“Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες” !!! (Ηπειρώτικο γνωμικό.)OΠAΔ: Κατασπατάληση Δημοσίου χρήματος γιά παροχή υπηρεσιών Υγείας “αέρα -πατέρα”

Πρέβεζα 04-11-2011
ΤΙΤΛΟΣ: “Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες” !!! (Ηπειρώτικο γνωμικό)
ΘΕΜΑ: OΠAΔ: Κατασπατάληση Δημοσίου χρήματος γιά παροχή υπηρεσιών Υγείας “αέρα -πατέρα”
Πρός: Ιατρούς Πρέβεζας

Αγαπητοί συνάδελφοι. Γνωρίζετε ότι η χώρα είναι στό χείλος της χρεοκοπίας. Ασχετο το ποιός φταίει και άν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι σωστά ή λανθασμένα. ΔΕΝ είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε. Επίσης γνωρίζετε ότι συμπατριώτες μας πτυχιούχοι με Μaster και Διδακτορικά από εξωτερικό, είναι άνεργοι ή απασχολούνται στόν Ιδιωτικό (και Δημόσιο) τομέα με 600-700 Euro μηνιαίως. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται σε κατάρρευση. Πέραν αυτού έχουν αγοράσει Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που με εντολή της ΕΕ υπέστησαν “κούρεμα” 50%, άρα η κατάρρευση θα είναι πλήρης. Στον κυκεώνα αυτό της έλλειψης ρευστότητας καθόλου παράξενο δεν είναι που αρκετά Ταμεία οφείλουν στους ιατρούς έως και 16-17 μήνες απλήρωτες δαπάνες υπηρεσιών Υγείας.

Ενα τέως προνομιούχο Ταμείο, Ταμείο της κραιπάλης και της σπατάλης ήταν το ΟΠΑΔ (*). Οι 1.000.000 ασφαλισμένοι του, περιεφέροντο επί σειρά δεκαετιών με ένα “μπλόκ επιταγών” (“πιστόλι”) στό χέρι, από “ιατρόν εις ιατρόν” (κατά το “από χωρίου εις χωρίον” γιά όσους γνωρίζουν ιστορία) πραγματοποιώντας ιατρικές επισκέψεις και ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ “γιά ΨΗΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ”. Σε μιά μέρα μπορεί να «πέρναγαν» ΔΩΡΕΑΝ και από 5 ιατρούς. Η ΚΡΑΙΠΑΛΗ είχε και άλλα σκέλη. Βιβλιάρια του ΟΠΑΔ εδανείζοντο και σε άτομα άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, κουνιάδες, μπατζανάκηδες, συζύγους) ώστε να εξυπηρετηθούν ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, διότι στό ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ δεν εξυπηρετούντο όπως θα ήθελαν. Δεν θα αναφερθώ σε άλλους είδους κραιπάλη όπως η χρέωση ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ, η ΧΡΕΩΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ή η υπερεκτέλεση άσκοπων εξετάσεων, πράγμα σύνηθες εν Ελλάδι. Ο Νομός Πρέβεζας ήρθε ΠΡΩΤΟΣ σε κατά κεφαλήν ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΠΑΔ το έτος 2010, με τελευταία τη Ρόδο. Ετσι μιά προνομιούχα ομάδα ιατρών, ή πλέον ορθότερον προνομιούχα ομάδα ειδικοτήτων, ήταν πολλάκις ευνοημένη έναντι άλλων ΑΤΥΧΩΝ ειδικοτήτων. Είτε γιατί αυτές οι προνομιούχες ειδικότητες ΕΙΧΑΝ σωρεία “ΨΙΛΟΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ” ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ (3 λεπτά εργασίας), ΕΙΤΕ είχαν και χρέωναν απαραίτητες ή ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ή ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, σε ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς. Είχαμε το φαινόμενο Ιατρός μή προνομιούχας ειδικότητας με 150 Επισκέψεις ΟΠΑΔ Μηνιαίως να έχει εισόδημα 2000-2500 Εuro (1η επίσκεψη = 20Εuro, 2η επίσκεψη =10 Εuro), και άλλες ομάδες προνομιούχων ειδικοτήτων με 100 Επισκέψεις το μήνα να έχουν εισόδημα ΟΠΑΔ 5000-7000 Euro. (“Φουσκωμένα χαρτάκια”, ή “χαρτάκια αέρα πατέρα”). Περιουσίες δημιουργήθηκαν σε μιά πενταετία – δεκαετία εξ αυτού του “αέρα πατέρα”. Τέτοιες αμοιβές ΟΥΤΕ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΗΠΑ, ΟΥΤΕ Η ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!!! Ωσπου τα πάντα κατέρρευσαν. Φτάσαμε στήν ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ απο το ΟΠΑΔ και στήν Ενοποίηση των Ταμείων σε ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο διάστημα, αρκετοί Σύλλογοι όπως Αθηνών, Κοζάνης κλπ άρχισαν να αναστέλλουν την σύμβαση με τον ΟΠΑΔ λόγω της μή πληρωμής των οφειλομένων. Πολύ σωστά!!! Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Αρχισε να συλλέγει ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ για ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ μέχρι την αποπληρωμή των οφειλομένων, όπως κάνουν και οι Φαρμακοποιοί ΕΠΙΤΥΧΩΣ. Ηδη από την 1η Νοεμβρίου 2011 άρχισε ΝΟΜΙΜΑ η εφαρμογή αυτής της ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ (όχι ΔΙΑΚΟΠΗΣ).

Ομως η προσπάθεια αυτή συνεπικουρούμενη από Γενικές Συνελεύσεις και δικηγόρο, προσέκρουσε σε άρνηση μιάς ύποπτης μειονότητας συναδέλφων, που αρνούνται να υπογράψουν και να αναστείλουν την σύμβαση, υπό τα προσχήματα ότι “βρήκαν άλλη ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟ γιά είσπραξη των χρημάτων του ΟΠΑΔ. Το τραπεζικό δάνειο με το πρόγραμμα FACTORY των Τραπεζών”, ή «διότι ΔΕΝ τους συμφέρει αυτή η αναστολή» ή ΌΤΙ «δεν γουστάρουν να απολογηθούν για την επιλογή τους». Η Τράπεζα δίνει χρήμα ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ, και εισπράτει το χρήμα από τον ΟΠΑΔ, όποτε πληρώσει. Βεβαίως παρέλλειψαν να διαβάσουν στα «ψιλά γράμματα» ότι η σύμβαση είναι ετήσιας διάρκειας και μετά την πάροδο έτους ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ αρχίζουν οι τόκοι υπερημερίας και τα επιτόκια θα τρέχουν σαν Πόρσε, με τον δανειολήπτη να οφείλει να επιστρέψει τα εισπραχθέντα ποσά!!!.(δήλωδη δικηγόρου). Δικαίωμά τους. Ομως ένας από τους Ιατρούς αυτούς, τους “προνομιούχους” τους ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ, χωρίς να το καταλάβει περιέγραψε μέσα σε μιά απλή φράση το αμαρτωλό σκηνικό. Είπε:

“Γιατί να αναστείλω τη σύμβαση με τον ΟΠΑΔ? Εγώ καθαρίζω 5.000 Euro το μήνα, από απλή συνταγογράφηση τσάκα τσάκα. Εξ άλλου τα λεφτά τα παίρνω από το Factory. Γιατί να χάσω 10 χιλιαρικάκια?”

Η κοινή λογική λέει ότι «εάν δεν πληρώνεσαι δεν εργάζεσαι». Το ότι πίσω από αυτή την άρνηση αναστολής σύμβασης ΟΠΑΔ κρύβεται κάτι το ύποπτο, προκύπτει ότι οι μη αποδεχόμενοι την αναστολή ιατροί είναι η συνήθης ομάδα «υπόπτων» που προανέφερα παραπάνω!!! Χωρίς να το καταλάβουν αυτοπροδόθηκαν ότι κάτι «βρωμάει» στην σύμβασή τους με τον ΟΠΑΔ!!! Είναι σε όλους γνωστό, ως πραγματικό ανέκδοτο, ότι ιατρός της Πρέβεζας περιφέρεται εις τας οδούς και συνταγογραφεί όρθιος (!) σε όποιον ασθενή του ΟΠΑΔ βρίσκει στο δρόμο, έχοντας στυλό και σφραγίδα στην τσέπη !!!), έχοντας δαπάνες ΟΠΑΔ 5000 Euro μηνιαίως, όσα δηλαδή παίρνει ο Καθηγητής Παθολογίας στο Caroninska University της Σουηδίας ή της Mayo Clinic των ΗΠΑ, και φυσικά περισσότερα από τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Αυτοί οι αρνητικά με την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΠΑΔ διακείμενοι συνάδελφοι:
(1)    ΔΕΝ φοβούνται την συναδελφική κατακραυγή?
(2)    ΔΕΝ φοβούνται τα αρνητικά σχόλια του κοινού?
(3)    ΤΙ θα απαντήσω εγώ σε ερώτημα ασθενούς ως εξής: «Γιατί κύριε Γκούβα εσείς διακόψατε τη σύμβαση? Ο κύριος «Καραμήτρος» έχει σύμβαση και μας βλέπει δωρεάν»!!!
(4)    Δεν υπολογίζουν το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού? «Είσαι πιο έξυπνος εσύ δηλαδή κύριε/α, και «το παίζεις καλός στο κοινό»? ΔΕΝ υπολογίζεις κύριε, ότι ανά πάσα στιγμή η ασύμβατη με τα προσόντα σου ακίνητη περιουσία σου, προεργόμενη από τον κρατικοδίαιτο ΟΠΑΔ, θα «κάνει τσάφ» στο Internet? Η νομίζεις ότι οι μεσίτες έχουν εχεμύθεια?
(5)    ΔΕΝ υπολογίζουν την παραβίαση του νόμου περί Ιατρικών Συλλόγων? ΔΕΝ γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωτικό να πειθαρχούμε στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων έστω και αν διαφωνούμε»? ΔΕΝ θυμούνται από το ρημάδι το σχολείο ότι «Δημοκρατία είναι η εφαρμογή των απόψεως της πλειοψηφίας παράλληλα με την προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας»?
(6)    ΔΕΝ υπολογίζουν την καταπάτηση του εθιμικού δικαίου και του ηθικού νόμου?
(7)    ΔΕΝ υπολογίζουν ότι έμειναν μόλις 2 μήνες μέχρι την ΚΗΔΕΙΑ  του ΟΠΑΔ? Θα προλάβουν να πλουτίσουν σε δύο μήνες? Η μήπως ξέμειναν από γάλα τα παιδιά τους?
(8)    ΔΕΝ υπολογίζουν ότι πιθανόν να περάσουν πειθαρχικό και να γίνουν ρεζίλι των σκυλιών με την όποια ποινή τους επιβληθεί και θα δημοσιοποιηθεί κρυφά σε όλη την Πρέβεζα?
(9)    Μετά την 1η Ιανουαρίου 2012 τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΠΑΔ περιέρχονται στον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα και οι υποχρεώσεις. Πώς αυτοί οι συνάδελφοι είναι 100% σίγουροι ότι «θα εισπραχθούν τα χρέη του ΟΠΑΔ» όταν το άρθρο 24 του ΕΟΠΥΥ λέει ότι «σε 12 μήνες τα χρέη παραγράφονται»?
(10)    Εν πάσει περιπτώσει, οι παλιοί τουλάχιστον, δεν χόρτασαν από τα εκατομμύρια στο φαγοπότι με τον ΟΠΑΔ τόσα χρόνια? Θα σωθούν με δύο μήνες επισφαλούς χρήματος? Επιτέλους ΔΕΝ γνωρίζουν ότι «τα σάβανα δεν έχουν τσέπες»?
(11)    Σε τελική ανάλυση, αυτοί οι «περίεργοι» συνάδελφοι, με «τη μύτη ψηλά» που δεν φοβούνται και δεν υπολογίζουν τίποτα, ας μας εκφράσουν γραπτώς τις απόψεις τους, να δούμε μήπως τυχόν εμείς η πλειοψηφία σφάλουμε. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε γνώμη? Ας μας πούν και άς μην κρύβονται στα ιατρεία τους σαν τυφλοπόντικες!!!

Αγαπητοί συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι είμαι ιδεολογικά άκρως νεοφιλελεύθερος και είμαι περήφανος για την ιδεολογία μου αυτή. Αποδέχομαι μόνο το στρατό και την αστυνομία (κλπ) και την κεντρική διοίκηση ως κρατικές οντότητες. Εκτιμώ ότι το εθνικό προϊόν το παράγει η αγροτιά, η βιομηχανία η βιοτεχνία και ο τουρισμός του Ιδιωτικού Τομέα. Μισώ αφόρητα τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, που εκμεταλευόμενος τις νομοθετικές ατέλειες κερδοσκοπεί από τον κρατικό κορβανά. Θεωρώ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ την αδιαφορία του Κράτους να βλέπει με απάθεια ιατρό άνευ ειδικότητος ή έστω παθολόγο με είσπραξη από ΟΠΑΔ 5000 EURO μηνιαίως, ποσόν που υπερβαίνει ακόμα και τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ποιος είσαι ρέ Καραμήτρο? Ο Φλέμιγκ?»

Μετά τα ανωτέρω, ο καθένας, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Κυριάκου Σουλιώτη (όστις «ποιεί την νήσσαν»), άς αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του αγρίως φορολογούμενου Ελληνικού λαού. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Εξ άλλου ακόμα και να με διαγράψει διά παντός ο Ιατρικός Σύλλογος γιά αυτά που καταγγέλω, ξέρω και άλλο επάγγελμα να εξασκήσω. Θα κάνω Μουσείο!!! Η κουτοπονηριά, ο ατομισμός, η βλαχαδερότης, η έλλειψη ηθικού κώδικα και η αντισυναδελφικότητα, τιμωρούνται κύριοι. Ας προσέχατε!!!

(*) Ανάλογο φαγοπότι γίνονταν και γίνεται και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ενας μαλάκας Ιατρός του Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ονοματεπώνυμο πλήρως διαθέσιμο), για τον οποίον υπάρχουν πληροφορίες ότι από «φασόν» συνταγογραφία σε «μαγαζί» εξωτερικό ιατρείο του Νοσοκομείου «καθάριζε» 10.000 Euro Μηνιαίως «μαύρα» έκανε ανάληψη κάποιων εκατομμυρίων Εuro από τράπεζα. Αμέσως άναψε «κόκκινο λαμπάκι» στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρακολουθήθηκε από το ΣΔΟΕ και την Αστυνομία, και συνελήφθη με το βαλιτσάκι στο λιμάνι Ηγουμενίτσας καθώς όδευε για να τα καταθέσει σε Ιταλική Τράπεζα. Φυσικά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα βάσει του δηλωθέντος εισοδήματός του και κατασχέθηκαν ενώ ο ίδιος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα διά διακίνηση «μαύρου» χρήματος (Κακούργημα).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας – Dr. Harry Gouvas, MD, PhD
Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *