Μήνυση για παραβάσεις ωραρίου στα νοσοκομεία

Μήνυση για τις συνεχείς παραβάσεις του ωραρίου εργασίας κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων και 80.000 υγειονομικούς υπαλλήλους, υπογραμμίζει ότι καθημερινά εδώ και χρόνια οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων παραβιάζουν το νόμιμο ωράριο εργασίας, καθώς και την εργατική νομοθεσία που καθορίζει το ανώτατο «πλαφόν» απασχόλησης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στη μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι δεν τηρείται η ελάχιστη ανάπαυση των υγειονομικών υπαλλήλων, η οποία συχνά είναι μικρότερη και των οκτώ ωρών (αντί των 12 που προβλέπεται), ενώ οι υπάλληλοι εργάζονται συχνά τρεις ή τέσσερις -ακόμα και πέντε- νύκτες την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Τέντε να διερευνηθεί από εισαγγελέα η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υποστήριξε πως οι παραβάσεις αυτές εγκυμονούν και κίνδυνο βλάβης της υγείας των νοσηλευομένων στις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες.

Επιπρόσθετα, καταλήγει η Ομοσπονδία, οι αρμόδιες αρχές πλουτίζουν αδικαιολόγητα σε βάρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία και αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη από τα ποσά που θα κατέβαλαν σε άλλους εργαζομένους που θα έπρεπε να απασχολούν -και δεν το πράττουν «εκμεταλλευόμενες» όσους ήδη εργάζονται ε αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια αναφορά είχε καταθέσει η Ομοσπονδία και το Μάιο του 2009. Αναμένεται ο κ. Τέντες να διαβιβάσει την μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=412151&cid=4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *