Αναιπίκαιρες και παρελκυστικές οι θέσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την ελεύθερη συνταγογράφηση

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Μέλος ΔΣ του ΠΙΣ . Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ

Οι  εξελίξεις που διαφαίνονται σε σχέση με τον  ΕΟΠΥΥ, στην ιστορική συγκυρία της παρατεινόμενης κυβερνητικής εκκρεμότητας,  αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο με την γνωστοποίηση των προθέσεων του Διοικητή  του ΕΟΠΥΥ,  εις ότι αφορά τις πλέον επίμαχες διατάξεις του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και οι οποίες αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών με τον Οργανισμό.
Με τις γνωστοποιηθείσες  προτάσεις   του Διοικητή ΟΑΕΕ και ΕΟΠΥΥ,  σε σχέση με την διαμόρφωση της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού  προς τα συναρμόδια Υπουργεία για τον Ενιαίο Κανονισμό  Παροχών Υγείας ,    επιχειρείται ένας περίεργος  αντιπερισπασμός στην αμετακίνητη θέση που εξέφρασε σύσσωμα και δυναμικά η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ,  για την ελεύθερη δυνατότητα συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας,  με όλους ανεξαιρέτως τους ιατρούς που είναι πιστοποιημένοι στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Ο αντιπερισπασμός αυτός εκδηλώνεται  με τη διατύπωση ότι, «με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και την έκδοση ΚΥΑ δίδεται το δικαίωμα συνταγογράφησης μόνο ηλεκτρονικά σε ιδιώτες γιατρούς μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί και έχουν κωδικό εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα».
Με τη συγκεκριμένη διατύπωση  η οποία επιφανειακά επιχειρεί να δείξει την θετική προδιάθεση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στο αίτημα του ιατρικού κόσμου, στην πραγματικότητα ενεργοποιείται η  πρακτική  της παραπομπής στις καλένδες.
Είναι τουλάχιστον περίεργο, μια επικείμενη ως προτείνεται  διάταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης,  να παραπέμπει σε άλλη μελλοντικά να εκδοθεί, Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η ίδια παρελκυστική τακτική με την οποία επιχειρείται να παρακαμφθεί  η προσφάτως επικαιροποιηθείσα  από  την Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, διεκδίκηση για την Γενική Συλλογική Σύμβαση, διέπει και την διατύπωση η οποία  παραπέμπει σε μελλοντικές αποφάσεις για τον  καθορισμό  του απαιτούμενου αριθμού Ιατρών,  τους   όρους  παροχής των ιατρικών φροντίδων, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια, μεταξύ των οποίων και  την  καθιέρωση κριτιρίων επιλογής.
Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει υπεύθυνα την άμεση αναστολή κάθε σχετικής διαδικασίας με τον ΕΟΠΥΥ  και την επαναφορά του συστήματος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ  στα όσα ίσχυαν πριν από την 1.11.2011.
Οι βεβιασμένες διαδικασίες διεκπεραίωσης σοβαρότατων και καταλυτικών ζητημάτων δια τη Δημόσια Υγεία και την περίθαλψη των πολιτών σε μια ιστορική περίοδο που χαρακτηρίζεται από γενική κυβερνητική και πολιτική ρευστότητα,  υποκρύπτει το δίχως άλλο σκοπιμότητες , τις οποίες ο ιατρικός κόσμος δεν προτίθεται  να αποδεχθεί.
Ενδεχομένως τις ώρες που διαβάζονται αυτές οι γραμμές να έχει αναδειχθεί η νέα Κυβέρνηση με την οποίαν ο Ιατρικός Κόσμος της χώρας θα επιχειρήσει έναν πλέον επικαιροποιημένο εμπεριστατωμένο και αποδοτικό διάλογο.
Στοιχειώδης επομένως πολιτική εντιμότητα, απαιτεί την αναστολή κάθε διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τα επίμαχα σημεία του ΕΟΠΠΥ, για τα οποία έχει απολεσθεί η  θεσμική  εξουσιοδότηση .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *