Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ αναζητούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ

“Παιχνίδι με τη φωτιά” χαρακτηρίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης την καθυστέρηση εκταμίευσης της 6ης δόσης, αφού υπολογίζεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΑΕΕ θα χρειαστούν επιπλέον κρατική χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 1,5 δισ. ευρώ. Τον κίνδυνο, κάποια στιγμή να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα και να μην καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις, αντιμετωπίζουν τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αλλά και ο ΟΑΕΔ, όλους τους τελευταίους μήνες. Και κάθε μήνα, εξαντλούν όλους τους τρόπους δανεισμού –εσωτερικό, εξωτερικό, ρέπος με εγγύηση ομόλογα του ελληνικό δημοσίου– ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Τον κίνδυνο βέβαια να μην υπάρχει ρευστότητα να πληρωθούν οι συντάξεις, αφού θα εξανεμισθούν τα ομολογά τους, ή στην καλύτερη περίπτωση θα απομειωθούν σημαντικά, αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα Ταμεία, εάν δεν υπάρξει πρόνοια για τη ρευστότητα των ταμείων, στο σχέδιο που θα επεξεργαστεί η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και άλλων παροχών, το ένα και μοναδικό ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που διαθέτει και λήγει μέσα στο 2011, πριν «κουρευτεί». Ο Οργανισμός ψάχνει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μέσα στον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ χρωστάει στον Οργανισμό περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 1 δισ. ευρώ έχει σβηστεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι παρ’ ότι ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη προέβλεπε ότι από 1η Ιουλίου το σύνολο των εισφορών, συνεπώς και οι εισφορές υπέρ ανεργίας, θα καταβάλλονταν μέσω τραπεζών, ώστε να πιστώνονται απευθείας στον Οργανισμό και όχι στο ΙΚΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Έτσι, το ΙΚΑ εξακολουθεί α καταβάλλει στον ΟΑΕΔ, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο φέτος, το έτος της μεγάλης εκροής των εσόδων, ό,τι έχει…

Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο Οργανισμός είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ από ένα ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που διαθέτει, και το οποίο λήγει μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να καταβάλει επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές. Και αυτό, γιατί ενώ στο μνημόνιο Νο2 είχε αρχικά συμφωνηθεί η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 500 εκατ. ευρώ, στο μεσοπρόθεσμο το ποσό έπεσε στα 200 εκατ. ευρώ.

Το ΙΚΑ αφού κατάφερε να… τη βγάλει καθαρή τον Νοέμβριο, για το δύσκολο επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην εκταμίευση της 6ης δόσης. Η διοίκηση του ταμείου που βλέπει τα έσοδα να βουλιάζουν, μαζί με την εγχώρια οικονομία, αναμένει το 1,1 δισ. ευρώ πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, δεν έχει εκταμιευθεί, καθώς αποτελεί μέρος των 8 δισ. της 6ης δόσης. Για τον Νοέμβριο, το ΙΚΑ προχώρησε στη σύναψη συνολικά τριών δανείων εντός του Οκτωβρίου, συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 200 εκατ. ευρώ προήλθαν με το γνωστό τρόπο δανεισμού μέσω ρέπος από εμπορικές τράπεζες, 130 εκατ. ευρώ ελήφθησαν από το επικουρικό του ΙΚΑ (που βουλιάζει στα ελλείμματα και για το λόγο αυτό προχώρησε στη μείωση των συντάξεων πάνω από 150 ευρώ) και 100 εκατ. ευρώ από τον κλάδο ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ. Κάθε ημέρα καθυστέρησης της νέας δόσης, μπορεί να τινάξει τον προγραμματισμό της διοίκησης στον αέρα.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011 αναζητά και ο ΟΑΕΕ, με τη διοίκηση του ταμείου να βρίσκει την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να καταβάλλονται οι συντάξεις, σε δάνειο από το ΤΑΝΠΥ ή το Ταμείο των Βενζινοπωλών, που έχουν ενταχθεί ως αυτοτελείς τομείς, στον Οργανισμό. Η απόφαση αυτή, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, που θεωρούν πως η λύση του οικονομικού προβλήματος του ΟΑΕΕ δεν είναι να μετατρέψουμε και τα υγιή ταμεία σε προβληματικά, ούτε να εξανεμισθούν σε λίγους μήνες τα αποθεματικά που σχηματίστηκαν μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς.

Της Ρούλας Σαλούρου

Πηγή:www.capital.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *