθοδηγητικού φορέα, στο βωμό της εξυπηρέτησης των προεκλογικών προσωπικών σκοπιμοτήτων.
Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος για τον ΠΙΣ, είναι αναμενόμενο να ενεργοποιεί τις παρατάξεις και τα πρόσωπα τα οποία θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι πέραν από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί στο Ιατρικό Σώμα, οι εκλογές αυτές δεν έχουν γενικό χαρακτήρα, αλλά αφορούν συγκεκριμένο Εκλεκτορικό Σώμα που αποτελούν  οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Ιατρικών  Συλλόγων της χώρας. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ως Νομικά Πρόσωπα που εκφράζουν αδιακρίτως και ισότιμα όλους τους Ιατρούς, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χρησιμοποιηθούν ως προεκλογικά εργαλεία και επιβάλλεται να διαφυλαχθούν παραμένοντας έξω από την  προεκλογική αντιπαράθεση που  νομοτελειακά αναμένεται να εκδηλωθεί.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας ως εντολοδόχοι της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. οφείλουν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης με κάθε συνδικαλιστικά πρόσφορο τρόπο αποφεύγοντας να εκτεθούν σε δράσεις προεκλογικής σκοπιμότητος που διασπούν τους Ιατρούς, υπονομεύουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και διευκολύνουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *